Hyppää sisältöön

Olli Hiidensalo ampui yhden ohi ja sivusi uransa parasta Kontiolahdella – Kaisa Mäkäräinen tuloslistasta: ”Ei kerro koko totuutta”

Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräisen mukaan suomalaisten ampumasuoritukset olivat plusmerkkisiä, mutta lopputuloksiin ei tule tuudittautua liikaa.

Olli Hiidensalo hiihti sijalle 11 ampumahiihdon maailmancupin avauskilpailussa Kontiolahdella. Hiidensalo oli kilpailun paras suomalainen yhdellä ohilaukauksellaan.
Vilma Ahosola,
Nina Vanhatalo

Ampumahiihdon maailmancupin miesten 20 kilometrillä Kontiolahdella voittoa juhli Ruotsin Martin Ponsiluoma. Toiseksi ja kolmanneksi ylsivät yllätysnimet Sveitsin Niklas Hartweg ja Saksan David Zobel. Kilpailun paras suomalainen Olli Hiidensalo hiihti kauden avauksessa sijalle 11.

Hiidensalo sivusi Kontiolahdella uransa parasta henkilökohtaista sijoitustaan. Hän oli viime kaudella yhdestoista Hochfilzenin sprintissä. Hiidensalo kertoo, että ilmassa oli jännitystä ennen kisastarttia.

– Paljon oli perhosia vatsassa aamulla. Maailmancupin avaus jännittää ihan eri tavalla kuin kotimaan karkelot.

Normaalimatkalla ei kierretä sakkolenkkejä, vaan aikaan lisätään minuutti jokaista ohilaukausta kohden. Hiidensalolle sakkominuutteja ammuntapainotteisessa kilpailussa kertyi vain yksi.

– Ammunta oli jännää, siinä mentiin laukaus kerrallaan. Hiihdollisesti oli rauhallista, katselin peesejä. Viimeiselle kierrokselle sain todella hyvän peesin ja jaksoin tulla siinä hyvin, kun olin säästellyt voimia aiemmilla kierroksilla, Hiidensalo kertoo.

– Kunto on hyvä, mutta vire on se, mikä ratkaisee. Tänään peeseistä oli apua ja esimerkiksi Tarjei Bön perässä jaksoin hiihtää hyvin ja lopussa hieman kuitata, suomalainen jatkaa.

Tero Seppälä hiihti sijalle 35, Jaakko Ranta 46, Tuomas Harjula 72 ja Heikki Laitinen 78. Vaikka sijoitukset jäivät tuloslistan loppupäähän, niin Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen on silti tyytyväinen suomalaisten ampumasuorituksista.

– Suomalaisilla oli pirteää tekemistä penkalla. On tärkeää, että saatiin yksi todella hyvä sijoitus, Ollin 11. sija. Se on varmasti parempi, mitä hän osasi itsekään odottaa, ja hyvä suoritus tuli penkkatyöskentelyllä. Hiihtovauhdissa kaikille jäi parannettavaa. Toki, kun matka lyhenee, niin erot pienenevät.

”Ei kerro koko totuutta”

Niklas Hartweg (vas.) ja David Zobel (oik) olivat ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin palkintokorokkeella Kontiolahdella. Kuva: EPA-EFE

Vaikka kilpailun tuuliolosuhteet olivat samanlaiset kuin aseiden kohdistuksessa, niin puhtaasti ampuivat vain kisan toinen ja kolmas, Hartweg ja Zobel, joille palkintokorokepaikat olivat uran ensimmäiset.

22-vuotiaan Hartwegin uran aiempi paras sijoitus on viime kaudelta sija 17. Zobelin, 26, paras sijoitus ennen tämän päivän podiumia on viime kauden kahdeksas sija Oslon yhteislähdöstä.

Kilpailun epäonnistujiin lukeutuivat kisakauden avauksen ennakkosuosikkeihin kuuluneet Norjan ja Ranska maajoukkueet, joiden urheilijat hosuivat ampumapenkalla, eivätkä pystyneet haastamaan kilpailun kärkikolmikkoa.

Muun muassa viime kauden kokonaismaailmancupin voittaja Quentin Fillon Maillet jäi kahdella ohilaukauksella sijalle 15 ja normaalimatkojen cupin voittanut Tarjei Bö löytyi tuloslistalta vasta sijalta 53. Kilpailun paras norjalainen oli Sturla Holm Lägreid ja hän löytyi ”vasta” sijalta kuusi. Paras ranskalainen oli Fabien Claude yhdeksännellä sijallaan.

Tästä huolimatta Mäkäräinen huomauttaa, ettei tämän päivän kilpailun tuloksiin kannata tuudittautua liikaa.

– Kun tuloslistaa katsoo, niin ei se kerro koko totuutta. Kun katsoo nopeimpien hiihtäjien listaa, niin siellä tuttuja nimiä keulassa. Normaalimatkalla lopullinen tuloslista tulee kuitenkin ammunnan kautta.

Naiset avaavat kautensa keskiviikkona Kontiolahdella 15 kilometrin normaalikilpailulla. Kisassa Suomea edustavat Mari Eder, Nastassia Kinnunen, Suvi Minkkinen, Erika Jänkä ja Venla Lehtonen.

Suosittelemme sinulle