Hyppää sisältöön

Pahoin ränsistynyt Aino Acktén huvila palautetaan loistoonsa – kaupunki varannut kunnostukseen jo 2,5 miljoonaa euroa

Vuonna 1877 rakennetun huvilan korjauksesta tehty suunnitelma on valmistunut. Rakennus on ollut käyttökiellossa huonokuntoisuuden vuoksi yli kymmenen vuotta.

Aino Acktén huvilassa on järjestetty aiemmin muun muassa pieniä konsertteja ja juhlatilaisuuksia. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Ari Tuhkanen

Vuonna 1877 valmistuneen Aino Acktén huvilan peruskorjaus alkanee ensi vuonna. Helsingin Laajasalossa sijaitseva historiallisesti merkittävä rakennus on ollut yli kymmenen vuotta tyhjillään, ja se on päässyt rapistumaan pahoin.

Rakennuksen korjauksen suunnittelua Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla vetävä projektinjohtaja Juha Polvinen kertoo, että hankesuunnitelma on valmis ja parhaillaan tehdään laskelmia siitä, kuinka paljon remontti maksaa. Kustannusarvio valmistuu loppiaisen jälkeen.

Kyseessä on rakennuksen mittava peruskorjaus, joka sisältää niin vesijohtojen kuin sähköjen uusimisen sekä paljon myös restaurointia ja sisätilojen konservointia.

– Ensimmäiseksi kunnostamme ehdottomasti vesikaton, sisätiloissa ylä-, väli- ja alapohjan sekä muun muassa vaurioituneita tapetteja ja sisäpintoja, Polvinen kertoo.

Jos kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy suunnitelman alkuvuodesta, korjaus saattaisi alkaa sisätiloissa jo huhtikuussa. Polvisen mukaan haastavimmat korjauskohteet ovat sisätilojen mikrobivauriot sekä ulkoseinän pystyhirsirakenne, joka on hyvin poikkeuksellinen.

Huvila korjataan vain kesäkäyttöön

Kaupunki varasi korjaukseen marraskuussa rakentamisohjelmassa 2,5 miljoonaa euroa. Kustannukset saattavat kuitenkin ylittyä, koska arvio korjaukseen tarvittavasta summasta on tehty kahden vuoden takaisten rakennuskustannusten perusteella.

Suunnittelun yhteydessä on myös selvitetty, millaisessa käytössä kokoontumistilana toiminut huvila voisi jatkossa olla.

– Keittiö tulee palvelemaan kahvila ja catering-toimintaa sekä pienimuotoisia juhlatilaisuuksia. Kokoontumistila 50 hengelle on mahdollinen, Polvinen sanoo.

Korjaus valmistuu näillä näkymin loppusyksystä 2024, arvioi Polvinen. Sen jälkeen huvila on käytössä vain lämpimään aikaan, touko-lokakuussa.

Huvila on ollut huonokuntoisuuden vuoksi käyttökiellossa vuodesta 2011.

Voit keskustella aiheesta 1.12.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle