Hyppää sisältöön

Snookerlegenda Mark Williams saapuu Suomeen kilpailemaan 13 vuoden tauon jälkeen – Valkeakoskella nähdään myös toinen lajin maailmanmestari

Valkeakoski isännöi snookerin kutsukilpailua ensi kesäkuussa.

Snookertähti Mark Williams on voittanut ammattilaisurallaan 24 rankingturnausta. Se on viidenneksi eniten lajin historiassa. Edellä ovat vain Ronnie O'Sullivan, 39, Stephen Hendry, 36, John Higgins, 31, ja Steve Davis, 28. Kuva: VCG via Getty Images

Snookerin maailmanmestarit Mark Williams ja Stuart Bingham tulevat kilpailemaan Suomeen 9.–11. kesäkuuta 2023.

47-vuotias Williams on yksi snookerhistorian menestyneimmistä ja suosituimmista pelaajista. Walesilainen on yksi kolmesta pelaajasta, joka nousee esiin puhuttaessa vuonna 1975 syntyneistä lajilegendoista. Kaksi muuta ovat englantilainen Ronnie O'Sullivan ja skotti John Higgins.

Williams on kolminkertainen maailmanmestari vuosilta 2000, 2003 ja 2018. Lisäksi hän on voittanut kahdesti UK Championshipin (1999 ja 2002) ja kutsuturnaus The Mastersin (1998 ja 2003).

Mark Williams (kesk.) juhli kolmatta maailmanmestaruuttaan toukokuussa 2018. Puoli vuotta aiemmin hän oli omaksunut valmentaja Stephen Feeneyn (oik.) huippusuosion saavuttaneen ja snookerin perustuksia ravistelevan tähtäystekniikan. Kuva: Linnea Rheborg/Getty Images

Williams on Steve Davisin ja Stephen Hendryn ohella yksi kolmesta pelaajasta, joka on voittanut yhden kauden aikana kaikki edellä mainitut kolme Grand Slam -turnausta.

Bingham, 46, on vuoden 2015 maailmanmestari ja vuoden 2020 Mastersin voittaja. Hän on nykyisellä maailmanlistalla 14:ntenä, Williams taas seitsemäntenä.

Stuart Bingham MM-pytyn kanssa vuonna 2015. Hän kaatoi finaalissa Shaun Murphyn erin 18–15. Kuva: Gareth Copley/Getty Images

Mestarit kilpailevat Waltikka Snooker Cup -nimellä kulkevassa tapahtumassa, jonka pelipaikkana on Valkeakosken Rantahotelli Waltikka.

Tapahtuma on alustavasti kaavailtu neljälle pelaajalle, joista kolmas varma on Suomen snookerhistorian ainoa ammattilaispelaaja Robin Hull. Neljäs pelaaja on jompikumpi ammattilaisuutta tavoittelevista suomalaista, Heikki Niva tai Patrik Tiihonen.

Tapahtumaan saattaa tulla vielä lisää snookerammattilaisia.

– Tässä vaiheessa voin vahvistaa, että ainakin nämä tähdet nähdään Valkeakoskella, kilpailun järjestävä Jussi Tyrkkö kertoo.

Ammattilaisena vuonna 1993 debytoinut Robin Hull putosi ammattilaiskiertueelta keväällä 2019. Hull pelaa edelleen ja eteni viikonloppuna Tukholmassa järjestetyssä ammattilaiskiertueen karsintaturnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon. Kuva: Simon Cooper/Getty Images

Tyrkkö, 45, tavoitteli 2000-luvun alussa snookerammattilaisuutta kiertäen Englannissa useita ammattilaisten ja amatöörien yhteisiä kilpailuja.

Tamperelainen tuli lopulta tunnetuksi kansainvälisissä biljardipiireissä pöytien asentajana ja turnausjärjestäjänä.

13 vuoden putki poikki

Maailman parhaisiin kuuluvat snookerpelaajat ovat aiemminkin esiintyneet Suomessa.

Edellinen visiitti on vuodelta 2010, jolloin Turussa pelattiin Finnish Snooker Challange -nimellä kulkenut turnaus. Williams voitti kyseisen turnauksen kaatamalla finaalissa Robin Hullin erin 6–1.

Ensi kesäkuussa finaali pelataan pitkänä eli kahdessa sessiossa.

Suosittelemme sinulle