Hyppää sisältöön

Elämäni biisistä tuttu taustalaulaja Jepa Lambert näyttää miten vedetään stemmat imurista ja vatkaimesta

Monista tv-ohjelmista tuttu laulaja Jepa Lambert kasvoi musikaalisessa perheessä ja sai oppia kuuluisassa gospel-kuorossa Yhdysvalloissa. Lenni-Kalle Taipale nappasi hänet talliinsa laulukilpailusta.

Laulaja Jepa Lambert opetti Puoli seitsemän -ohjelman juontajille Mikko Kekäläiselle ja Annastiina Heikkilälle, kuinka imurista saadaan laulaen upea harmoninen kolmisointu.
Linda Pukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Harvassa ovat ne television musiikkiohjelmat, joissa Jepa Lambertia ei kuultaisi. Viimeisimmäksi hän on ollut mukana Elämäni biisi -ohjelman taustalaulajana, mutta repertuaariin mahtuu muiden muassa Suomi Love, Voice of Finland, Uuden Musiikin kilpailu ja erilaiset gaalatilaisuudet.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut laulaja muistelee musiikin kolahtaneen häneen jo lapsena.

– Voi olla, että ennen kuin puhuin, niin olen jo laulanut.

Lambert kasvoi perheessä, joka oli vahvasti mukana helluntaiseurakunnan toiminnassa. Ekaluokkalaisena Jepa kuului jo seurakunnan Hyvä Paimen -lapsikuoroon ja pääsi vetämään soolon kymmentuhatpäiselle yleisölle.

– Se oli ekoja isoja esiintymisiä ja muistan, että jännitin hetkeä aivan valtavasti, Lambert muisteli lähetyksessä.

New Yorkin kuuluisaan gospel-kuoroon

Lukioikäisenä hänelle tuli mahdollisuus lähteä seurakunnasta tutun perheen mukana Yhdysvaltoihin. Perheen isä oli saanut pianistin pestin kuuluisasta Times Square Church -kirkosta, jossa toimii myös monipäinen gospel-kuoro.

– Totta kai halusin päästä siihen mukaan, mutta se ei tapahtunut ihan tuosta vain. Sinne oli haastattelut ja koelaulut ja tuloskirjettä piti odotella viikkoja.

Lahjakas laulaja sai kuin saikin paikan kuorosta.

Soul-musiikkia ja gospelia rakastava Lambert vetää Suomessa Vantaalla myös omaa kuoroa, jonka ohjelmistossa on afroamerikkalaista gospelia.

– Nostattavaa, voimaannuttavaa musiikkia.

Lenni-Kalle Taipale nappasi talliinsa laulukilpailusta

Lambertin tv-laulu-ura sai alkunsa vuonna 2013 The Voice of Finlandin myötä. Hän eteni semifinaalivaiheeseen, mutta sitten tapahtui jotain, joka kiinnitti ohjelman bändin vetäjän Lenni-Kalle Taipaleen huomion.

– Ehdotin hänelle, että saisinko laulaa oman esitykseni taustalauluosat nauhalle. Olin esittämässä Beyoncen biisiä ja hänen kappaleissaan kuullaan monesti hänen omaa ääntä taustalta.

Taipale epäröi, mutta totesi, että ”okei, tämän kerran”.

Kun taustanauhat oli tehty ja kappale vedetty, mies palasi Lambertin puheille.

– Hän sanoi, että: ”olis pari muutakin biisiä, joille tuo sinun taustalaulu voisi tehdä hyvää”. Niin aloin äänittää niitä lisää muillekin.

– Ja se poiki sen, että Lenni-Kalle soitti myöhemmin ja kysyi, haluanko tulla hänen bändiin, Lambert kertoi.

Imurista stemmoja

Lähetyksessä palattiin vielä Lambertin nuoruusvuosiin. Sisarustensa tavoin Jepa joutui siivoamaan viikkorahojensa eteen.

– Tykkäsin niin paljon laulaa, että lauloin imuroidessakin ja imurin kanssa.

Tästä innostuneena ohjelman juontajat Mikko Kekäläinen ja Annastiina Heikkilä roijasivat studioon imurin ja testasivat kuinka harmonisesti he saivat muodostettua kolmisointuja imurin hurinan kanssa. Duurien ja mollien lisäksi studiossa testattiin onnistuneesti myös sähkövatkaimen ja hiustenkuivaajan ääneen luotuja stemmoja.

Suosittelemme