Hyppää sisältöön

Kemi jatkaa tiukkaa talousohjelmaa – matkailuun tehdään miljoonasatsaus

Kemin tiukka taloudenpito on vihdoinkin hieman oikaissut kaupungin taloutta. Mihin Kemi investoi ensi vuonna, kuinka Stora Enson tehtaan lakkautus näkyy kaupungin taloudessa?

Kemin talouden suunta on kääntynyt nousuun. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
Jenni Mehtonen

Kemin kaupungin vuoden 2023 talousarvioesitys on 4,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin negatiivista talouskehitystä on saatu muutettua tiukalla taloudenpidolla ja kaupungin sopeuttamisohjelmalla.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan talouden tasapainotus tulee saada vietyä loppuun asti, jotta Kemi ei ajaudu kriisikuntana valtiovarainministeriön ohjaukseen.

– Huolimatta siitä, että kriisikunnan kriteerit täyttyvät alijäämän osalta, niin suunta on nyt ihan toisenlainen. Eli niin sanotusti v-käyrä on käännetty nyt aika vahvaan nousuun ja me tulemme kattamaan myöskin sen meidän kertyneen alijäämän, Ruotsalainen sanoo.

Tänä vuonna Kemin taseeseen kertynyt alijäämä nousee arviolta yli 17 miljoonaan euroon.

Venäjän helmikuussa aloittava täysimittainen hyökkäyssotaa Ukrainassa näkyy myös Kemin kaupungin taloudessa.

– Energia maksaa meille ihan saman verran kuin muillekin ja totta kai siinä on iso haaste. Siitä huolimatta suunta ei ole muuttunut, vaikka haasteet ovat lisääntyneet.

Vuoden vaihtuessa sote-uudistus siirtää kunnilta pois valtaa ja vastuuta sekä laittaa budjetit uusiksi. Samalla myös iso osa kaupungin työntekijöistä siirtyy uuden työnantajan palvelukseen.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan lakkautus on ollut iso isku Kemin kaupungille. Lakkautuksen ennakoidaan näkyvän ensi vuoden verokertymässä.

– Se oli iso isku ja tietenkin harmittaa se merkittävä työpaikkojen määrän menetys. Tilannetta helpotti valtiolta saatu äkillisen rakennemuutoksen tuki. Hiukan on edesauttanut myös Metsä Fibren investointi eli osa työntekijöistä on pystynyt sijoittumaan ainakin määräaikaisesti myös sinne, mikä pidentää sitä iskua tälle alueelle eli se ei tule kertavaikutteisesti näin suoraan.

Ruotsalainen sanoo, että Stora Enson irtisanomista viidestä ja puolesta sadasta työntekijästä enää alle parikymmentä on tilanteessa, jossa heille ei ole löytynyt uutta polkua töiden, opintojen tai eläköitymisen kautta. Veitsiluodon alueelle on suunnitteilla jo uutta yritystoimintaa.

Liikuntahalliin satsataan, teatterin tiloihin ei

Ensi vuoden isoin investointi kaupungissa on liikuntahalli. Hallin on määrä valmistua syksyllä 2024. Teatterin tiloihin ei enää ole tulossa rahoitusta.

– Liikuntahallin rakennesuunnittelu on käynnissä ja se on etenemässä ihan aikataulussaan. Teatterin osalta kaupunki on sitoutunut 370 000 euron rahoitukseen. Sillä saadaan varmistettua, että teatteriyhdistys tuottaa jatkossakin esittävän taiteen palveluita Kemissä, vaikka ei enää olekaan ikään kuin omaa kaupunginteatteria.

Keskellä taloussopeutusta kaupunki satsaa Kemin matkailuun miljoona euroa. Ruotsalaisen mukaan matkailussa on iso kasvupotentiaali.

– Matkailu on yksi meidän tuotteliaimpia tytäryhtiöitä ja tuottopotentiaali on kaupungille erityisen suuri. Toki matkailu on kärsinyt koronasta ja ehkä strategiassa yksin Aasian suuntaan nojaaminen ei ole välttämättä ollut se paras mahdollinen ratkaisu, mutta lähtökohta on se, että nyt kun sitä monipuolistetaan, niin se näyttää todella positiiviselta.

Kemin ensi vuoden toimintamenot ovat yhteensä reilut 68 miljoonaa euroa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle