Hyppää sisältöön

Mari Eder toivoi kesällä, että lopettaminen hiipisi mieleen, mutta nyt hän on taas viivalla – ampumahiihtokauden avausviikko Ylen kanavilla

Ampumahiihdon maailmancup alkaa Kontiolahdella. Tiistaina ohjelmassa on miesten normaalimatka, jossa suomalaiskatseet kohdistuvat ennen kaikkea Tero Seppälään.

Mari Eder lähtee jo 16:nteen kauteensa ampumahiihdon maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen
Timo Uusitalo,
Nina Vanhatalo

Ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa viime kaudella 12:nneksi sijoittunut ja neljässä mc-kisassa kympin sakkiin yltänyt miesten maajoukkueen ykköstykki Tero Seppälä joutui viime kaudella jättämään maailmancupin avauksessa normaalimatkan väliin.

Tiistaina kauden avaavasta 20 kilometrin normaalimatkan kilpailusta hän ei vielä tavoittele jättisaavutuksia. Kontiolahden kotimaisemista ei ole ainakaan haittaa Seppälälle. Siellä on kovia nousuja, kuten esimerkiksi Oberhoffissa.

– Täällä on myös hyvin erilainen penkalle tulo kuin monessa muussa paikassa, tai ainakin itse koen niin. Minä olen tätä ainakin tehnyt paljon, kun samaa reittiä olen mennyt myös asfaltoituna, Seppälä virnisti.

– Olen hyvin pitkään harjoitellut tässä vielä tosi kovaa. Nyt nähdään, miten olen ehtinyt palautua ja miten lähtee kulkemaan. Kauhean paljon ei noita (normaalimatkoja) ole tullut kisattua, mutta ainakin latu ja ampumapenkka ovat tuttuja.

Ammunta tikunnokassa

Pystyammunta on ollut Seppälälle haastavaa. Sitä on syystäkin harjoiteltu ahkerasti, ja myös aseeseen tehty sen puolesta pieniä muutoksia.

– Samaa työtä olemme jatkaneet, mitä aloitimme Anatoli Hovantsevin kanssa viime vuonna. Ampumapuoleen panostaminen on ollut aika voimakasta. Sieltä ne jossittelut ovat jääneet kiinni viime kaudeltakin.

Tero Seppälä tuntee Kontiolahden kotiratansa perin pohjin. Kuva: Tomi Hänninen

– Kun Anterselvassakin olisivat kaatuneet ne kaksi viimeistä taulua, niin olisi oltu palkintokorokkeella, Seppälä viittasi Italiassa tammikuussa käytyyn yhteislähtökisaan, jossa hän sijoittui kuudenneksi.

Mitä helpommalla pääsee ammuntaan, sitä helpompi itse ammunta on hoitaa. Tässä on olemassa tietyt kuntoraamit, milloin se onnistuu varmemmin ja milloin taas ei.

Massahiihdoissa tv-kuviin kamppailemaan hyvistä sijoituksista

Seppälä muistuttaa, että myös hiihtopuolta pitää parantaa, jos sijoituksia aikoo parantaa entisestään.

– Fysiikkatreeniä on tullut ainakin kiitettävästi. Ylämäkijutuissa ja mäen päältä vauhdin kiihdytyksissä kovaan matkavauhtiin on ollut parannettavaa. Ennen kaikkea pitäisi päästä vähän kevyemmin liikkeelle, ettei kuluttaisi kaikkia voimia siihen.

Seppälä saavutti 9. sijan yhteislähtökisassa Pekingin olympialaisissa. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Seppälä paransi tekemisen laatua isosti viime kaudella. Enää hän ei uskalla luvata samanmoisia kehistysaskeleita.

– Viime vuonna oli kohdallani tosi iso tasonnosto. Nyt ei niin paljon pysty tekemään tai sitten se olisi hirveätä ylivoimaa – ihan kuin (Johannes Hösflot) Kläbo tuolla maastohiihdon puolella, Seppälä naurahti.

– Tavoite on olla tietysti taas niissä massahiihdoissa mukana ja taistella niissä tv-kuvissa hyvistä sijoituksista joka kisassa.

Mari Eder ei ole huvikseen mukana

Mari Eder aloittaa pitkällä kilpaurallaan ampumahiihdon naisten maailmancupissa 16. kautensa. Naisten normaalimatkan kilpailu käydään keskiviikkona.

– Tässä vaiheessa kaikki (urheilijat) sanovat ja toivovat, että tulee se uran paras kausi tai ainakin hyvä kausi. Semmoista maalailua se aina on. Kukapa tässä tilanteessa sanoisi, ettei tästä mitään tule. Hyvillä fiiliksin lähestyn kuitenkin kisakautta. Olo on odottavainen ja kupliva, kuvaa Eder.

