Hyppää sisältöön

Sadattuhannet suomalaiset suosivat kalliita ja tappiota tuottavia rahastoja – voisit saada parempaa tuottoa pienentämällä kuluja

Osakkeiden syöksyessä ja korkojen noustessa yhdistelmärahastot eivät voi tehdä tuottoa.

Osuuspankin logo pääkonttorin seinässä.
Osuuspankin OP-Maltillinen on yksi Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista. Sekin on tuottanut reilusti tappiota viimeisen vuoden aikana. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahastosijoittajia on Suomessa noin 1,2 miljoonaa. Heistä valtaosa sijoittaa huolettomina pidettyihin yhdistelmärahastoihin.

Kymmenessä suosituimmassa yhdistelmärahastossa on lähes 700 000 asiakasta.

Kyseisten rahastojen tuotot ovat vuoden kuluessa syöksyneet noin 10–14 prosenttia. Alamäki on koskenut myös kaikkein varovaisimmille sijoittajille suunnattuja rahastoja.

Osakkeiden syöksyessä ja korkojen noustessa yhdistelmärahastot eivät voi tehdä tuottoa.

Tässä jutussa kerromme, mitä ovat suomalaisten sijoittajien suosimat yhdistelmärahastot, ja miksi niiden tuotot kääntyivät pakkaselle.

1. Yhdistelmärahasto yhdistää osake- ja korkosijoituksia

Yhdistelmärahastojen suosio perustuu helppoon hajauttamiseen osake- ja korkosijoituksiin. Hajauttaminen pienentää sijoittamisen riskejä.

Yhdistelmärahastot nimensä mukaisesti yhdistävät osake- ja korkosijoituksia. Klassinen suhdeluku on 60:40 eli 60 prosenttia osakkeita ja loput korkoja.

Osakkeista saa pitkällä aikavälillä korkeinta tuottoa, mutta niiden arvo heilahtelee. Korot sen sijaan tuottavat vähemmän, mutta tasaisemmin.

Tavallisesti korkosijoitusten arvo on noussut kun osakkeiden arvo on laskenut ja päin vastoin. Korkosijoituksilla pyritäänkin tuomaan vakautta yhdistelmärahaston tuottoihin.

Suomen sijoitustutkimuksen rahastovertailu lokakuulta 2022. Taulukossa näkyy tuotto pankin perimien hoito- ja hallinnointikulujen jälkeen. Jos taulukko ei näy kokonaan, saat loput tiedot näkyviin vierittämällä oikealle.

RahastoAsiakkaitaVuoden tuottoViiden vuoden tuotto
OP-Maltillinen205 962−11,2%1,2%
OP-Rohkea99 900−10%3,5%
Nordea Säästö 5073 144−10,5%3%
S-Pankki Varainhoito 100 A71 536−9,1%6,6%
OP-Varovainen64 698−12,6%−1,3%
S-Pankki Varainhoito 70 A62 484−10,5%3%
Nordea Säästö 30 K62 097−11,9%1,1%
Danske Invest Kompassi 25 K47 204−13,6%0,1%
Säästöpankki Ryhti B36 220−12,5%1,7%
Danske Invest Kompassi 50 K32 381−12,7%1,5%

2. Yhdistelmärahastot ovat tehneet maltillista tuottoa vuosien ajan

Kun osakkeet nousevat ja korot laskevat, yhdistelmärahasto tuottaa.

Osakkeiden arvo on finanssikriisin jälkeen ollut pääsääntöisesti ylöspäin, joten yhdistelmärahastot ovat kasvattaneet arvoaan.

Korkosijoitukset toimivat käänteisellä logiikalla, eli korkojen laskiessa sijoituksen arvo kasvaa. Korot ovat trendinomaisesti laskeneet 80-luvulta lähtien, ja näin myös korkosijoitukset ovat tehneet yhdistelmärahastoissa pitkällä aikavälillä tuottoa.

3. Tänä vuonna yhdistelmärahastot sukelsivat, koska markkina muuttui poikkeuksellisesti

Kun osakkeiden arvot laskevat ja korot nousevat samanaikaisesti, yhdistelmärahasto ei voi tuottaa.

Tänä vuonna osakkeiden kurssit ovat romahtaneet ja korot ampaisseet nousuun. Tällaisessa markkinatilanteessa yhdistelmärahasto ei voi tehdä tuottoa.

Tuottoa voi jälleen tulla, jos osakkeiden arvot kääntyvät nousuun tai korot jälleen laskevat.

4. Rahastojen kulut ovat jo aiemmin syöneet valtaosan tuotoista

Yhdistelmärahastojen asiakkaat maksavat salkunhoidosta korkeita juoksevia kuluja.

Esimerkiksi Suomen suosituimman OP-Maltillinen -yhdistelmärahaston juoksevat kulut ovat 1,4 prosenttia. Rahaston tulee tuottaa yli kulujen ennen kuin asiakas hyötyy. Edellisen viiden vuoden ajan rahasto on tuottanut 1,2 prosenttia vuodessa kulujen jälkeen.

5. Korko- ja osakesijoitukset tulevat halvemmaksi ETF-rahastoissa

Jos haluaa hyötyä yhdistelmärahastojen hajautuksesta mutta välttää kulut, on järkevää ostaa samoja korko- ja osakesijoituksia ETF-rahastoina.

Sijoittajat voivat ostaa korkosijoituksia ja osakesijoituksia ETF-rahastoina.

ETF-rahastoilla ei pääsääntöisesti ole aktiivisia salkunhoitajia, ja siksi niiden kulut ovat pienemmät.

Jos haluaa hajautettua riskiä, voi hankkia itse ETF-rahastoista haluamassaan suhteessa riskialttiina pidettyjä osakesijoituksia ja vakaampia korkosijoituksia.

Voit keskustella aiheesta 30.11. klo 23 asti.

Juttua varten haastattelun antoivat Aalto yliopiston rahoituksen professorit Matti Keloharju ja Peter Nyberg, Salkunrakentaja-verkkolehden päätoimittaja Jorma Erkkilä, Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Eronen, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sekä Osuuspankin varainhoitopalveluiden pankinjohtaja Kai Kalajainen.

Korjattu 29.11. klo 11.13: Taulukon tietoja täsmennetty kulujen osalta. Jutussa väitettiin lisäksi aiemmin, että OP-Maltillinen -yhdistelmärahaston kulut olisivat viiden vuoden aikana syöneet tuotot, mutta todellisuudessa rahasto on tuottanut 1,2 prosenttia vuodessa kulujen jälkeen.

Suosittelemme