Hyppää sisältöön

Kommentti: Päteekö NHL-legendan tuskainen heitto myös Jesperi Kotkaniemeen? Suomalaiselle lyötiin ohuilla näytöillä pöytään hirmuisia summia

Carolinan hyökkääjällä ei ole loputtomasti aikaa profiloitua mestarikandidaatin kakkossentteriksi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Carolinan hyökkääjä Jesperi Kotkaniemi on ollut tehoton alkukaudella. Kuva: Getty Images

Jääkiekon kunniagalleriaan Torontoon juuri kutsuttu kanadalaismaalivahti Roberto Luongo lausui huhtikuussa 2013 legendaariset sanat. Luongo avautui Vancouverin kotiareenan lehdistöhuoneessa sen jälkeen, kun seura ei taaskaan ollut saanut 64 miljoonan dollarin sopimuksella operoinutta maalivahtia kaupaksi.

– Sopimukseni on syvältä, itkuinen ja pettynyt Luongo pamautti median edessä.

– Nyt hylkäisin tuon sopimuksen, jos voisin.

Pelaajakauppa oli sekä seuran että pelaajan tahto, mutta kallis sopimus teki kauppaamisesta vaikeaa.

Tuolloin 34 täyttänyttä Luongoa ei voi verrata suoraan Carolinan 21-vuotiaaseen Jesperi Kotkaniemeen, mutta porilaislupauksesta on vaikea keskustella puhumatta samalla rahasta.

Carolina löi viime talvena porilaisen eteen peräti 8-vuotisen uuden sopimuksen, jonka arvo nousee yli 38 miljoonan jenkkitaalan. Vuotta aiemmin Carolina nappasi ässäkasvatin Montrealista niin sanotulla offer sheetilla – Kotkaniemi tienasi menneestä kaudesta käsittämättömät 6,1 miljoonaa taalaa.

Carolina toisin sanoen löi Kotkaniemelle kahdeksan kuukauden aikana kahdella sopimuksella pöytään lähes 45 miljoonaa taalaa!

Summat ovat hirmuisia, kun niitä verrataan nuoren pelaajan näyttöihin. Kotkaniemi on tehnyt nelivuotisen NHL-taipaleensa aikana parhaimmillaan 12 maalia ja vaatimaton piste-ennätys (34) on sekin neljän vuoden takaa. Uuden NHL-trendin mukaisesti seura maksaa pelaajalle käytännössä potentiaalista.

Palkka Granlundin ja Lehkosen tasolla

Kotkaniemen ansiot menevät mittasuhteisiin, kun niitä vertaa toisiin pelaajiin.

Esimerkiksi kymmenen vuotta NHL:ssä pelannut Mikael Granlund on tienannut urallaan toistaiseksi noin 35 miljoonaa – siis kymmenen miljoonaa vähemmän, mitä Carolina löi alle vuodessa pöytään Kotkaniemelle. Kuluvalta kaudelta Granlund tienaa 5 ja Kotkaniemi 4,8 miljoonaa.

Stanley Cupin kesällä ratkaisseen ja Coloradolle korvaamattomaksi sielupelaajaksi nousseen Artturi Lehkosen uusin sopimus takaa turkulaiselle 4,5 miljoonan taalan vuositulot.

Kotkaniemi operoi jo suomalaisessa palkkaeliitissä, vaikka on pelaajana edelleen isosti prosessissa.

Eikä tarkoitus ole kritisoida Kotkaniemeä sopimuksista. Kuka tahansa olisi vetänyt nimensä muhkeat tarjoukset sisällään pitäneisiin tarjouksiin. Tilanne on etenkin suomalaisessa jääkiekossa täysin poikkeuksellinen. Harvoin, jos koskaan, suomalaispelaajalle on lyöty näin ohuilla näytöillä pöytään näin valtavia summia.

Setelin toinen puoli on se, että paksun tilipussin mukana tulevat kovat odotukset.

Vaikka Kotkaniemen parhaat vuodet lienevät vasta tulossa ja palkkakaton noustessa hänelle maksettavat summat ovat maltillisia, sopimuksesta saattaa tulla myös ongelma. NHL on pitkistä sopimuksista huolimatta kovaa tulosurheilua, eikä Kotkaniemelläkään ole loputtomasti aikaa.

Kuluvan syksyn Kotkaniemi on operoinut Carolinan kakkossentterinä vierellään venäläistähti Andrei Svetshnikov, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Porilaissentteri on tehnyt 22 otteluun vaatimattomat tehot 2+3. On selvää, ettei tämä riitä Stanley Cupia tosissaan tavoittelevan joukkueen kakkossentteriltä.

Puolustavan mestarin Coloradon silloinen kakkossentteri Nazem Kadri runnoi viime kaudella 87 tehopistettä runkosarjassa.

Alta voi katsoa kolme videoesimerkkiä Kotkaniemen tämän hetken heikkouksista sentteripelaamisessa.

Hyökkäys päättyy Jesperi Kotkaniemen vaikeaan syöttöön.
Jesperi Kotkaniemen laukauksessa kestää.
Jesperi Kotkaniemi menettää kiekon hyökkäyspäässä.

Pisteitä ei kerry ylivoimallakaan

Kotkaniemi on pelannut ajoittain pirteästikin ja esimerkiksi kehittynyt selkeästi aloittajana, mutta vaarallisten maalipaikkojen suhde tällä on ainoastaan 48 prosenttia. Kaikki muut joukkueen hyökkääjät yltävät yli 50 prosentin.

Viidellä viittä vastaan Kotkaniemen pelissä ei tapahdu tehojen tulokulmasta usein paljoakaan.

Ylivoimallakin tulokset ovat olleet laihoja. Kotkaniemi on pelannut kahden Carolina-kauden aikana 125 minuuttia ylivoimalla tehden vain kuusi pistettä, maaleja on kertynyt yksi.

Katso Jesperi Kotkaniemen (numero 82) pelaamista ylivoimalla.

Kritiikki yllä on viiltävää, mutta näin keksi viidennen kauden NHL-pelaajan kohdalla murenee, jos palkkaa maksetaan lähes viisi miljoonaa taalaa vuodessa. Kotkaniemi ei varmasti näe itseään kolmosketjun jarrumiehenä, vaan nimenomaan tulosyksikön pelaajana.

Kysyä myös sopii, kuinka kauan valmennuksen jänne kestää, jos hanat eivät aukea.

Jesperi Kotkaniemi laukoi NHL-kauden toisen osumansa.

Carolinalle kelpaa vain Stanley Cup, mikä on osaltaan nostamassa rimaa Kotkaniemelle. Jos Kotkaniemen ympärille ei säädyllisen ajan puitteissa saada rakennettua toista tulosyksikköä, tulee todennäköisesti muutoksia.

Jos sentteri haettaisiin ulkopuolelta, viesti Kotkaniemen suuntaan olisi tyly. Silloin Kotkaniemi olisi hetkessä sentterirotaatiossa vasta neljäntenä Sebastian Ahon, uuden vahvistuksen sekä Jordan Staalin jälkeen. Tässä skenaariossa kysyä myös sopii, kuinka pitkään seura on halukas maksamaan viiden miljoonan palkkaa pohjaketjun pelaajalle?

Mikäli Kotkaniemen hommat lähtevät etelään, keskikalliista ja pitkästä sopimuksesta tulee kauppamielessäkin hankala.

Suosittelemme sinulle