Hyppää sisältöön

Kiinan poikkeuksellisten protestien vaikutukset voivat näkyä taloudessakin – iso kysymys on, menevätkö työntekijät töihin vai kaduille

Kiinan mielenosoituksien talousvaikutukset riippuvat siitä, leviävätkö protestit. Jos näin käy, voi Eurooppaan saakka ulottuviin tuotantoketjuihin tulla lisää säröjä.

Kiinassa on ollut isoja mielenosoituksia tiukkoja koronarajoituksia vastaan.
Elli-Alina Hiilamo

Emme halua covid-testejä, haluamme vapautta.

Näin mielenosoittajat huusivat sunnuntai-iltana Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Kiinan tiukka koronapolitiikka ja jatkuvat rajoitukset koettelevat nyt ihmisten kärsivällisyyttä ennennäkemättömällä tavalla. Pekingin lisäksi muun muassa Shanghaissa on osoitettu mieltä.

Mielenosoitusten talousvaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida, sanovat Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta ja pankkikonserni Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jonka merkitys myös Suomen ulkomaankaupassa on noussut viime vuosien aikana.

– Kun viikonloppuna osoitetaan mieltä, se ei vielä talouden kannalta tarkoita välttämättä mitään, jos ihmiset maanantaina menevät työpaikoillensa, Kaaresvirta sanoo.

Mikäli mielenosoitukset alkuviikon aikana leviävät, alkaa protesteilla olla myös enemmän talousvaikutuksia, Kaaresvirta arvioi. Tällöin epävarmuus lisääntyy ja esimerkiksi Eurooppaan saakka ulottuviin tuotantoketjuihin voi tulla säröjä.

– Mikäli ihmiset eivät tule töihin, työt seisovat ja tuotantoketjut laajemminkin katkeavat. Silloin voi tulla lisää esimerkiksi komponenttien saatavuusongelmia. Tämä on kuitenkin vielä aika kaukana.

”Sisäinen epävakaus herättää aina epävarmuutta”

Kiinan mielenosoitukset tuovat rahoitusmarkkinoille lisää hermostuneisuutta, Koivu arvioi.

Hongkongin ja Shanghain keskeisissä osakeindekseissä nähtiin maanantaina päivällä pientä laskua. Myös Euroopassa pörssit avautuivat laskutunnelmissa.

– Sisäinen epävakaus herättää aina epävarmuutta. Rahoitusmarkkinoilla herätään taas siihen, mikä Kiinan järjestelmän vakaustilanne loppujen lopuksi onkaan.

Mielenosoittajat ovat jopa huutaneet Kiinan kommunistisen puolueen ja sen johtajan Xi Jinpingin vastaisia iskulauseita, mikä on Kiinassa todella harvinaista.

Koivu ei kuitenkaan usko, että mielenosoitukset ainakaan vielä entisestään synkentävät Kiinan talousnäkymiä.

“Osa henkilöstöstämme joutui asumaan tehtaissa”

Konepajayhtiö Wärtsilä on toiminut Kiinassa yli 30 vuotta. Yhtiön viestinnästä vastaava johtaja Atte Palomäki kertoo, etteivät mielenosoitukset toistaiseksi ole vaikuttaneet Wärtsilän toimintaan.

Alueilla, joilla yhtiöllä on toimintaa, ei ole ollut erityisiä protesteja, Palomäki sanoo.

– Täytyy muistaa, että protestit ovat Kiinan mittakaavassa edelleen aika pieniä.

Palomäki kertoo, että tiukat koronarajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi suomalaiseen pörssiyhtiö Wärtsilään, erityisesti viime keväänä, jolloin Shanghaissa oli pitkä sulku. Se aiheutti myös tilapäisiä katkoja asiakastoimituksiin.

– Osa henkilöstöstämme joutui asumaan tehtaissa useamman viikon. Osa kotona työskentelevistä ei saanut ruokaa ja heille järjestimme apukuljetuksia.

Myös suomalaisella konepajayhtiö Valmetilla on Kiinassa toimintaa. Yhtiö kertoo seuraavansa tilannetta.

– Tiukat koronarajoitukset ovat olleet paikoitellen haastavia ja henkistä jaksamista vaativia, ja olemme pyrkineet tukemaan henkilöstöämme Kiinassa kaikin mahdollisin tavoin, Valmetin viestinnästä kerrotaan.

Tiukka koronalinja on haitannut taloutta

Protestit alkoivat, kun viime viikon lopulla levisi tieto kymmenen ihmisen kuolemasta tulipalossa Xinjiangin pääkaupungissa Ürumqissa. Koronarajoitusten epäillään vaikuttaneen kuolemiin.

Kiinan tiukka koronalinja ja jatkuvat rajoitukset ovat myös olleet maan talouden riippakivi jo pitkään. Ne ovat pääsyy siihen, miksi Kiinan talousnäkymä on nyt niin heikko.

Saavatko mielenosoitukset Kiinan koronalinjan kääntymään?

Tähän Koivu ja Kaaresvirta eivät usko.

– Näkisin todennäköisempänä sen, että mielenosoitukset ikävä kyllä kukistetaan ennemmin voimakeinoin kuin että koronalinjasta luovutaan, Kaaresvirta sanoo.

Myös Koivun mukaan on epätodennäköistä, että Kiina luopuu koronarajoituksista nopeasti. Tämä johtuu siitä, että edelleen iso osa kiinalaisväestöä on rokottamatta.

– Kiinan väestö ja varsinkin riskiryhmät ovat edelleen alttiita viruksen leviämiselle. Hankittaisiin nyt edes polku ulos koronatoimista. Se olisi monelle jo signaali siitä, että valoa on tunnelin päässä.

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta ja pankkikonserni Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Kuva: Mimmi Nietula, Thomas Hagström / Yle

Koronarajoitukset ovat heikentäneet kiinalaiskuluttajien luottamusta talouteen ja vaikeuttaneet yritysten toimintaa. Suomessa Kiina-kaupalla on erityisen suuri merkitys kaupan ja teollisuuden aloilla.

Kiina on perinteisesti ollut maailmantalouden kasvuveturi, mutta tänä vuonna maan talouskasvun odotetaan hidastuvan dramaattisesti.

Euroopassa on pitkin kesää ja syksyä keskusteltu paljon Kiina-riippuvuudesta ja siihen liittyvistä riskeistä Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

– Me olemme puhuneet paljon geopoliittisista riskeistä ja mahdollisista Kiina-pakotteista. Monille yrityksille tärkeimmät Kiina-riskit kumpuavat kuitenkin nimenomaan Kiinan sisältä, Tuuli Koivu sanoo.

Juttuun lisätty kello 14.56 Wärtsilän ja Valmetin kommentit.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 29. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Koronaprotesti jatkui Pekingissä myöhään yöhön – BBC:n toimittaja pidätettiin ja pahoinpideltiin Shanghaissa sunnuntaina

"Koko maailman kannalta huono uutinen", sanoo ekonomisti Kiinan puoluekokouksen annista – myös sijoittajat säikähtivät uusia nimityksiä

Suosittelemme sinulle