Hyppää sisältöön

Ukrainan ilmapuolustuksen tukeminen, Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi sekä Kiina-suhteet – tästä Naton ulkoministerien kokouksessa on kyse

Suomi osallistuu kokoukseen tarkkailijajäsenenä. Turkin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-prosessista keskustellaan ulkoministerien kesken.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Venäjä käyttää talven tuloa Ukrainan vastaisena aseena. Kuva: EPA-EFE
Rikhard Husu

BUKAREST Ukrainalle kohdistuva tuki korostuu Naton tänään alkavassa ulkoministerikokouksessa. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan liittolaisilta on odotettavissa uusia linjauksia Ukrainan ilmatorjunnan vahvistamiseksi.

– Yksi viesteistä täällä Bukarestissa tulee olemaan tarve tehostaa sekä ilmapuolustusjärjestelmien että niihin tarvittavien varaosien, koulutuksen ja ammusten toimittamista, Stoltenberg sanoi maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan Venäjä käyttää talven tuloa Ukrainan vastaisena aseena tuhoamalla voimaloita ja muuta tärkeää infrastruktuuria.

– Tämä on kauhistuttavaa. Meidän on varauduttava uusiin hyökkäyksiin.

Keskustelu Ukrainan avuntarpeista jatkuu Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa pidettävillä työillallisella.

Riippuvuutta Kiinasta arvioitava

Ulkoministerit keskustelevat myös Naton ja Kiinan suhteista. Taustalla on puolustusliiton kesällä hyväksymä strateginen konsepti (siirryt toiseen palveluun), jossa Kiina mainitaan ensimmäistä kertaa.

Nato korostaa, että Kiina ei ole sille vastustaja. Kiinan sotilaallinen varustautuminen ja pyrkimys hallita kriittistä infrastruktuuria haastavat kuitenkin liittokunnan intressit ja turvallisuuden.

Nato pyrkii myös lisäämään tukeaan Bosnia-Hertsegovinalle, Moldovalle ja Georgialle, jotka ovat Venäjän painostuksen kohteina.

Maiden ulkoministerit osallistuvat työistuntoon, jonka tavoitteena on niiden itsenäisyyden ja puolustuksen vahvistaminen.

Suomi osallistuu tarkkailijajäsenenä

Suomi osallistuu kokoukseen tarkkailijajäsenenä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on läsnä kokouksen kaikissa istunnoissa, osallistumatta kuitenkaan varsinaiseen päätöksentekoon.

Kokouksessa keskustellaan myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan maat pitävät kolmenkeskisen tapaamisen tänään.

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyksillä on iso merkitys pohjoisimpien alueiden sekä Naton itäisten liittolaisten kuten Baltian maiden ja Puolan kannalta.

– Olen vakuuttunut siitä, että liittolaiset tulevat ratifioimaan hakemukset. Jäsenyys on tietenkin tärkeä asia Suomelle ja Ruotsille, mutta myös koko liittokunnalle.

Ulkoministerikokous on ensimmäinen Romaniassa pidetty korkean tason Nato-kokous sitten Bukarestissa vuonna 2008 pidetyn huippukokouksen.

Bukarestin huippukokouksen julkilausumassa todettiin, että Ukrainasta ja Georgiasta tulee Naton jäseniä.

Suosittelemme sinulle