Hyppää sisältöön

Perinteikkäiden uistinten ja puukkojen valmistus loppuu Suomessa – Rapalan pääluottamusmies: "Tämähän on ihan järkyttävää"

Uistin- ja puukkotuotannon väki Asikkalan Vääksyssä irtisanotaan vuoden 2023 aikana.

Kymmenet menettävät työpaikkansa Rapalan keskittäessä tuotannon Viroon. Pääluottamusmies Hannu Kolehmainen on järkyttynyt tuloksesta.
Sini Ojanperä

Rapalan uistinten ja puukkojen valmistus loppuu Suomessa. Rapala VMC -konserni ilmoitti lokakuussa aloittavansa muutosneuvottelut tehtaallaan Vääksyssä Päijät-Hämeessä. Yhtiö aikoo keskittää tuotannon Pärnuun, missä yhtiöllä on nyt noin 330 henkeä töissä. Rapalan uistintuotannossa heistä työskentelee noin 270.

Henkilöstölle kerrottiin maanantaina, että suunnitelma toteutuu. Työt jatkuvat Vääksyssä vielä seitsemällä osastolla, muun muassa uistinten suunnittelussa ja teknisellä osastolla. Töihin jää yhteensä noin 50 toimihenkilöä ja työntekijää.

Yhtiön tiedotteen mukaan toimenpiteiden toteutuminen johtaa kuitenkin irtisanomisiin tai irtisanomisperusteisiin työsuhteen ehtojen muutoksiin 53 hengen osalta. Muutoksiin ryhdytään mahdollisimman pian, ja ne tehdään ensi vuoden loppuun mennessä.

Rapalan ja Marttiinin pääluottamusmiehen Hannu Kolehmaisen mukaan tuotannosta irtisanotaan 44 henkilöä vuoden 2023 aikana.

Rapalan lakiasiainjohtajan Olli Ahon mukaan yhtiössä tutkitaan myös vaihtoehtoja työllistää henkilöitä esimerkiksi Heinolan suksitehtaalle.

”Minkäännäköistä arvostusta ei ole”

Tehtaalla uutinen otettiin vastaan apeissa tunnelmissa.

– Ihmiset ovat ihan pettyneitä tulokseen, masentuneita. Annettiin eri vaihtoehtoja ja seitsemän viikkoa neuvoteltiin ja tämä oli lopputulos kuitenkin, kertoo pääluottamusmies Kolehmainen.

Samalla katkeaa pitkä, vuosikymmenten perinne suomalaista uistinvalmistusta. Osa työntekijöistä on ollut tehtaalla töissä 40 vuotta.

– Tämähän on ihan järkyttävää. Tämä on ollut Asikkalan yksi isoin työllistäjä aina, pikku hiljaa pienentynyt ja pienentynyt, ja nyt pienenee huomattavasti sitten.

Työntekijät toivoivat, että lokakuussa alkaneet muutosneuvottelut olisivat päättyneet toisin. 50-vuotias Juha Kortelainen on työskennellyt Rapalalla 16-vuotiaasta asti.

– Hyvin loukkaantunut tunnelma tulee. On korulauseita käytetty, että me arvostetaan ammattitaitoa ja omaa työvoimaa, mutta minkäännäköistä arvostusta ei ole, hän sanoo.

Päivitetty 28.11.2022 klo 14.28: Kerroimme jutussa aiemmin, että Vääksyn-tehtaalta irtisanotaan 44 työntekijää. Yhtiön tiedotteen mukaan irtisanomiset tai irtisanomisperusteiset työsuhteen ehtojen muutokset koskevat 53 henkilöä.

Aiheesta enemmän:

Rapalan toimitusjohtaja jättää tehtävänsä – vajaan kolmen vuoden pesti päättyi ”yhteisymmärryksessä”

Rapalan tehtaan lakkautusuhka ei ole saanut ministereitä liikkeelle, vaikka liki sadan työpaikka on vaarassa – Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja kaipaa valtiovallan tukea

Suosittelemme sinulle