Hyppää sisältöön

Kentälle rynnännyt mielenosoittaja piilotettiin tv-kuvista nopeasti – MM-kisojen kovin kiistakapula nousi silti taas esiin

Portugalin ja Uruguayn välinen ottelu keskeytyi maanantaina hetkeksi, kun kentälle rynnisti kutsumaton vieras sateenkaarilippu käsissään.

Portugalin ja Uruguayn ottelussa juostiin kentälle sateenkaarilipun kanssa.
Matias Strozyk

Yhtä jalkapallon MM-kisojen puhuttavinta tilannetta ei nähty televisiolähetyksessä montaa sekuntia.

Portugalin ja Uruguayn välinen ottelu oli maanantaina edennyt toiselle jaksolle, kun peli vihellettiin poikki ylimääräisen vieraan vuoksi. Mielenosoittaja hyppäsi kentälle yli Portugalin vaihtopenkin ja juoksi muutamia kymmeniä metrejä ennen kuin tuli turvamiesten taklaamaksi.

Jalkapallopiireissä Mario Ferri on jo tullut tutummaksi. ”Haukkana” tunnettu Ferri on vuosien mittaan juossut kentälle useissa otteluissa ympäri maailman, yleensä erilaisten poliittisten tai yhteiskunnallisten viestien kanssa. Yhteistä tapauksille on Teräsmies-paita, joka oli myös maanantaina kentänvaltaajan yllä.

Tällä kertaa paidan etupuolella luki englanniksi "pelastakaa Ukraina". Selkämys puolestaan ajoi Iranin naisten asemaa, joka on puhuttanut koko kisojen ajan myös otteluiden yhteydessä. Lisäksi kädessä oli sateenkaarilippu, joka putosi keskelle kenttää. Ottelun iranilainen erotuomari kävi hetkeä myöhemmin siirtämässä lipun kentän laidalle, kun taas turvamiehet taluttivat kutsumattoman vieraan stadionin uumeniin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on Qatarissa vaikea. Homoseksuaalisuus on maassa kiellettyä, ja esimerkiksi Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia loukataan jatkuvasti.

Sateenkaariliput ovat olleet yksi Qatarin turnauksen jatkuvista puheenaiheista. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa salli sateenkaaritunnukset stadioneilla vasta viime viikon aikana. Sen sijaan se ei sallinut ”One Love” -kapteeninnauhaa, jota seitsemän joukkueen kapteenit halusivat käyttää. Joukkueet luopuivat aikeistaan Fifan uhkaamien sanktioiden vuoksi.

Ferri oli julkaissut Instagram-tilillään jo viikonloppuna materiaalia Qatarista. Tarinapäivityksessä hän käveli kohti kaukana häämöttävää ottelustadionia saatesanoin ”minäkin olen tuolla huomenna”. Toisessa hän esiintyi mietteliäällä ilmeellä kirjoittaen ”tavallisten ihmisten hulluista suunnitelmista”. Kolmannessa, aivan ottelun alla julkaisemassaan päivityksessä hän käveli kohti stadionia otteluliput kädessään ja neljännessä hän kuvasi kenttää päätykatsomosta.

Sama mies on rynnännyt kentälle vuosien saatossa monesti aiemminkin. Kuva: Getty Images

Intian alasarjasta sodan keskelle

Ferri nähtiin kentällä MM-kisoissa myös vuonna 2014 Belgian ja Yhdysvaltojen välisessä ottelussa. Silloin paidassa oli viesti köyhillä favela-alueilla asuvien lasten pelastamisen puolesta.

Maanantaina kannattamilleen aatteille 35-vuotias Ferri on omistautunut laajemminkin. Vuonna 2010 hän katkaisi hetkellisesti Real Madridin ja AC Milanin välisen ottelun Mestareiden liigassa. Paidassa vaadittiin "vapautta Sakinehille", kivitystuomion väitetyistä rikoksistaan Iranissa saaneelle naiselle.

Ferri keskeytti vuoden 2014 MM-kisoissa Belgian ja Yhdysvaltojen välisen ottelun. Kuva: PA Images via Getty Images

Aiemmin tänä vuonna jalkapalloa Intian toisella sarjatasolla pelannut italialainen palasi Eurooppaan koronaviruksen katkaistua sarjakauden ja lähti Puolaan auttamaan Ukrainan sodan pakolaisia. CBS:lle maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) antamansa haastattelun mukaan Ferri on kuljettanut perheitä rajalle hakemaan turvapaikkaa.

Ukrainan ja Intian lisäksi Ferri on julkaissut hiljattain materiaalia myös ainakin Burundista paikallisten perheiden luota. Viimeksi kesällä hän edusti sanmarinolaista joukkuetta ja pelasi Uefan Konferenssiliigan karsinnoissa.

Toistuvien tempaustensa seurauksena Ferri on tullut pidätetyksi sekä ulkomailla että Italiassa, missä hänet on määrätty ainakin kotiarestiin.

Yleensä kentälle juosseista katsojista on langetettu sanktioita paitsi henkilöille itselleen, niin myös ottelutapahtuman järjestäneelle seuralle tai liitolle. Englannissa Valioliiga on ajanut elinikäisiä porttikieltoja (siirryt toiseen palveluun) kentälle ryntääville katsojille.

Kentälle ryntääminen on kiellettyä myös esimerkiksi pelaajien turvallisuuden takia.

Vuoden 2014 kisojen tempauksen jälkeen brasilialaiset viranomaiset takavarikoivat Ferrin passin, pitivät häntä uutistoimisto Ansan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiinniotettuna viiden tunnin ajan, antoivat porttikiellon tuleviin otteluihin ja aikoivat syyttää häntä kentälle ryntäämisestä sekä väärennetyn henkilöllisyyden käyttämisestä.

Qatarin tapahtuman seurauksista ei vielä ole tihkunut tietoa julkisuuteen.

Suosittelemme sinulle