Hyppää sisältöön

Annoimme ohikulkijoille kierrätyslahjoja ja kysyimme saajien mielipiteet – käytetyt esineet sopivat lahjaksi, mutta raja menee alkkareissa

Tänä jouluna on ihan ok laittaa pakettiin käytettyä tavaraa, jos lahja on tarkkaan ajateltu. Paketoimme kierrätyslahjoja ja katsoimme, miten saaja reagoi.

Pikkuhousut paketissa aiheuttivat melkoisen reaktion.
Jasmina Kauta,
Teemu Kammonen,
Sirkka Haverinen

Opiskelijat Enni Hertz ja Kiia Hirvonen valitsevat paketteja joulukuusen juurelta kauppakeskus Iso Kristiinan käytävällä.

Enni Hertz ottaa ison punaisen lahjakassin, jonka sisältä paljastuu käytetty villatakki.

– Vau. Onko tämä itse tehty? Todellakin käyttäisin.

Kiia Hirvonen valitsee pienen mustan lahjalaatikon. Sieltä löytyy alushousut – kerran käytetyt, mutta puhtaat ja uudenveroiset.

Onko käytetty tavara hyvä lahja?

Yle toteutti viime viikolla kyselyn, jossa kysyttiin ihmisten ajatuksia joulusta ja joululahjojen antamisesta tänä vuonna.

Moni kyselyyn vastanneista kertoi olevansa huolissaan joulun tavaratulvasta ja siitä, että joulusta on tullut kuluttamisen juhla. Jos lahja on annettava, sen on oltava jotakin oikeasti hyödyllistä ja samalla toivottua.

Huoli yltiömäisestä kuluttamisesta on vienyt ihmiset myös kirppareille ja divareihin.

Käytetty lahja on peräti 78 prosentin mielestä hyvä lahja. Vastaajat kertoivat, että tärkeintä ei ole uutuus ja hinta, vaan että lahja on ajateltu ja ilahduttaa saajansa.

Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista on tänä vuonna sitä mieltä, että lahja voi olla myös käytetty.

Osa toivoo käytettyä joululahjaksi

Paketoimme käytettyjä, siistejä tavaroita kierrätyslahjapaperiin ja pyysimme lappeenrantalaisessa ostoskeskuksessa ohikulkijoita avaamaan paketit ja kertomaan mielipiteensä käytetystä lahjasta.

– No ehkä alusvaatteet on sellainen asia, että ne ainakin omalta kohdaltani käyttäisin mieluummin uutena, alushousut paketistaan löytänyt Kiia Hirvonen sanoo.

Enni Hertz ja Hirvonen eivät ole antaneet lahjaksi omia käytettyjä tavaroitaan, mutta pitävät sitä hyvänä ideana.

– Ympäristöä säästyy ja jos tavaralla on vielä elinaikaa, niin sitä on turha heittää roskiin, Enni Hertz sanoo.

Osa Ylen kyselyyn vastanneista kertoi toivovansa käytettyä tavaraa joululahjaksi. Käytetty lahja sopii sille, joka on valmis ottamaan sellaisen vastaan.

– Lahjojen kohteet ovat nuoria aikuisia. Joulupukin kirjeissä sanottiin, että lahjat voivat olla myös kierrätettyjä, eräs vastaaja kirjoittaa.

Vaikka käytetty saa nykypäivänä kunniaa, ihan kaikki vanha ei kuitenkaan sovi annettavaksi eteenpäin.

Ylen kyselyn vastaajat kertovat, että erityisesti käytetyn lahjan on oltava tarkkaan ajateltu ja sellainen, että saaja osaa takuulla arvostaa sitä. Kodin nurkissa pyörivät turhat tavarat ovat todennäköisesti turhia toisellekin.

Enni Hertz ja Kiia Hirvonen näyttävät vihreää valoa käytetyille lahjaideoille – paitsi alkkareille. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kirsi Kaartisenkin paketista löytyy alushousut – tällä kertaa siistit pitsireunaiset.

– Hahahaa. Vau. Siis oikeesti. Miten joku voisi laittaa käytetyt alushousut pakettiin?

Lahjan avaajien mielestä siistitkään alusvaatteet eivät kuulu lahjapakettiin, jos niitä on käytetty.

– Alusvaatteet ovat sen verran intiimejä, ettei niitä voi käytettynä antaa. Kierrätän omien lasteni vaatteita tosi paljon, mutta alusvaatteita en koskaan, Paula Vainikka sanoo.

Kuuntele tästä Paula Vainikan ja Kirsi Kaartisen ajatuksia kierrätyslahjoista:

Toisille mikään käytetty lahjana ei kerta kaikkiaan sovi.

– Kysymys käytetyn lahjan antamisesta suorastaan vihastutti – kuka olisi niin törkeä? Joulu on ihana hyvän mielen juhla, joten lahjoihin täytyy panostaa ja käyttää aikaa ja rahaa, eräs kyselyyn vastannut kertoo.

Myös itse tehtyä osataan arvostaa

Joni Ronimus avaa kaksi pakettia, joista toisessa on kaksi pientä nukkea ja toisessa servietinpidikkeet.

– Kyllä nämä kävisivät ihan hyvin. Nämä ovat ihan siistin näköisiä ja ehjiä.

Käytettyjen lahjojen lisäksi Ylen kyselyn vastaajat kertoivat tekevänsä lahjoja itse. Käsistään taitavat sujauttavat pakettiin sukkia ja muita käsitöitä, ja kulinaristiset puuhailijat antavat läheisilleen itse tekemiään säilökkeitä ja herkkuja.

Myös paketointi hoituu kierrätyksen voimin. Yli puolet vastaajista paketoi joululahjat jo kerran käytettyihin lahjakasseihin ja valmiiksi kotoa löytyvään lahjapaperiin.

Osa taas kertoi suosivansa aineettomia lahjoja. Lippu konserttiin tai lahjakortti hierontaan on jo tuttu lahja. Eräs vastaaja kertoi, että eräänä jouluna perheenjäsenet opettivat toisilleen jonkin uuden taidon.

Erään lähipiirissä taas annetaan erilaisia palvelulupauksia ja seuranpitolupauksia, jotka voivat olla kiireisessä elämässä arvokkaita.

Aikuisille ei enää anneta lahjoja

Vastaajat kertoivat antavansa nykyään vähemmän lahjoja kuin ennen. Monessa perheessä aikuiset jäävät ilman lahjoja yhteisestä päätöksestä.

Eräs vastaaja kertoi, että heillä lapsetkin saavat toivoa yhtä lahjaa, eikä joulukatalogeja katsota. Vaikka rahaa olisikin, ympäristö kiittää vähemmästä kuluttamisesta.

Lahjoja annetaan vain lähipiirille.

Lemmikit tuntuvat olevan kyselytulosten perusteella arvokkaita perheenjäseniä. 71 prosenttia lemmikinomistajista kertoi hankkivansa myös lemmikeilleen joululahjoja.

– Kissat saavat meillä enemmän lahjoja kuin ihmiset. Ovat meille tärkeitä – minun lapsiani, joita kaikki sukulaisetkin arvostavat, eräs vastaajista kirjoittaa.

Suosittelemme sinulle