Hyppää sisältöön

Nuoret uskalsivat puhua vihdoin koulussa ja karmea totuus paljastui epäillyn kolmesta kännykästä: ainakin 156 uhria

Valkeakosken seksuaalirikossarjassa on tunnistettu poikkeuksellisen valtava määrä nuoria rikoksen uhreja. Osa jäänee tunnistamatta.

Epäilty lähestyi uhreja useissa nuorten suosimissa somepalveluissa. Kuvituskuva. Kuva: Unsplash
Anu Leena Hankaniemi

Poliisin takavarikoimasta kolmesta kännykästä paljastui vuosi sitten syksyllä karmea totuus seksuaalirikossarjan laajuudesta.

Uhreja on tunnistettu tällä hetkellä peräti 156. Rikosten määrä on yhteensä 271. Osan uhreista epäillään joutuneen usean rikoksen uhriksi. Vuonna 1996 syntynyt epäilty ehti toimia pitkään, sillä ensimmäiset rikokset tapahtuivat jo vuonna 2014.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kallioniemi sanoo, että yksittäiset nuoret kävivät kertomassa asioista koulussa viime vuonna.

– Tekojen laajuus aukesi poliisille vasta syksyllä 2021, kun epäilty otettiin kiinni ja poliisi rupesi katsomaan hänen puhelimiaan, Kallioniemi kertoo Ylelle.

Rikoksen uhreina on pääsääntöisesti ollut 10–17-vuotiaita tyttöjä, joilta pyydettiin alastonkuvia Valkeakoskella Pirkanmaalla tai muualla Suomessa.

Häpeä esti kertomasta

Epäillyllä oli viisi matkapuhelinta, joista kolmesta löytyi todistusaineistoa. Puhelimista löytyi satoja tuhansia seksuaalisia kuvia, videoita ja viestisovelluksessa olleita viestejä.

Miksi asia paljastui niin myöhään?

– Nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset, erityisesti verkkovälitteiset, ovat tyypillisesti rikoksia, missä nuori ei joko koe joutuneensa rikoksen uhriksi tai hän häpeilee asiaa niin, ettei nuori kerro asiasta vanhemmilleen tai ylipäätään viranomaiselle. Niin tässäkin rikossarjassa.

Epäillään myös raiskauksista

Epäilty vangittiin ensimmäisen kerran vuosi sitten syyskuussa. Nimikkeinä ovat esimerkiksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, pakottaminen seksuaaliseen tekoon ja seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta.

Kahden uhrin osalta miehen epäillään syyllistyneen raiskaukseen. Miehen epäillään tarjonneen uhrille päihteitä ja olleen sukupuoliyhteydessä päihtyneen nuoren kanssa.

Valtavaa tutkintaa tehtiin piilossa julkisuudelta. Yle kertoi rikossarjasta ensimmäisenä viime maaliskuussa. Siitä lähtien tapaus on vain paisunut.

Kaikkia uhreja ei ole tunnistettu

Kallioniemi sanoo, että uhreja olisi luultavasti vielä enemmän.

– Tunnistamattomia henkilöitä on kuitenkin vähäinen määrä. Tunnistaminen vaatii todennäköisesti uhrin itsensä ilmoittautumista poliisille.

Syytteen nostamisen määräaikaa siirrettiin ensi tammikuun loppuun.

Lue lisää:

Lapselta pyydetään suihkuvideoita esimerkiksi Tiktokissa – neljä isoa rikosvyyhtiä paljastui, poliisi: alaikäisten seksuaalirikokset jo ilmiö

Suosittelemme sinulle