Hyppää sisältöön

Bob Dylanin nimmari oli koneen tekemä – uutuuskirjan ostaneet pettyivät raskaasti

Kustantaja myi Dylanin tuoreesta kirjasta rajoitetun erän nimikirjoituksella varustettuna. Liki 600 dollaria maksaneen kirjan signeeraukset osoittautuivat koneen tekemiksi.

Bob Dylan kertoo signeeranneensa aina teoksensa itse. Pandemian aikana se kävi mahdottomaksi. Dylan kuvattuna Pori Jazzeilla vuonna 2014. Kuva: Pasi Murto / AOP

Bob Dylan on monipuolinen taiteilija, mutta nyt hän on joutunut kohun silmään.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnollakin kunnioitettu laulaja-lauluntekijä-taiteilija-kirjailija julkaisi esseekokoelman The Philosophy of Modern Song marraskuun alussa. Kirjassa käydään läpi useiden musiikintekijöiden tuotantoa Nina Simonesta Elvis Costelloon.

Kirjasta tuli myyntiin 900 kappaleen rajoitettu painos. Kaikki nämä kappaleet myytiin väitetysti taiteilijan itsensä käsin kirjoittamalla nimikirjoituksella varustettuna, aitoustodistuksen kera. Nyt on käynyt kuitenkin ilmi, että kynää ei ole käytellyt Dylan vaan kone.

Bob Dylan julkaisi perjantaina 25.11.2022 anteeksipyynnön Facebook-sivullaan. (siirryt toiseen palveluun) Hän kertoo kirjoittaneensa nimikirjoituksia esimerkiksi taideteoksiinsa aina käsin, mutta koronapandemian aikaan homma muuttui vaikeaksi, jopa mahdottomaksi.

Dylanin esseekokoelma kertoo muiden artistien musiikista ja populaarimusiikin historiasta. Kuva: Simon & Schuster

Dylan kertoo kärsineensä sitkeästi huimauksesta. Lisäksi liki tuhannen kirjan signeeraaminen vaati usean ihmisen apuvoimia. Koronarajoitusten aikaan sellainen olisi tuntunut mahdottomalta. Tämä ja huimaus yhdessä estivät nimmarisession järjestämisen.

Nyt Dylan pahoittelee ratkaisua ja sanoo sen olleen virhe. Hän sanoo haluavansa korjata asian yhdessä kustantajansa Simon & Schusterin kanssa.

– Kustantajan mielestä koneen tekemä nimikirjoitus on yleinen käytäntö taidealalla ja kirjallisuudessa. Siksi en nähnyt asiassa ongelmaa, Dylan kirjoittaa.

Lue lisää:

Laulajalegenda Bob Dylanin taidenäyttely on ensimmäistä kertaa Suomessa – musiikkitoimittaja Pekka Laine: Suomi on Dylan-maa

Bob Dylan myi koko musiikkituotantonsa oikeudet Universalille

Suosittelemme sinulle