Hyppää sisältöön

Elina Aarnisalon, 17, huippusuoritukset Suomen paidassa ällistyttävät – lupaava koripalloilija loistaa lahjakkuuden tärkeimmällä mittarilla

Takapelaaja loistaa niin naisten Korisliigassa kuin maajoukkueessa. Kahdessa viimeisessä EM-karsintaottelussa Aarnisalo oli joukkueen paras pisteidentekijä ja kuhina nuoren lahjakkuuden ympärillä kiihtyy.

Elina Aarnisalo on murtautunut naisten maajoukkueessa tärkeään rooliin. Kuva: Tomi Hänninen

Lahjakas harjoittelemaan, peruspositiivinen, itsekriittinen, tiedonhaluinen ja ikäisekseen kypsä. Näistä adjektiiveista on Suomen seuraava koripallotähti tehty. Näillä sanoilla kuvailee myös HBA Märskyn valmentaja Janne Hänninen suojattiaan Elina Aarnisaloa.

17-vuotias Aarnisalo on Tapiolan Hongan kasvatti, ja Hänninen kehuu Aarnisalon siellä saatua valmennusta koko lapsi- ja nuoruusvaiheen ajan. Hänninen on itse valmentanut Aarnisaloa U16-maajoukkueesta lähtien ja nähnyt nuoren koripalloilijan kasvavan huippu-urheilijaksi.

– Elina käyttää paljon aikaa koripalloon. Ei pelkästään harjoituksissa, vaan myös muuten. Jos joku lahjakkuus pitäisi nimetä, niin Elinalla on harjoittelulahjakkuus, Hänninen summaa.

HBA Märskyyn Aarnisalo siirtyi viime kaudella, jotta pystyy keskittymään sekä opiskeluun että koripalloon. Aarnisalo muutti myös hiljattain Tapiolasta Urhean kampukseen, koska pystyy näin käyttämään aiemmin matkoihin kulutetun ajan harjoitteluun.

Ensimmäisen HBA-kautensa aikana Aarnisalon pistekeskiarvo oli 15,1. Tällä kaudella harppaus on ollut melkoinen ja kymmenen pelatun ottelun jälkeen tilastorivillä komeilee 236 pistettä eli pistekeskiarvo on 23,6. Näillä luvuilla hän on naisten Korisliigan kolmanneksi paras pisteidentekijä.

– En tiedä, onko mikään klikannut, olen vain treenannut tosi paljon ja oppinut lukemaan puolustusta paremmin. Ehkä peli Korisiigassa on muuttunut hieman hitaammaksi, on enemmän aikaa tehdä päätöksiä, Aarnisalo pohtii.

Läpimurto maajoukkueessa

Aarnisalo valittiin naisten maajoukkueeseen helmikuussa 2021 vasta 15-vuotiaana, eli kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Ensimmäisessä naisten maaottelussaan Ukrainaa vastaan peliaikaa tuli 11 minuuttia ja hän teki yhden pisteen.

Nyt marraskuussa tahti oli aivan toinen. EM-karsintaottelussa Ranskaa vastaan peliaikaa tuli jo runsaat 31 minuuttia ja Aarnisalo oli joukkueen paras pistenikkari 24 pisteellään. Liettuaa vastaan hän tehtaili 18 pistettä.

Vertailun vuoksi Dallasissa WNBA:ssa sekä venetsialaisseurassa Umana Reyerissä uraa luova Awak Kuier nakutti vastaavasti 14 ja 19 pistettä.

– Olen kehittänyt kolmen pisteen heittojani ja onnistuin niissä. Hyökkäsin myös aggressiivisesti kohti koria ja vaikka virheitäkin sattui, niin onnistuin mielestäni hyökkäyspelissä ihan hyvin, Aarnisalo sanoi Liettua-ottelun jälkeen.

