Hyppää sisältöön

Paikallislehden ex-päätoimittajaa syytetään kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – julkaisi maahanmuuttajia solvaavan mielipidetekstin

Outokummun seutu -lehdessä julkaistu yleisönosastokirjoitus poiki entiselle päätoimittajalle rikossyytteen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Päätoimittaja kiistää rikoksen, mutta myöntää virheen.

Outokummun seutu -lehden toimitus sijaitsee Outokummun keskustassa. Arkistokuva. Kuva: Jarkko Kumpulainen / YLE
Petri Karvinen

Pohjoiskarjalaisen paikallislehden entistä päätoimittajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tänään käsitelty epäily liittyy Outokummun seutu -lehdessä vuonna 2020 julkaistuun yleisönosastotekstiin.

Ulkopuolisen kirjoittajan toimittamassa tekstissä kutsutaan halventavilla nimillä ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen Afrikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta. Kirjoitus antaa ymmärtää, että kaikki näiden ihmisryhmien edustajat eläisivät yhteiskunnan kustannuksella.

Syyttäjän mukaan yleisönosastokirjoitus loukkaa kokonaisten kansanryhmien ihmisarvoa. Hän vaatii Outokummun seudun tuolloiselle päätoimittajalle Esa Nevalaiselle sakkorangaistusta, koska tämä on hyväksynyt tekstin julkaisun.

Yle julkaisee Nevalaisen nimen, koska päätoimittajat ovat paikallisesti merkittäviä vallankäyttäjiä. Nykyisin Nevalainen on Punamusta Paikallismediat Oy:n toimitusjohtaja.

Nevalainen myöntää tehneensä virheen, mutta kiistää rikoksen.

– Kirjoituksesta olisi pitänyt jättää pois muutamia halventavia termejä. Näin olisinkin tehnyt, jos olisin tutustunut tekstiin niin, kuten prosessi yleensä meni, Nevalainen sanoo.

– Tapahtui virhe, kun en itse oikolukenut tekstiä. En kuitenkaan ole kirjoittanut tekstiä tai ollut myötävaikuttamassa sen syntyyn, joten kiistän rikoksen.

Kirjoittajaksi mainittu kiisti osallisuutensa

Tapausta mutkistaa, että mielipidetekstin kirjoittajaksi lehdessä mainittu iäkäs outokumpulainen mies on nyttemmin kuollut. Poliisin esitutkinnassa hän kiisti olleensa tekstin takana.

Nevalaisen mukaan mies oli aktiivinen mielipidekirjoittaja, joka toimitti mielipidetekstinsä Outokummun seutuun paperilla. Miehen tekstit litteroitiin tietokoneelle sanasta sanaan.

Outokummun seudun numero, jossa kirjoitus on julkaistu, on poistettu yleisön saatavilta internetistä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa tapauksessa ratkaisunsa 13. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle