Hyppää sisältöön

Tukes on myöntänyt malminetstintäluvan Pihtiputaalle

Lupaa kullan, kuparin ja koboltin etsintään alueella on hakenut kansainvälinen Gemdale Ltd.

Pyöreän moreeninäytekuopan reunalla on muistiinpanovihko. Tähän vihkoon on merkattuna näytteenotto paikan koordinaatit, tiedot ympäristöstä sekä moreenin ja kivien laatu.
Moreeninäytekuoppa maastossa. Kuvituskuva. Kuva: Timo Valtteri Sihvonen / Yle
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Maaperän luonnonvarat kiinnostavat yrityksiä myös Keski-Suomessa.

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt (tukes.fi) tällä viikolla kaivoslain nojalla malminetsintälupahakemuksen, joka koskee Pihtiputaan, Haapajärven ja Reisjärven kuntien alueita. Lupa-alueen koko on yhteensä noin 2640 hehtaaria, josta noin 1510 hehtaaria sijaitsee Pihtiputaan kunnassa.

Lupaa kullan, kuparin ja koboltin etsintään alueella on hakenut kansainvälinen Gemdale Ltd. Yrityksen toimialaa on muun muassa mineraalien etsintä.

Malminetsintälupa on voimassa enintään neljä vuotta päätöksen saatua lainvoiman.

Tukesin päätökseen voi kaivoslain nojalla hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Malminetsintälupahakemuksen perusteella malminetsinnän menetelmiä alueella voivat ovat moreenin ja kalliopaljastumien näytteenotto, geofysikaaliset tutkimukset, tutkimusojien kaivuu, pohjamoreenin näytteenotto ja kallioperäkairaus.

Akkerman Finland Oy hakee puolestaan malminetsintälupaa Viitasaarelle (tukes.fi). Yhtiö haluaa etsiä Koliman alueelta mahdollisesti kuparia, sinkkiä, lyijyä, hopeaa, kultaa ja kobolttia.

Akkerman Finland järjestää Viitasaaren kaupungintalolla Koliman malminetsintähankkeesta infotilaisuuden torstaina 1. joulukuuta kello 17 alkaen.

Lue myös:

Malminetsintäyhtiöiden aluevaraukset aiheuttavat jopa pelkoa asukkaissa – lupaviranomainen myöntää: ”Varauksia tulee ja menee välillä nopeallakin tahdilla”

Kaivoslaki uudistuu: kunta voi jatkossa estää kaivoksen alueellaan, malminetsintä luonnonpuistoissa kielletään

Asenteet malminetsintää kohtaan muuttuvat yhä kielteisemmiksi – myös kunnat ovat alkaneet vastustaa

Suosittelemme