Hyppää sisältöön

Kansallisteatterin Ronja Ryövärintytär on fantasiaseikkailu, joka puhuttelee sekä lasta että keski-ikäisen sisäistä lasta

Astrid Lindgrenin rakastettu klassikko Ronja Ryövärintytär on hurmannut lukijoita yli neljänkymmenen vuoden ajan. Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Ronja Ryövärintyttären harjoitukset viikkoa ennen ensi-iltaa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.
Sanna Vilkman

Astrid Lindgrenin rakastetun kirjan näyttömäversiota esitetään Kansallisteatterissa täysille katsomoille – ja hyvästä syystä. Näyttämölle on loihdittu Ronja Ryövärintyttärestä visuaalisesti huima fantasiaseikkailu.

Kilpailevien rosvojoukkojen jälkeläiset Ronja (Aksa Korttila) ja Birk (Otto Rokka) ystävystyvät. Aikuiset, etenkin Matias-isä (Harri Nousiainen) joutuvat seuraamaan perässä. Kuva: Mitro Härkönen / Kansallisteatteri
Tarinassa Ronja kyseenalaistaa etenkin rosvoisänsä arvot. Loviisa-äiti (Pirjo Luoma-aho) seuraa tyynesti tyttärensä kasvukipuja. Kuva: Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Ensi-illassa varsinkin lapsikatsojat istuivat henkeään pidätellen penkkiensä reunoilla Matiaksenmetsän maagisista olioista ja kilpailevien rosvojoukkojen touhuista lumoutuneina.

Sadun maailmassa ystävyys, hyvyys ja rakkaus aina lopulta voittavat. Matkalla tavataan kaikenlaista ihmeoliota kesyistä ketuista villihevosiin ja ajattarista männiäisiin.

Männiäisiä ja kakkiaisia

Ronja Ryövärintytär on tarina yllättävästä ystävyydestä, rohkeudesta olla oma itsensä ja edellisten sukupolvien jämähtäneen ajattelun kyseenalaistamisesta.

Aksa Korttilaa viehättää Astrid Lindgrenin tapa käyttää kieltä. – Sovituksessa se on vangittu tosi hienosti. Välillä oli hankala opetella reploja, koska ne ovat niin runollisia olematta silti yhtään tönkköjä. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Pääosaa sähikäisen lailla näyttelevää Aksa Korttilaa jännitti astua suuriin saappaisiin, vaikka ulkoisesti hän sopii rooliin kuin nakutettu.

– Pelotti se, että tämä on niin suosittu teos ja tästä on niin monta versiota, että jos tuotan pettymyksen? En ole nähnyt itse yhtään teatteriversiota, enkä elokuvaa. Päätin, että en katsokaan, vaan teen sellaisen Ronjan kuin teen.

Kansallisteatterin versio on uusi, mutta päähenkilön ominaisuudet tuttuja kaikenikäisille Ronjan ystäville, Korttila kuvailee.

– Ronja on itsepäinen, rämäpää, sydämellinen ja uteliaan hurmioitunut kaikesta uudesta ja ympärillään tapahtuvasta.

Tärkeässä roolissa ovat pääparin lisäksi Matiaksenmetsän eläimet ja maagiset oliot. Niitä esittää joukko lapsinäyttelijöitä.

– Esityksen tärkeä viesti on se, että meitä ihmisiä yhdistää enemmän asioita kuin erottaa, tuumii ohjaaja Aleksis Meaney. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Ronjassa lapset eivät voi esittää lapsia, selittää ohjaaja Aleksis Meaney.

– Esityksessä on männiäisiä, kakkiaisia ja maahiaisia ja hevosia ja kaikkia näitä. Piti tehdä selkeä rajaus, että lapset eivät näyttele lapsia, sillä tarinassa on vain kaksi lasta, Ronja ja Birk. Ainoa poikkeus ovat takaumat.

Borkan (Tero Koponen) ja Undiksen (Pirjo Määttä) joukko kilpailee Ronjan Matias-isän kanssa rosvoruhtinaan asemasta, kunnes kaikki ymmärtävät, että porukalla pärjää paremmin. Kuva: Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Meaney, kuten lähes kaikki muutkin nelikymppiset, on tutustunut Ronjaan jo iltasatuaikoina.

Hänelle oli tärkeää luoda näyttämölle maailma, joka puhuttelee yhtä lailla sekä tarinan ensimmäistä kertaa kohtaavaa lasta, että keski-ikäisen sisäistä kymmenvuotiasta.

– Olen rakentanut esitystä sillä ajatuksella, että mitä minusta olisi lapsena ollut hienoa nähdä näyttämöllä. Huomaan, että aikuisena ajattelen ihan samalla tavalla. Me olemme kaikki olleet lapsia, lapsuus resonoi meissä.

“Ronja ei ole yhden väitteen teos”

Ronja Ryövärintyttären on dramatisoinut näyttämölle Kansallisteatterin uutena kotiohjaajana aloittava Akse Pettersson.

Akse Pettersson aloittaa Kansallisteatterin uutena kotiohjaajana vuonna 2024. Hän ohjaa kolme itse valitsemaansa teosta. Ronjassa hän on vastannut dramaturgiasta. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Hän on itse ohjannut Ronjan Suomenlinnan kesäteatteriin yksitoista vuotta sitten, vasta Teatterikorkeakoulusta valmistuneena. Lapsena kirja tuli luettua monta kertaa, samoin katsottua vuonna 1984 valmistunut ruotsalaiselokuva.

– Olen astunut siihen virtaan jo monta kertaa, mutta halusin tavoittaa sen, mitä varhaisimmat mielikuvani Ronjasta olivat. Ne olivat todella aistivoimaisia: altistuminen luonnon armoille, dramaattiset kohtaamiset eri eläinten ja olioiden kanssa ja se, millaista on olla yksin kaverin kanssa metsän keskellä.

Petterssonin mielestä Ronja Ryövärintytär puhuttelee aina uusia sukupolvia, koska se käsittelee niin kauniisti suuria kysymyksiä.

– Ronja ei taivu yhden väitteen teokseksi. Siinä on läsnä vahva elinvoimaisuus ja elämän kirjo. Ronja kohtaa isoja teemoja ja asioita, joita jokainen lapsi kautta aikojen on kohdannut, kuten omien vanhempiensa keskeneräisyys ja puutteellisuus, yksinolemisen vaatimus ja taito ja ystävyys.

Pääparin näyttelijät vieraina Ylen aamussa:

Pääparin esittäjät Aksa Korttila ja Otto Rokko Ylen aamussa

Lisää esityksestä Kansallisteatterin sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle