Hyppää sisältöön

Venäläisomisteisen Helsinki-hallin taustavoimat maksoivat tonttivuokran pitkälle ensi vuoteen – suunnitelma hallin myymiseksi ei ole edennyt

Helsingin kaupungin mukaan Pasilassa sijaitsevan areenan ensi vuoden maanvuokrat on jo maksettu puoliksi kuukausia ennen eräpäivää. Hallikauppa on tällä hetkellä pysähdyksissä.

Helsingin areenasta poistettiin maaliskuussa hallin entisen pääsponsorin Hartwallin nimikyltit. Kuva: Sara Salmi / Yle
Jesse Mäntysalo,
Varpu Helpinen

Helsinki-hallin keskeisillä venäläisomistajilla ei vaikuta olevan kiire päästä areenasta eroon.

Helsingin kaupungin johtava tonttiasiamies Elina Kuikanmäki kertoo, että puolet ensi vuoden maanvuokrista on jo maksettu. Vuokra laskutetaan vuosittain neljässä erässä.

– Seuraava eräpäivä olisi ollut 1. maaliskuuta 2023, Kuikanmäki toteaa.

Hallin tontin vuosivuokra on tällä hetkellä noin 360 000 euroa.

Mikäli vuokria ei maksettaisi, kaupunki ryhtyisi Kuikanmäen mukaan ensin normaalikäytännön mukaisiin perintätoimiin. Jos ne eivät tuottaisi tulosta, voisi kaupunki aloittaa maanvuokrasopimuksen purkuprosessin.

Nyt sellaiseen ei kuitenkaan ole tarvetta.

Hartwall Arenan nimikyltit otettiin pois Helsingin areenasta maaliskuussa – video historiallisesta hetkestä.

Kaupunki on julkisten tietojen varassa

Kuikanmäen mukaan kaupungille ei ole tullut hallin omistuskuvioiden muutoksista muuta tietoa kuin mitä julkisuudessa on ollut.

Hän sanoo, että tonttiyksikkö on ollut viimeksi yhteyksissä Helsinki-hallin omistajatahoon maaliskuun lopulla, jolloin se pyysi selvitystä hallin omistajista tai muista todellisista edunsaajatahoista.

Yle kertoi viime keväänä, että venäläis-suomalaisen oligarkin Gennadi Timtšenkon omistusosuus hallista on ulosottoviraston takavarikossa. Timtšenko ja venäläissuomalainen liikemies Roman Rotenberg omistavat Helsinki Halli Oy:stä noin 45 prosenttia, mutta heillä on yhtiön äänivallasta noin 94 prosenttia.

Helsinki Halli Oy:llä on osakasluettelon mukaan yhteensä 562 omistajaa, mutta Timtšenko ja Rotenberg voivat halutessaan tehdä päätöksiä yhtiössä piittaamatta muista omistajista.

Ulkoministeriöön ei ole oltu yhteydessä

Aiemmin marraskuussa uutisoitiin, että Helsinki-hallin omistavassa yhtiössä määräysvaltaa käyttävät venäläiset suuromistajat ovat päättäneet myydä omistuksensa areenasta.

Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Tästä syystä molemmat kuuluvat Yhdysvaltojen pakotelistalle, joka asetettiin Venäjän liitettyä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Lisäksi Timtšenko on myös EU:n pakotelistalla.

Pakotteiden vuoksi mahdolliseen hallikauppaan tarvittaisiin kansainvälistä pakotejärjestelmää Suomessa valvovan ulkoministeriön lupa.

Ulkoministeriön pakotetiimin vetäjä Pia Sarivaara kertoo Ylelle, ettei omistajataho ole ollut yhteydessä ulkoministeriöön. Sarivaaran mukaan myyjien pitää ensin selvittää myynnin edellytykset Ulosottolaitoksen kanssa.

Ulosottolaitokselta kerrotaan, ettei yksittäisiin ulosottoasioihin voida ottaa julkisesti kantaa. Yleisellä tasolla Ulosottolaitoksen tehtävänä vastaavissa tapauksissa olisi muun muassa tarkistaa kaupan ehdot ja hinnan oikeellisuus sekä varmistaa, ettei ostaja ole pakotelistalla.

Tonttiasiamies Elina Kuikanmäen mukaan Helsinki ei ole kiinnostunut areenan omistamisesta.

– Kaupunki ei suunnittele hallin ostamista, Kuikanmäki lausuu.

Helsinki-hallin toimitusjohtaja Kimmo Kivisilta kieltäytyi kommentoimasta Ylelle mitään halliin liittyviä kysymyksiä.

MOT käsitteli maaliskuussa 2022 julkaistussa ohjelmassaan sitä, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat liikemiehet ovat piilottaneet omaisuuttaan salaisilla järjestelyillä.

Suosittelemme sinulle