Hyppää sisältöön
Analyysi
Politiikka

Analyysi: Hallituksesta on tullut kuin viiden puolueen vankila

Puolueet keskittyvät tekemään toistensa olon mahdollisimman hankalaksi hallituksessa, kirjoittaa Ylen politiikan toimituksen tuottaja Maria Stenroos.

Vihreiden Atte Harjanne vastasi eduskunnassa median kysymyksiin hallitusyhteistyön jatkosta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Maria StenroosPolitiikan toimituksen tuottaja

Hallituksen uusin kriisi on painovoimakoe: keskusta kokeilee, kaatuuko hallitus millään. Ei näytä kaatuvan.

Puolue liittoutui ympäristövaliokunnassa opposition kanssa, päästäkseen eroon luonnonsuojelulain parista epämieluisasta pykälästä. Puolueen mielestä hallituksen vuosia valmistelemasta laista löytyi loppumetreillä fataali virhe, joka tulee näin korjatuksi.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) heitti vielä muut hallituspuolueet ulos huoneesta neuvotellakseen rauhassa opposition kanssa.

Keskusta ja oppositio saavat halutessaan vietyä lain haluamassaan muodossa läpi.

Tämä on keskustan kosto saamelaiskäräjälaista, jonka pääministeri Sanna Marin (sd.) vei eduskuntaan ilman keskustan suostumusta.

Muu hallitus loukkaantui verisesti ja vaatii pelisääntökeskustelua, mutta ainakaan vielä luonnonsuojelupuolue vihreät ei ole lähdössä hallituksesta, eikä vaadi keskustaakaan eroamaan. Eikä keskustakaan ole menossa mihinkään.

Pääministeri Marinin lasketaan haluavan pitää hallituksensa pystyssä. Sitä ei voi kaataa luonnonsuojelulain ”hiekkatöyrääseen” tai muuhun yksityiskohtaan, kriisiaikana.

Puolueet keskittyvät tekemään toistensa olon mahdollisimman hankalaksi hallituksessa, josta on tullut kuin vankila.

Vastalauseena keskustan toiminnalle muu hallitus pysäytti maataloudelle suunnitellun kriisipaketin valmistelun, jota erityisesti keskusta on ajanut.

Pääministeri Marin ei onnistu etäohjaamaan keskustaa Uudesta-Seelannista työmatkalta.

Kun Marin on poissa, keskusta hyppii pöydillä.

Kun Marin on poissa, SDP:tä ei näytä johtavan kukaan.

Ensi viikolla hallituksen pitäisi onnistua vastaamaan opposition välikysymykseen, juuri maatalouden kriisistä. Vastaus annetaan keskiviikkona ja luottamusäänestys on perjantaina.

Politiikan nykyisellä hengästyttävällä tempolla matkaa luottamusäänestykseen on vielä valovuosi.

Atte Harjanteen mielestään keskustan toiminta on ollut niin tyrmistyttävää, että hallituspuolueiden puheenjohtajien pitää käsitellä asiaa.

Suosittelemme sinulle