Hyppää sisältöön

Voimisteluvalmentaja pahoinpiteli kahta lasta harjoituksissa retuuttamalla, painamalla ja lyömällä – tuomittiin sakkoihin

Oikeuden mukaan valmentaja oli muun muassa pakottanut painamalla uhrinsa kipua tuottavaan asentoon. Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Maria Laakso kommentoi tuomiota maanantai-iltana.

Pahoinpitelyt tapahtuivat vuosina 2017 ja 2020. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images
Teemu Kammonen,
Riku Porvari

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin rytmisen voimistelun valmentajan kolmesta harjoitusten aikana tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Pahoinpitelyistä yksi tapahtui syyskaudella 2017 ja kaksi vuonna 2020. Uhrit olivat tekoaikaan 8–10-vuotiaita valmennettavia.

Oikeus katsoi todistetuksi, että valmentaja oli muun muassa pakottanut uhrejaan painamalla uhrinsa kipua tuottaviin asentoihin, lyönyt heitä ja retuuttanut heitä harjoitusten yhteydessä. Osa pahoinpitelyistä tallentui valvontakameran kuvaan.

Valmentaja kiisti oikeudessa syyllistyneensä pahoinpitelyihin ja kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut vahingoittaa valmennettavia lapsia. Tilanteita, joissa pahoinpitelyt tapahtuivat, valmentaja ei kuitenkaan kiistänyt.

Käräjäoikeus toteaa, että valmentaja loukkasi lasten ruumiillista koskemattomuutta harjoitustilanteessa vähäisellä tavalla.

Teot kohdistuivat kuitenkin erittäin nuoriin, noin kymmenvuotiaisiin lapsiin, joiden huolenpidosta valmentaja oli tilanteessa vastuussa. Tästä syystä tapahtumia ei voi pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä, vaan pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävänä toimintana.

Valmentaja tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tekee noin 1 000 euroa.

Lisää: Voimisteluvalmentajalle pahoinpitelysyyte – Syyttäjä: tuotti kipua, löi ja retuutti lapsia harjoituksissa

Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta antoi valmentajalle yksimielisesti julkisen varoituksen vuonna 2020. Varoitus koski osaa nyt käräjillä olleista teoista.

Lisää: Voimisteluliitolta julkinen varoitus valmentajalle

Valmentaja työskenteli aiemmin rytmisen voimistelun valmentajana Imatran voimistelijoissa. Seura purki hänen työsopimuksensa julkisen varoituksen jälkeen.

Kolmesta valmennettaviin kohdistuneesta pahoinpitelystä tuomittu valmentaja oli vielä aamulla listattuna toisen suomalaisen voimisteluseuran valmentajat esittelevällä verkkosivulla. Iltapäivällä hänen nimensä oli poistettu valmentajien listalta.

Seura ei halunnut maanantaina kommentoida Ylelle tuomiota eikä valmentajan asemaa seurassa.

Valmentajan tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

”Julkinen varoitus ei ollut toimitsijakielto”

Yle Urheilu tavoitti maanantai-iltana Suomen voimisteluliiton toiminnanjohtajan Maria Laakson kommentoimaan tuomiota. Hän totesi, että liitto ehdottomasti tuomitsee kaiken epäasiallisen käytöksen voimistelussa ja erityisesti valmennuksessa.

Laakson mukaan käräjäoikeuden tuomio on poikkeuksellinen.

– Tiedossani ei ole muita. Minun historiani aikana ei ole tällaisia tullut.

Laakso vahvistaa, että valmentaja on työskennellyt ”yhdessä seurassa” Imatran voimistelijoiden työsuhteen päättymisen jälkeen.

– Julkinen varoitus ei ollut toimitsijakielto. Seuralta pitää kysyä syitä siihen (uuteen työsopimukseen).

– Olemme seuran kanssa yhteyksissä ja selvittelemme vielä lisää.

Voiko tuomittu valmentaja jatkossa toimia junioreiden kanssa?

– Voimisteluliitto kehottaa kaikkia seuroja ottamaan rikosrekisteriotteen ja valitsemaan sellaisia ihmisiä, jotka sitoutuvat tähän vastuullisuuteen ja näihin asioihin. Olemme sitä mieltä, että valmentajiksi kelpaavat ne, jotka kunnioittavat lasten oikeuksia ja toimivat meidän yhteisten sääntöjemme mukaisesti.

Juttua korjattu 7.12. klo 15.28: Otsikossa kerrottiin aiemmin, että valmentaja olisi pahoinpidellyt kolmea lasta. Lapsia oli kuitenkin kaksi, pahoinpitely-tapahtumia kolme.

Juttua päivitetty 16.25: Lisätty pahoinpitelytuomion saaneen valmentajan myöhemmän seuran vastaus Ylen haastattelupyyntöön.

Juttua päivitetty 18.05: Lisätty Vomisteluliiton toiminnanjohtajan kommentit.

Suosittelemme sinulle