Eder ei kilpaillut vielä Kontiolahden GP-kisoissa, mutta hän on hakenut kisatuntumaa Saksan ampumahiihtäjien leirikilpailusta ja maastohiihdossa Taivalkoskella Suomen cupissa.

Eder, joka sijoittui viime vuonna maailmancupin kokonaiskilpailussa 27:nneksi, on aina nauttinut yleisön kannustuksesta Kontiolahdella, meni kilpailuissa miten tahansa. Ederillä on alla erilainen harjoituskausi, mutta kaiken pitäisi olla kunnossa.

– En minä täällä huvikseen ole. Tavoitteita on. Tiedän yhä, että minulla on potentiaalia tehdä yksittäisiä, kovia tuloksia. Minusta tuntuu, että lähestyn kautta hyvässä kunnossa.

Ammunta edelleen vuoristoratamaista

Vaikka lähtöasetelmat ovat konkarille hyvät, ei hän uskalla luvata liikoja.

– En pysty itselleni tai muille lupaamaan, että se viimeinen askel olisi nyt otettu. On ollut päiviä, jolloin on tuntunut, että olen melkein kuin ampumahiihtäjä ja toisaalta sitten päiviä, jolloin totean, ettei tämä (ammunta) ole mennyt yhtään eteenpäin työstä huolimatta.

Vastikään 35 vuotta täyttänyt Eder debytoi maailmancupissa ensi kertaa vuonna 2007. Kokenut arvokisakävijä ja 325 maailmancupin kisan taitaja pähkäili poikkeuksellisen pitkään jatkoaan. Hän ilmoitti päätöksestään jatkaa huipputasolla vasta 25. lokakuuta, kuukausi ennen maailmancup-avausta.

Mari Eder Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Minun piti tietää, olenko harjoitellut niin, että minun kannattaa lähteä maailmancup-kauteen. Tässä pitää olla itselleni rehellinen. Huippu-urheilu on minulle ennen kaikkea intohimo, rakastan kilpailemista ja harjoittelemista. Sen suhteen mikään ei ole muuttunut ajatusmaailmassani.

Eder kertoo, että on joutunut aiemminkin pohtimaan uransa päätepistettä, kun asetetut tavoitteet eivät ole täyttyneet.

– En maalaile oikeastaan nyt mitään (lopettamisesta). Tietyllä tapaa jopa toivoin, että se tunne olisi tullut vastaan joku kesäaamu ja olisin todennut, ettei tämä enää kiinnosta.

Lopettaminen voi tulla lyhyellä aikajänteellä eteen

Eder on valmistautunut kauteen Vuokatissa ja kotimaisemissaan Itävallassa. Hän kertoo tarkkailevansa sisintään päivä kerrallaan ja olevansa valmis tekemään tarvittaessa nopeitakin päätöksiä kilpauransa päättämisestä.

– Jos talven aikana tulee se piste, että tämä on nyt tässä, niin minulla on vapaus tehdä se päätös lyhyellä aikajänteellä, varoittelee Suomen naisten ampumahiihtoikoni.

Itävallassa asuva Eder on ryhtynyt yrittäjäksi ja perustanut Benjamin-miehensä kanssa viime keväänä urheiluvälineliikkeen, joka on keskittynyt ”maastohiihdon huippuosaamiseen”.

– Kädet savessa olemme olleet molemmat. Mehän toimimme kuin mikä tahansa pienyritys, eli teemme mahdollisimman paljon kaikki itse. Tarkoittaa sitä, että keväällä rakensimme yhdessä verkkokaupan tai yrityksen sivut. Siihen liittyy kaiken maailman kirjanpitoa sekä kassa- ja varastojärjestelmän rakentamista.

Mari Eder Kontiolahden maisemissa. Kuva: Tomi Hänninen

Eder muisteli olleensa itse työharjoittelussa teini-ikäisenä Intersportissa urheilukaupassa myyjänä.

– Tavallaan hassua, miten tämä elämä on mennyt. Silloin en tiennyt, että teen ampumahiihtoa 20 vuotta ammatikseni ja sitten päädyn vielä urheilukauppiaaksi, Eder naurahti.

Pistelasku muuttuu

Ampumahiihdon maailmancupiin on tehty muutoksia.

Kärkisijojen painoarvo pisteytyksessä kasvaa, kun kuusi kärkisijaa tuovat jatkossa pisteitä seuraavasti: 90–75–60–50–45–40. Vielä viime kaudella voittaja sai 60 pistettä. Pisteitä jaetaan edelleen 40 parhaalle.
Voiton ja kakkossijan merkitys suhteessa muihin kärkisijoihin kasvaa huomattavasti tulevalla kaudella.

Tämän kauden maailmancupissa kaikki kilpailut lasketaan mukaan maailmancupin kokonaiskilpailuun. Ennen kaksi heikointa kilpailua poistettiin laskuista. Lisäksi ampumahiihdon MM-kilpailuista ei enää saa maailmancup-pisteitä.

Suosittelemme sinulle