Hyppää sisältöön

Elon Musk vihjaili ”lähtevänsä sotaan” Applea vastaan – lateli syytöksiä teknologiajätille useiden tviittien kimaralla

Viime viikkoina useat Twitterin tärkeimmistä mainostajista ovat ilmoittanut harkitsevansa yhteistyön lopettamista, väittää amerikkalaisjärjestö.

Musk kuvailee itseään ”sananvapauden absolutistiksi” ja uskoo, että Twitterin pitäisi sallia kaikki julkaisut, jotka eivät riko lakia. Kuva: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press
STT,
Teija Santaharju

Viestipalvelu Twitterin hiljattain hankkinut miljardööri Elon Musk on vihjaillut ”lähtevänsä sotaan” teknologiayhtiö Applen kanssa.

Musk muun muassa väittää, että Apple on uhannut vetää Twitterin pois sovelluskaupastaan App Storesta.

– Mutta ei kerro meille miksi, Musk kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Apple on pääosin lopettanut mainostamisen Twitterissä. Vihaavatko he sananvapautta Amerikassa?, Musk kirjoitti toisessa tviitissä (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi miljardööri kyseenalaisti 30 prosentin maksun, jonka Applen sanotaan keräävän App Storen kautta tehdyistä ostoista. App Store on ainoa virallinen väylä ladata sovelluksia Iphone-puhelimille ja Applen muille mobiililaitteille.

Musk kritisoi Applea tviittien sarjalla, joihin lukeutui muun muassa kuva, joka antoi ymmärtää hänen mieluummin lähtevän sotaan Applen kanssa kuin maksavan tälle 30 prosentin siivun liiketapahtumista.

Kyseinen tviitti katosi sittemmin Muskin Twitter-seinältä.

Apple ei ole vastannut uutistoimisto AFP:n mukaan kommenttipyyntöihin.

Mainostajat varpaillaan

Sen jälkeen kun Musk otti Twitterin haltuunsa viime kuussa, hän on irtisanonut noin puolet yhtiön henkilöstöstä, minkä lisäksi tuntematon määrä työntekijöitä on lähtenyt talosta omasta tahdostaan. Yhtiöstä on irtisanottu tai irtisanoutunut myös monia työntekijöitä, moderoijia, joiden vastuulla on ollut taistella alustalla levitettävää väärää tietoa vastaan.

Musk on myös palauttanut käyttöoikeuksia tileille, joilta ne on aiemmin poistettu syystä tai toisesta. Käyttöoikeus palautettiin muun muassa Yhdysvaltain entiselle presidentille Donald Trumpille. Trump sai lähtöpassit useilta sosiaalisen median alustoilta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressitaloon viime tammikuussa.

Musk kuvailee itseään ”sananvapauden absolutistiksi” ja uskoo, että Twitterin pitäisi sallia kaikki julkaisut, jotka eivät riko lakia.

Twitterin entinen työntekijä Yoel Roth kirjoitti New York Timesissa (siirryt toiseen palveluun), että Applen ja Googlen ohjeistusten noudattamatta jättäminen olisi katastrofaalista. Hänen mukaansa tämä voisi johtaa siihen, että palvelu potkittaisiin yhtiöiden sovelluskaupoista. Roth jätti Twitterin Muskin noustua yhtiön johtoon.

Viime viikkoina Twitterin sadasta tärkeimmästä mainostajasta puolet on ilmoittanut jäädyttävänsä yhteistyönsä Twitterin kanssa tai on muuten vaikuttanut lopettaneen mainostamisen Twitterissä. Asiasta kertoo tarkkailujärjestö Media Matters (siirryt toiseen palveluun).

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 30.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle