Hyppää sisältöön

Lightyear 0 -aurinkosähköauton sarjavalmistus alkoi Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla – katso video

Hollantilaisyhtiön aurinkovoimaa hyödyntävää autoa valmistetaan alkuvaiheessa 150 kappaletta. Uuden tuotantolinjan avajaisia juhlitaan Uudessakaupungissa keskiviikkona.

Aurinkosähköä hyödyntävää Lightyear 0 -autoa esiteltiin median edustajille Uudessakaupungissa keskiviikkona. kuva ja video: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall,
Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinkosähköä hyödyntävän Lightyear 0 -auton sarjatuotanto on alkanut Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla.

Uuden automallin tuotannon aloitusta juhlittiin tehtaalla keskiviikkona aamupäivällä.

Hollantilainen Lightyear on high-tech -yritys, jonka uusi automalli on tiettävästi maailman ensimmäinen sarjatuotantovaiheeseen edennyt aurinkosähköä hyödyntävä ajoneuvo.

Lightyearin edustaja kertoi juhlatilaisuuden alla Ylelle, että ensi vaiheessa mallia valmistetaan 150 kappaletta, joista on jo tilaus.

Aurinkosähköä hyödyntävä Lightyear 0 -auto.
Sarjatuotannon avajaistilaisuus on vetänyt Uuteenkaupunkiin runsaasti autoalan mediaa myös Keski-Euroopasta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Valmet Automotiven liiketoimintajohtaja Pasi Rannus vahvistaa, että ensi vuonna Uudessakaupungissa valmistetaan nämä 150 jo tilattua autoa. Uuden mallin valmistuksessa työskentelee Rannuksen mukaan noin 50 henkilöä.

– Tämä on niin kutsuttu exclusive-sarja, jolla he haluavat tuoda oman osaamisensa ja tuottajabrändin markkinoille. Olemme todella ylpeitä, että saamme olla tässä mukana, kertoi Pasi Rannus tunnelmista.

Rannus kuvailee autoa täyssähköautoksi, joka lataa itseään auringossa, ja sen toimintasäde on täyteenladattuna yli 700 kilometriä. Fossiilisia polttoaineita auto ei käytä.

– Ei ole bensaa! Tämä on täyssähköauto, mutta ei kulje pelkällä auringon voimalla. Muiden markkinoilla olevien täyssähköautojen tapaan tätä ladataan verkosta, mutta aurinkokennoteknologian avulla autolle tuodaan lisää matkaa, kertoo Rannus.

Liiketoimintajohtaja Pasi Rannus kertoo Lightyear 0 -aurinkosähköauton tuotannon aloituksesta
Aurinkosähköä hyödyntävä Lightyear 0 -auto.
Ensi vuonna valmistuu 150 Lightyear 0 -autoa Uudessakaupungissa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Auton hinnaksi Lightyearin edustaja kertoi tällä hetkellä 250 000 euroa, mutta hinta pyritään painamaan 50 000 euroon vuoteen 2025 mennessä. Lightyearin edustajan mukaan Uudessakaupungissa voitaisiin jatkossa tuottaa viisi autoa viikossa.

Ensimmäinen Lightyear 0 -mallin esituotantoauto valmistui Uudenkaupungin tehtaalta syyskuun lopussa. Oppia sen valmistamiseen Valmet Automotiven työntekijät kävivät hakemassa Helmondista, Alankomaista.

Uuden automallin kokoonpanolinja sijoittuu tehtaan uusimpaan osaan. Linjastolla on uusinta teknologiaa, kuten ihmisten kanssa toimivia yhteistyörobotteja laserhitsauksessa. Henkilöstöä on koulutettu syksyn aikana uuden automallin valmistukseen.

Lightyear julkisti auton lopullisen sarjatuotantomallin kesäkuussa 2022. Valmet Automotiven ja Lightyearin yhteistyösopimus julkistettiin kesällä 2021.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella, kommetointi sulkeutuu torstaina 1.12. kello 23.

Suosittelemme