Hyppää sisältöön

Pori puuttuu Kuukkarin asukkaiden aurinkopaneeleihin – kaupungin mukaan asennettu ilman lupaa, asukkaat eivät pidä syitä uskottavina

Useampi asukas on saanut kaupungilta aurinkopaneelien poistokehotuksen

Tapio Vuorisen katolle asennettiin aurinkopaneelit kesällä. Kuva: Tapio Termonen / Yle
Jenni Joensuu

Porin kaupungin tiukka vaatimus poistaa aurinkopaneeleita kuudennen kaupunginosan talojen katoilta kuohuttaa alueen asukkaita.

Kaupungin mukaan aurinkopaneelien asennus kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle alueelle vaatisi toimenpidelupaa, jota kiinteistönomistajat eivät ole hakeneet.

Kaupunki kehottaa poistamaan luvatta asennetut aurinkopaneelit huhtikuuhun mennessä.

Porilainen Tapio Vuorinen sai poistokehotuskirjeen kuukausi sitten ja pitää toimenpidelupavaatimusta perusteettomana. Hänen taloaan ei ole suojeltu.

– Tässä on nyt päätetty, että taloni kadunpuoleinen lape ja sen päälle asennetut aurinkopaneelit estävät kulttuurihistoriallisen maiseman säilymisen. Se ei mielestäni ole uskottavaa, Tapio Vuorinen sanoo.

Lupa voidaan myöntää jälkikäteen

Satakunnan Kansa kertoi aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että Kuukkarissa useampi asukas on saanut kaupungilta vastaavan kirjeen.

Porin kaupungin rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurminen kertoo, että Kuukkarin tapauksissa täyttyy useampi kohta, miksi lupamenettely on tarpeen.

– Muistaakseni useammassa kohteessa rakennus on suojeltu. Sen lisäksi ne sijaitsevat suojellulla alueella, kadunpuoleisella lappeella, mikä vaikuttaa myös kaupunkikuvaan.

Aurinkopaneeleiden asentamista harkitseviaa Nurminen kehottaa selvittämään oman asuinalueen vaatimukset etukäteen. Kuukkarin lisäksi lupamenettelyä vaativia alueita Porissa ovat muun muassa Reposaari, Uniluoto ja Viides osa.

– Aurinkopaneeleiden kohdalla todennäköisesti pystytään käsittelemään luvan hakeminen myös jälkikäteen. Ja mikäli varsinaista lupaa ei myönnetä, myös poikkeusmenettely on mahdollinen.

Aiheesta aiemmin:

Aurinkoenergia virtaa nyt Tapio Vuorisen katolta verkkoon – sähkön hinnannousu on aiheuttanut paneelibuumin

Suosittelemme sinulle