Maajoukkueen päävalmentajan Pekka Salmisen mukaan Aarnisalo on ikäisekseen erittäin kypsä pelaaja.

– Hän on ihan selkeää parhaimmistoa meillä. Elina ei ole enää 17-vuotias, hän pelaa kuin 27-vuotias. Sitä hän teki jo viime vuonna ja muuttuu koko ajan paremmaksi.

Elina Aarnisalo siirtyi HBA Märskyyn Tapiolan Hongasta. Kuva: Tomi Hänninen

Unesta ei tingitä – viimeistään kello 22 nukkumaan

Kypsyys tarkoittaa myös Aarnisalon tapauksessa sitä, että kaikki tehdään viimeisen päälle. Harjoittelu omalla ajalla on itsestäänselvää, kuten myös riittävä määrä unta.

– Hän tekee ne kaikki pienetkin asiat niin hyvin, mikä mahdollistaa sen paremman seuraavan harjoituksen, Hänninen sanoo ja kertoo pari esimerkkiä.

– Hän menee nukkumaan oikeasti silloin, kun pitää, siinä yhdeksän ja kymmenen välillä, ja herää hyvissä ajoin ja käy esimerkiksi kävelyllä ennen harjoituksia, koska se valmistaa hänet paremmin harjoituksiin.

Hänninen kehuu Aarnisaloa myös helpoksi valmennettavaksi.

– Hän on todella tiedonjanoinen ja haluaa palautetta omasta tekemisestään. Hän tuo myös esiin omia näkemyksiään ja siitä huomaa, että hän on selkeästi ajatellut asiaa. Elina uskaltaa unelmoida ja hänen toimensa arjessa vastaavat unelmia.

Aarnisalon kehityskaari näyttää tällä hetkellä todella hyvältä, mutta parannettavaakin löytyy.

– Fysiikka on ihan hyvällä tasolla, mutta sitä pitää tehdä ja paljon. Ihan parhaat pelaajat, esimerkiksi Ranskassa, niin he ovat fyysisesti todella hyviä. Ja heittotaito, sitä pitää saada vielä parannettua.

Elina Aarnisalo kertoo, että on harjoitellut kolmen pisteen heittojaan. Kuva: Tomi Hänninen

Yliopisto vai eurokentät? Kaikki vaihtoehdot mahdollisia

Hyvät esitykset niin nuorten kuin naisten maajoukkueessa on huomattu myös ulkomaita myöten ja kuhina 17-vuotiaan superlupauksen ympärillä on kova. Viime viikon kova pistetehtailu EM-karsintaotteluissa ei varmastikaan vähennä kiinnostusta, päinvastoin.

Hännisen mukaan lisääntynyt kiinnostus ei näy Aarnisalossa mitenkään, vaan pelaajan jalat pysyvät maassa maassa.

Aarnisaloa kosiskelevat niin Pohjois-Amerikan yliopistot kuin eurooppalaiset ammattilaisseurat, mutta päätöksen aika ei ole vielä.

Suunnitelman mukaan lukiotakin on vielä jäljellä 1,5 vuotta. Aarnisalo on itse akateemisesta perheestä ja opiskelu on tärkeässä roolissa.

Missä näet hänet viiden vuoden päästä?

(hiljaisuus)

– Nyt yllätit koko valmennustiimin, Janne Hänninen sanoo ja viittaa Mirka Dettmanniin ja Jari Nykäseen, jotka kuuntelevat haastattelua kaiuttimen kautta ja tuovat välillä myös omia näkemyksiään esiin.

– Viiden vuoden päästä... Hän pelaa joko naisten euroliigassa hyvässä joukkueessa aloittavana takamiehenä, tai takahenkilönä ehkä pitäisi sanoa.

– Tai jos asiat menevät ihan putkeen, hän voi pelata WNBA:ssa. Joka tapauksessa hän on naisten maajoukkueen kantava voima, Hänninen toteaa.

Suosittelemme sinulle