Hyppää sisältöön

Lämmin syksy antanut aivan väärän mielikuvan sähkön tulevista hinnoista, sanovat energiayhtiöt: Säästötalkoissa moccamasteritkin lasketaan

Kunnon pakkaset ovat vasta tulossa, mutta sähkön hinta nousee jo tällä viikolla uudelle tasolle. Hintapiikit voivat ampaista 70 senttiin kilowattitunnilta, sanoo myyntiyhtiön johtaja.

Sähköhinta pysyy korkealla koko viikon ja loppuviikolla saattaa kaksinkertaistua nykyisestään, vaikka pakkaset ovat vielä maltillisia. Kuva: Mari Pekkanen / Yle
Antti Parviala

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sähkön myyntiyhtiöt Lumme-energia ja Väre patistavat suomalaisia entistä suuremmin joukoin säästämään sähköä. Sähkön kulutus on lähtenyt nousuun, kun sää on viilentynyt.

Yhtiöt ennakoivat, että tämän viikon pörssisähkön päivähinnat liikkuvat 35 ja 40 sentin välillä kilowattitunnilta. Hintapiikit voivat olla loppuviikolla jopa 70 senttiä, sanoo Lumme-energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

– Lämmin syksy on antanut väärän indikaation siitä, mikä hintataso tulee olemaan. Tämä viikko on vasta esimakua, Tykkyläinen varoittaa.

Hänen mukaansa ensi viikolla itsenäisyyspäivän jälkeen paljastuu ”todellinen hintatilanne”. Huolestuttavaa on, että hinnat ovat kovassa nousussa, vaikka pakkaset ovat vielä varsin maltillisia.

– Hihavakiona voidaan sanoa, että kun Helsingissä on 15 astetta pakkasta, niin valtakunnallisesti aletaan olla tiukassa paikassa.

Nyt sääennusteet lupailevat Helsinkiin ensi viikoksi vasta kymmenen asteen pakkasia.

Miten sähkön hinta tulee talvella muuttumaan? Kuuntele Uutispodcast:

Nyt lasketaan moccamasteritkin

Tiukkaan tilanteeseen, saati sähkökatkoihin Suomi ei ole kuitenkaan välttämättä joutumassa.

Tykkyläinen sanoo yllättyneensä, että suomalaiset ovat onnistuneet leikkaamaan sähkön kulutustaan kymmenisen prosenttia.

– Tämä on merkittävä asia. Sähkön säästö voi olla tehopulatilanteessa pakkasiltana samaa luokkaa kuin kauan kaivatun Olkiluoto-kolmosen teho.

Myös sähkön myyntiyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu kannustaa voimakkaasti säästötalkoisiin - suuriin ja pieniin.

– Nyt ei saa ylenkatsoa mitään säästötoimia, kaikki säästöt ovat tarpeen, Keski-Karhu painottaa.

Hänen mukaansa Suomi on tällä viikolla 500 megawatin päässä tilanteesta, jossa hinnat ampaisevat lain sallimaan hintakattoon eli huikeaan 400 senttiin kilowattitunnilta.

Hälyttävän tilanteen välttämiseen riittää Keski-Karhun laskelman mukaan, että jokaisessa sähkönkulutuspaikassa vähennetään sähkönkäyttöä keskimäärin 130 wattia huippukulutustunnin aikana.

– Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai vaikka Moccamasterilla kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä. Myös esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää, ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle, Keski-Karhu listaa.

Kuten tavallista, talkoot kevenevät, kun osallistujamäärä kasvaa.

– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä. Tämän vuoksi on tärkeää, että tieto sähkön tarjonnan niukkuudesta ja tarvittavien uhrausten pienuudesta saavuttaa kaikki sähkönkäyttäjät yrityksistä ja kunnista kotitalouksiin, Juha Keski-Karhu toteaa.

”Tämmöisessä tilanteessa ei ikinä saisi olla”

Molempien sähköyhtiöiden johtajia huolestuttaa se, että sähköjärjestelmä alkaa lähestyä tiukkaa tilannetta, vaikka lämpötila on tällä viikolla vasta vajaa viisi astetta pakkasella suuren sähkönkulutuksen alueella, Helsingissä.

Samaan aikaan sitkeä korkeapaine ennakoi sitä, sää pysyy heikkotuulisena ehkä viikkojen ajan. Tuulivoimasta on siis turha odottaa nopeaa helpotusta sähkömarkkinoille.

Suomi on suurelta osin tuontisähkön varassa ja sen hinta määräytyy Euroopan yhteisillä markkinoilla.

– Juuri nyt missään ei ole tarjolla riittävästi halpaa sähköä, jotta voitaisiin päästä hintatasoihin, joihin ihmiset ovat tottuneet, Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu laskee.

– Ikinä ei saisi kansallista energiahuoltoturvaa rakentaa sen varaan, että toivotaan lämmintä talvea. Nyt Suomessa olemme siinä tilanteessa, Lumme-energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen tuskailee.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkon kello 23 saakka.

Sähkön hinta hirvittää suomalaisia. Tamperelainen Lauri Pitkänen sai kesällä sähkönsa aurinkopaneeleista, syksyn synkentyessä hän keittää kahvit puuhellalla.

Suosittelemme sinulle