Hyppää sisältöön

Joululahjakeräykset ovat jälleen käynnissä – nuoret toivovat pukinkonttiin hygieniatarvikkeita ja vaatelahjakortteja

Lahjakeräysten järjestäjät pelkäävät, että tiukentunut taloustilanne vähentää lahjoittajien määrää.

Perinteinen joulupuukeräys alkoi Kotkassa maanantaina. Puissa roikkuvissa korteissa ei ole enää erityistä lahjatoivetta vaan ainoastaan ikä ja mahdollisesti sukupuoli.

Kauppoihin, kampaamoihin, kuntosaleille ja jopa Alkoihin on ilmestynyt jälleen joulupuita, joiden oksilla roikkuu lahjatoivelappuja. Niiden avulla kuka tahansa voi lahjoittaa ostamansa lahjan vähävaraisten perheiden lapsille.

Tänä vuonna joulupuiden oksilla on näkynyt lahjatoiveita esimerkiksi talvitakeista ja -kengistä.

Hyväntekeväisyystempausten järjestäjät uskovat, että yhä useammat perheet tarvitsevat apua lahjojen hankintaan. Syynä ovat kallistuneet hinnat.

Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo, että tarvetta on ollut erityisesti arjen perustuotteille. Nuoret toivovat pukinkonttiin esimerkiksi hygieniatarvikkeita tai vaatelahjakortteja.

Kouvolan Hope ry:ssä on havaittu, että perheiden taloushuolet heijastuvat myös perheiden pienimpiin.

– Lapsilla on huoli siitä, että miten rahat riittävät. He ovat toivoneet suklaata ja kinkkua, tiiminvetäjä Tanja Lahtinen Kouvolan Hope-yhdistyksestä kertoo.

Lahjakeräys on muuttunut

Joulukuusen oksat pullottavat lasten ja nuorten lahjatoiveita kotkalaisessa kauppakeskuksessa.

Kotkassa alkoi tänään maanantaina paikallisen nuorkauppakamarin järjestämä Joulupuu-keräys, jossa on tänäkin vuonna lahjatoiveita sadoilta lapsilta ja nuorilta.

Keräystapa muuttui viime vuonna siten, että puissa roikkuvissa korteissa ei ole enää erityistä lahjatoivetta, vaan ainoastaan ikä ja mahdollisesti sukupuoli. Näin lahjan ostaja saa päättää paketin sisällön. Sama tapa on käytössä tänäkin vuonna.

– Tämä vähentää meidän vapaaehtoisten työmäärää ja helpottaa projektin läpiviemistä, projektipäällikkö Sonja Hirvasniemi Kotkan nuorkauppakamarista kertoo.

– Kun lahjojen saajia on satoja, niin monta sataa pakettia piti saada juuri oikeaan paikkaan. Siinä oli iso työ, kertoo toinen projektipäälliköistä Laura Värtö.

Joulupuu-keräyksen korteissa lukee nykyisin lahjan saajan ikä ja mahdollisesti myös sukupuoli. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Tuhansia lahjatoiveita

Viime vuonna Joulupuu-keräyksissä eri puolilla maata kerättiin yli 55 000 joululahjaa. Hope ry:n tavoitteena on jakaa lahja yli 20 000 lapselle ja nuorelle.

Monet lahjakeräysjärjestäjät pelkäävät, että tänä vuonna lahjoittajien määrä putoaa heikentyneen taloustilanteen takia. Kotkassa Joulupuu-keräyksen järjestävät vinkkaavat, että lahjaan voi osallistua myös porukassa.

– Jos jokainen laittaa pari euroa tai muutaman euron, niin sillä saisi porukalla kerättyä lahjan, Laura Värtö sanoo.

Suosittelemme sinulle