Hyppää sisältöön

Kallion uumenissa on uimahalli, jonka kerrotaan suojaavan jopa ydinräjähdykseltä – Suomen väestönsuojien todellinen kunto selviää pian

Itäkeskuksen uimahalli on pääkaupunkiseudun suurimpia kallioon louhittuja väestönsuojia. Sisään mahtuu lähes neljätuhatta ihmistä.

Yle vieraili Itäkeskuksen uimahallissa, joka muuttuu nopeasti jopa ydinräjähdykseltä suojaavaksi väestönsuojaksi.
Tero Valtanen

Itä-Helsingissä sijaitseva uimahalli muuttuu tarvittaessa nopeasti jopa pommeilta ja ydinsäteilyltä suojaavaksi väestönsuojaksi.

Kallioluolaan rakennettu Itäkeskuksen uimahalli on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kallion sisään louhituista suojista. Sinne mahtuu tositilanteessa lähes 4 000 ihmistä.

Itäkeskuksen uimahallin sisäänkäynti on maanpinnan yläpuolella. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin kaupungin projektikoordinaattori Oleg Jauhosen mukaan kymmenien metrien syvyyteen louhittu kallioluola suojaa jopa ydinräjähdykseltä.

– Väestönsuojan käyttöönoton valmistelut käynnistyvät välittömästi, jos tällainen tarve tulee. Meillä on 72 tuntia aikaa olla valmiita.

Jauhosen mukaan ihmiset voivat tositilanteessa kiiruhtaa suojaan välittömästi, mutta täysiverinen väestönsuojavalmius saadaan suunnitelmien mukaan rakennettua kolmessa vuorokaudessa.

Tosipaikan tullen uimahalli ei näyttäisi tältä. Kuva: Matti Myller / Yle

Uima-altaat tyhjennetään ihmisten yösijoiksi ja lepopaikaksi. Makeaa vettä varastoidaan vähintään kolmeksi viikoksi.

Syvän kallioluolan ilmastointi vaihdetaan sisäiseen kiertoon.

– Ihmiset tuovat mukanaan omat makuupussit, hygieniatarvikkeet ja ruuat. Heille annetaan ohjeet, mitä suojaan pitää tuoda ja mitä puolestaan ei saa tuoda, Jauhonen sanoo.

Ruokaa ei siis lähtökohtaisesti suojaan varastoida.

Jauhosen mukaan 30 vuotta vanhan luolan perusrakenteet ovat hyvässä kunnossa. Luolaston ja uimahallin tekniikka sen sijaan kaipaa tulevina vuosina päivitystä.

Uimahalli on tarkoitus peruskorjata lähivuosien aikana, ja sen yhteydessä uusitaan myös luolaston tekniikkaa. Jauhonen kertoo, että peruskorjauksen budjetiksi on arvioitu noin 20 miljoonaa.

– Kyllä tätä meidän toimintaa ja suunnitelmaa on ihan kansainvälisestikin ihasteltu, hän kehaisee.

Lisää: CNN vieraili Helsingin väestönsuojissa – yhdysvaltalainen toimittaja hämmästeli sitä, että lapset leikkivät ja uivat maanalaisissa tiloissa

Väestönsuoja suljetaan paksuilla teräsovilla. Kuvassa projektikoordinaattori Oleg Jauhonen Helsingin kaupungilta. Kuva: Matti Myller / Yle

Ministeriö selvittää väestönsuojien kunnon koko maassa

Venäjän hyökättyä Ukrainaan on keskustelu kriisivalmiudesta vilkastunut myös Suomessa.

Sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakan mukaan ministeriöllä on tarkoitus selvittää väestönsuojien kunto koko maassa.

Hän kertoo, että selvitystyö tehdään yhteistyössä väestönsuojatarkastajien, kiinteistönomistajien ja pelastuslaitosten kanssa.

Asiantuntijoiden yleiskäsitys on, että suojat ovat pääosin kunnossa.

– Toki ongelmatapauksiakin saattaa joukossa olla. Tämä on nyt tarkoitus selvittää ja mahdollisiin ongelmiin puuttua, Kohvakka sanoo.

Hänen mukaansa selvityksellä pyritään varmistamaan muun muassa se, että suojat saadaan käyttöön lain edellyttämässä ajassa eli kolmessa vuorokaudessa.

Väestönsuojissa täytyy olla esimerkiksi suodattimin varustettu ilmanvaihto, puhelinliittymä, juomavettä, kuivakäymälä ja hätäpoistumisreitti.

– Laitteet on myös huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti, Kohvakka painottaa.

Luolasta löytyy myös kaasunaamareita. Kuva: Matti Myller / Yle

Omakotitalovaltaisilla alueilla ja haja-asutusalueilla suojia saattaa olla harvakseltaan.

– Selvitämme nyt koko maan väestönsuojakannan ja sen kunnon, Kohvakka sanoo.

Hän toteaa, että mikäli selvityksen johtopäätöksissä ilmenee suuria puutteita, harkittavaksi tulee myös julkinen tuki suojien kunnostamiseen.

Ministeriön väestönsuojia koskevan selvityksen on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

Itäkeskuksen uimahalli on yksi Helsingin seudun suurimmista kallioon louhituista väestönsuojista. Kuva: Matti Myller / Yle

Voit keskustella aiheesta torstaihin 1. joulukuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle