Hyppää sisältöön

Tampereella aloittaa upouusi kissaratikka – sen kyljissä on noin 151 kattia, joiden ilmeistä voi lukea eri tunnetiloja

Taideteoksen voi nähdä Tampereen katukuvassa tiistaiaamusta 29. marraskuuta lähtien.

Tampereen taideratikan seuraava teos on Milla Vuorelan 151 matkustajaa­. Taideteos alkaa liikkua Tampereen katukuvassa tiistaiaamuna 29. marraskuuta.

Teoksen nimi viittaa kissojen lukumäärään, mutta Vuorela ei tällä hetkellä tiedä, kuinka monta kissaa vaunun kylkiin loppujen lopuksi tuli.

– Siistimisvaiheessa tuli yksi kissa lisää. Ja nyt kun toisella puolella on mainoksia, en ole vielä päässyt kunnolla katsomaan ja laskemaan, montako kissaa sieltä jäi puuttumaan.

Voi siis sanoa, että ratikan kyljessä on noin on 151 kissaa. Taiteilijan mielestä teokselle sopisi hyvin nimeksi myös Kissaratikka tai Kattiratikka.

– Nimi 151 matkustajaa on ihan hyvä siinä mielessä, että pääsen mahtailemaan, että olen piirtänyt paljon kissoja.

Vuorela halusi kuvata teoksessaan kissojen ilmeikkyyttä. Kissoista voi lukea eri tunnetiloja.

– Tosi paljon odotan sitä, että pääsen kuulemaan, mitä mieltä ihmiset ovat, Vuorela sanoo.

Mustamakkara oli vaihtoehto

Tampereella on liikennöinyt taideratikka joulukuusta 2021 lähtien. Taideratikan kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat teokset.

Ensimmäisenä taideratikan kyljissä oli Mari Hyden pimeässä hehkuva The Glow -teos. Keväästä lähtien taideratikka toi Tampereen katukuvaan kuva- ja sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrin Paratiisiratikan, jossa oli amurintiikereitä.

Milla Vuorela halusi kuvata teoksessaan kissojen ilmeikkyyttä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen taideratikan teosten suunnitteluun järjestettiin kesällä 2021 avoin suunnittelukilpailu, johon osallistui sata ehdokasta. Tuomaristo valitsi ehdokkaiden joukosta kymmenen teosta, jotka pääsivät yleisöäänestykseen.

Äänestämällä yleisö pääsi valitsemaan viisi taideteosta toteutettavaksi taideratikan kylkiin. Vuorelan teos tuli yleisöäänestyksessä toiseksi.

Vuorela kuvailee itseään ”aika lailla itseoppineeksi” taiteilijaksi. Hän kävi kouluaikana viitisen vuotta kuvataidekerhoa, jossa sai oppia perusasioista.

Kissojen lisäksi Vuorela mietti aiheeksi ratikan kylkeen isoa mustaamakkaraa.

– Se olisi ollut kyllä tosi hieno, mutta jos sitä ei olisi osannut toteuttaa kunnolla, se olisi ollut aika groteskin näköinen tuolla raiteilla.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een asti.

Enemmän aiheesta:

Tarra heijastaa kuviot pimeässä: Kohta voit bongata nämä värikkäät taideteokset Tampereen ratikan kyljistä

Uusi taideratikka liikenteeseen Tampereella – Paratiisiratikan kyljissä on amurintiikereitä

Suosittelemme sinulle