Hyppää sisältöön

Veden käyttö on vähentynyt, koska suihkussa käydään nyt harkitummin – vesimaksuihin voi silti tulla korotuspainetta

Kodeissa seurataan nyt vedenkäyttöä entistä tarkemmin. Vesilaitosten kustannukset eivät kuitenkaan juuri laske, vaikka veden tuotanto vähentyy.

Toivo ja Henri Lepistö sekä Marianna Kuivalainen ovat onnistuneet pienentämään perheen sähkölaskua useita kymmeniä euroja kuukaudessa vähentämällä suihkussa käymistä. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Timo Sipola,
Sanna Kähkönen,
Tanja Heikkonen

Yleinen energiansäästö on tuonut kylkiäisenään myös talousveden säästämisen. Sähköä on alettu säästää paitsi sammuttelemalla valoja, myös kuluttamalla vähemmän lämmintä vettä.

Limingassa Oulun eteläpuolella Marianna Kuivalaisen ja Henri Lepistön perheessä on tänä vuonna alettu säästää sähköä, ja se näkyy nimenomaan veden kulutuksessa.

– Vedessä suurin juttu on se suihkussa käyminen, sanoo Marianna Kuivalainen.

Hän kertoo, että enää ei perheessä liruteta vettä eikä nautiskella suihkussa ajan kanssa. Lokakuussa perheen vesilasku oli useita kymmeniä euroja pienempi kuin normaalisti.

– Ei ole myöskään harrastettu ankeutusta, mutta suihku laitetaan kiinni, kun saippuoidaan hiuksia tai ihoa, sanoo Kuivalainen.

Perheessä on alettu myös käydä suihkussa harvemmin. Jos joku perheenjäsenistä käy suihkussa joskus päivittäin, käynti on pikainen.

Kuivalaisen mukaan uusi käytäntö koskee niin aikuisia kuin perheen kahta lastakin. Perheessä on myös Toivo Lepistöä vanhempi tyttö, Vilhelmiina Kaakinen, joka haastatteluhetkellä on isänsä luona.

– Tytön ja minun hiukset pestään vain silloin, kun ne oikeasti ovat pesua vailla, sanoo Kuivalainen.

Vedenkulutuksen väheneminen heijastuu vesilaitosten talouteen

Myös Vesilaitosyhdistyksen vesiasian päällikkö Riina Liikanen arvelee, että yleisen energiansäästön kylkiäisenä ihmisten arkeen ovat tulleet lyhyemmät suihkuhetket.

– Kotitalouksissa on herätty siihen, että veden lämmittämiseen menee paljon energiaa, sanoo Liikanen.

Vesilaitosyhdistyksen jäsenille tehtiin toissa viikolla kysely, josta huomattiin, että vedenkulutus on monella laitoksella pienentynyt tänä syksynä viime vuoteen verrattuna.

– Lähes 40 prosenttia tähän kyselyyn vastanneista laitoksista ilmoitti vedenkulutuksen olevan pienempää kuin mitä se oli vuosi sitten,sanoo Liikanen.

Vedenkäyttö väheni jo koronapandemian etätöiden aikana, kun vedenkäyttö painottuikin työpaikan sijaan kotiin.

Näin vedenkäyttö jakautuu kotitalouksissa.

Energiansäästötalkoot purevat Suomessa laajemminkin. Esimerkiksi Kajaanissa vedenkulutus on tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä vähentynyt noin viidellä prosentilla verrattuna toiseen vuosineljännekseen.

Kajaanin Vedelläkin sen uskotaan johtuvan lähinnä kuluttajien energiansäästön vaikutuksesta veden kulutukseen.

Liikanen toteaa, että veden kulutuksen vähentyminen näkyy jollakin aikavälillä vesihuoltolaitosten taloudessa.

Vesihuollon kuluista suurin osa on kiinteitä. Se tarkoittaa sitä, että kulut pysyvät ennallaan, vaikka veden tuotanto vähenee. Tätä kautta Liikanen uskoo, että vesimaksuihin voi tulla pientä korotuspainetta.

Ennen koronapandemiaa suomalaisen keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa oli 120 litraa per henkilö (siirryt toiseen palveluun) (Motiva).

Voit keskustella aiheesta 1. joulukuuta klo 23:een saakka.

Korjattu 1.12.2022 klo 10.48: Perheen lokakuun vesilasku oli useita kymmeniä euroja pienempi, ei noin kymmenen euroa pienempi.

Suosittelemme sinulle