Hyppää sisältöön

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja: Fortum pitää perata kunnolla

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ei vastannut MOT:n kysymykseen siitä, olisiko Fortumista syytä tehdä selvitys.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo, ettei valiokunta ehdi tehdä selvitystä Fortumista enää tällä hallituskaudella. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) haluaa selvittää perusteellisesti Fortumin toiminnan.

Fortum on valtion enemmistöomistama pörssiyhtiö, jonka pieleen menneet liiketoimet Venäjällä ovat maksaneet veronmaksajille miljardeja euroja.

Alanko-Kahiluoto sanoo, että selvityksen pitää kattaa laajasti Fortumin vastuukysymyksiä, ohjeistuksia ja toimintatapoja, jotka liittyvät niin yhtiöön itseensä kuin valtion omistajaohjaukseen.

Selvitystä Fortumin Venäjän-bisneksistä vaati aiemmin Turun yliopiston professori Kari Liuhto Ylen MOT-toimituksen jutussa.

Alanko-Kahiluoto pitää selvitystä tärkeänä, mutta myöntää samalla, että tällä hallituskaudella sitä ei ehditä tehdä. Viimeksi, kun tarkastusvaliokunta selvitti omana asianaan valtiontalouden tarkastusviraston ja pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin toimintaa, raportin valmistuminen vei puoli vuotta. Selvitys johti muutoksiin VTV:n taloudenhoidon valvonnassa.

“Vaalikausi loppuu kesken”

Alanko-Kahiluoto viestittää Ylelle, että perusteellinen selvitys veisi ainakin puoli vuotta. Siihen ei tällä eduskunnalla riitä aika, sillä vaalit kolkuttelevat ovella. Lakisääteiset selvitykset ajavat mahdollisen Fortum-selvityksen ohi.

– Pidän siis Fortumin perkaamista tärkeänä, mutta tämä vaalikausi loppuu kesken. Omat selvitykset on tehtävä huolella asiantuntijoita kuullen ja niille on varattava riittävästi aikaa, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa Ylelle.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat keväällä 2023. Käytännössä Fortumin asioiden perkaaminen jäisi seuraavan eduskunnan vastuulle, eli selvityksen toteutumisesta ei olisi takeita.

Valtionyhtiöiden toimia on selvitetty Suomessa aiemminkin. Kun Soneran 2000-luvun alun UMTS-investoinnit johtivat miljarditappioihin, yhtiössä tehtiin sisäinen tarkastus (siirryt toiseen palveluun). Myös Soneran hallituksen jäsenille annettiin lupa (siirryt toiseen palveluun) puhua yhtiön asioista julkisesti.

Fortumin Venäjä- ja Uniper-seikkailuissa on palanut yli kahdeksan miljardia euroa, ja lisää tappioita on luultavasti tulossa. Fortumin johto ja hallitus ovat olleet tapahtumista niukkasanaisia.

Valiokunta: Riskienhallinta petti Fortumissa

Tarkastusvaliokunta arvosteli Fortumin omistajaohjausta mietinnössään marraskuussa (siirryt toiseen palveluun). Valiokunnan saaman selvityksen mukaan omistajaohjaus seuraa valtionyhtiöiden riskejä, mutta se ei aina riitä.

– Olemassa olevista riskienhallintaohjeista huolimatta nousee aina aika ajoin ongelmia esiin, kuten tänä vuonna energiayhtiö Fortumin Uniper-omistusten osalta tapahtui, valiokunta kirjoittaa.

Omistajaohjauksen periaatteisiin kuuluu, että tiedonkulku omistajaohjauksen ja yhtiön hallituksen ja johdon välillä on avointa ja aktiivista. Fortumin Uniper-ostotarjous vuonna 2017 tuli kuitenkin valtiolle yllätyksenä, vaikkakin se tiesi Fortumin kartoittavan isoa yrityskauppaa.

– On aivan olennaista, että omistaja on informoitu ja selvillä siitä, mitä yhtiössä tapahtuu, valiokunta jatkaa mietinnössään.

“Ministerillä ei ole lisättävää”

Professori Liuhto kaavailee Fortum-selvityksen käynnistäjäksi omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.). MOT haastatteli Tuppuraista aiempaan juttuunsa, mutta selvityksen tekeminen ei ollut vielä tuolloin noussut esille.

Tuppurainen ei enää halua kommentoida aihetta.

– Ministerillä ei ole aiheesta aiemmin sanottuun lisättävää. Fortum ja Uniper ovat molemmat pörssiyhtiöitä. Yhtiöiden hallitus ja operatiivinen johto ovat vastuussa yhtiöiden strategisten ja operatiivisten valintojen kommentoinnista, hänen avustajansa viestitti.

MOT kysyi myös, aikooko pääministeri Sanna Marin (sd.) viedä mahdollisen tarpeen erityisselvityksestä talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan. Pääministerin esikunnasta kerrotaan, että pääministeri on työmatkalla eikä häntä tavoita haastatteluun.

Liuhto korostaa, ettei selvityksellä olisi tarkoitus tehdä politiikkaa, vaan oppia virheistä.

– Ihmisillä pitää olla oikeus tietää, ettei ole tapahtunut mitään väärinkäytöksiä, rikoksia tai omaan pussiin pelaamista. Pestään oma pesä puhtaaksi ja katsotaan, mitä me tästä opimme.

Liuhto on huolissaan siitä, että jos selvitystä ei tehdä, kansalaisten luottamus päätöksentekoon murenee.

– Se on ylimielistä. Kansalaiset ajattelevat, että poliitikot ja bisneseliitti ovat suhmuroineet ja maksumieheksi joutuvat Matti ja Maija sekä heidän lapsensa Mikko ja Marja.

Lue lisää:

“Sokea Reettakin olisi nähnyt” – Venäjä tuli Fortumille historiallisen kalliiksi, ja lisää on luvassa

Fortumin sisäpiirissä oli epäilyjä Uniper-kaupasta – riskit kasvoivat, kun Venäjältä haettiin kovaa tuottoa

Suosittelemme sinulle