Hyppää sisältöön

Stephanie Frappart historiallisesti erotuomariksi huipputärkeään miesten MM-otteluun – ranskalaisnainen näytti Suomenkin pelissä tiukan otteensa

Stephanie Frappartista tulee torstai-iltana Saksan ja Costa Rican huipputärkeässä ottelussa ensimmäinen jalkapallon miesten MM-kisoissa oikeutta jakava nainen.

Stephanie Frappart tuomaroi marraskuun alussa 2022 Real Madrdin ja Celticin Mestarien liigan ottelussa. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Saksa ja Costa Rica kohtaavat viimeisessä jalkapallon MM-kisojen alkulohkon ottelussaan torstai-iltana 1. joulukuuta. Tiistai-iltana tuon ottelun erotuomarinimitys nousi erityisellä tavalla otsikoihin.

Ranskalainen Stephanie Frappart johdattaa MM-kisojen nurmelle historiallisen tuomarikolmikon. Ensimmäistä kertaa miesten turnauksessa ottelun tuomitsee nainen ja vieläpä täysin naisista koostuva trio. 38-vuotias Frappart saa linjoilleen brasilialaisen Neuza Backin ja meksikolaisen Karen Diazin.

– Frappart kirjoittaa MM-historiaa – ja se tapahtuu Saksan ottelussa, otsikoi juttunsa (siirryt toiseen palveluun) tunnettu saksalainen urheilulehti Kicker.

– Tämä on erittäin tunteikasta, koska MM-kisat on maailman tärkein urheiluturnaus. Olen erittäin otettu valinnasta, Frappart itse kommentoi Kickerin mukaan.

Kickerin mukaan Frappartin valinta aiheutti eripuraa sosiaalisessa mediassa. Frappart oli todennut, ettei ole aktiivinen siellä, eikä hän halua ottaa osaa kaikkiin keskusteluihin.

– Pidän parempana palautetta ihmisiltä, jotka tietävät asioista. Itsekritiikin pitäisi olla asiantuntijoiden analyysin tulosta.

Lohko E: Tilanne ja viimeiset ottelut

1.12. Japani–Espanja klo 21.00 TV2
1.12. Costa Rica–Saksa klo 21.00 Yle Areena

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Espanja21108–14
Japani21012–23
Costa Rica21011–73
Saksa20112–31

Bildin otsikossa (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kerrottiin huutomerkein:

– Nainen erotuomarina ”finaalissamme” Costa Ricaa vastaan!

Die Welt kutsui (siirryt toiseen palveluun) erotuomarinimitystä ”historialliseksi”.

– Nainen tuomaroi kohtalonottelumme Costa Ricaa castaan, Die Welt otsikoi.

Stephanie Frappart oli jo neljäntenä erotuomarina Meksikon ja Puolan ottelussa. Meksikon päävalmentajalla Gerardo Martinolla oli asiaa. Kuva: Kieran McManus / Shutterstock / All Over Press

Asiantuntijalla muistissa Frappartin jämäkkä ote

38-vuotias Frappart on yksi maailman tunnetuimmista tuomareista, joka on usein ollut rikkomassa lasikattoja. Hänestä tuli vuonna 2019 ensimmäinen naiserotuomari Ranskan miesten liigassa, 2020 ensimmäinen miesten Mestareiden liigan ottelun (Juventus–Kiovan Dynamo) tuominnut nainen ja viime vuonna ensimmäinen miesten MM-karsintaottelun (Hollanti–Latvia) tuominnut nainen.

Yle Urheilun asiantuntijalla Jonne Kunnaksella on tuoreita muistoja Frappartista. Kunnas työskenteli Helmareiden valmennustiimiissä sen jälkeen, kun Marko Saloranta heinäkuussa nimettiin joukkueen väliaikaiseksi päävalmentajaksi Anna Signeulin tilalle. Viime viikolla Saloranta nimettiin Helmareiden varsinaiseksi päävalmentajaksi.

Frappart tuomaroi Suomen ja Irlannin naisten MM-karsintaottelun syyskuussa.

– Frappartilla oli heti ottelutapahtuman alusta lähtien tiukka linja kaikessa. Sillä hän otti pelin haltuun ja auktoriteetin ennen kuin peli oli edes alkanut, Kunnas muistelee.

Ottelussa, jonka Suomi hävisi 0–1, ei tapahtunut mitään kyseenalaista tai sellaista, että erotuomari olisi jäänyt mieleen. Kunnas muistaakin lähinnä sen, että Frappartin toiminnasta näkyi kokemus. Palautetta valmennukselta Frappart ei juuri kuunnellut, vaan vuorovaikutus oli Kunnaksen makuun ehkä turhankin yksisuuntaista.

– Yleisesti ottaen on hieno juttu, että tuomarit pääsevät sukupuoleen katsomatta tuomitsemaan pelejä, jos taso antaa myöten. Tässä tapauksessa antaa. Uskon, että se tuo mahdollisuuksia lajille ylipäätään, Kunnas totesi.

Stephanie Frappart antoi varoituksen Espanjan kakkosmaalivahdille Misa Rodriguezille kesän naisten EM-kisojen puolivälierässä. Taustalla neljäntenä erotuomarina ollut Suomen Lina Lehtovaara. Kuva: CameraSport / Getty Images

Turnauksen tuomariporukassa yhteenä kuusi naista

Frappart pääsi jo tositoimiin ensimmäisenä naisena miesten MM-turnauksessa, sillä hän on ollut neljäntenä erotuomarina otteluissa Meksiko–Puola ja Portugali–Ghana.

Kisat ovat ylipäätään ensimmäinen miesten MM-turnaus, johon on nimetty naistuomareita. Frappartin lisäksi päätuomareita ovat Ruandan Salima Mukansanga ja Japanin Yoshimi Yamashita.

Salima Mukansanga oli neljäs erotuomari Ranskan ja Australian ottelussa. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images
Yoshimi Yamashita oli neljäs erotuomari Englannin ja Walesin ottelussa. Kuva: Getty Images

Mukansangasta tuli alkuvuodesta ensimmäinen nainen, joka on tuomaroinut Afrikan mestaruusturnauksessa. Vain 34-vuotias Mukansanga on ehtinyt tuomita naisten otteluita olympialaisissa ja MM-kisoissa.

Yamashitasta sen sijaan tuli tänä vuonna ensimmäinen nainen, joka on viheltänyt Japanin liigaa sekä Aasian Mestarien liigaa.

Lisäksi turnaukseen on nimetty kolme naista avustaviksi erotuomareiksi: torstaina hommiin pääsevien brasilialaisen Backin ja meksikolaisen Diazin lisäksi yhdysvaltalainen Kathryn Nesbitt. Nesbitt on yksi neljästä videoerotuomarista torstain ottelussa, jossa kentällä oikeutta jakaa Frabbartin johtama nelikko. Neljäntenä erotuomarina kentällä toimii hondurasilainen Said Martinez.

Kaikkiaan MM-kisojen erotuomarikokoonpanoon kuuluu 36 erotuomaria, 69 avustavaa erotuomaria sekä 24 videoerotuomaria.

Kuluvana syksynä Frappart tuomaroi muun muassa Mestarien liigan ottelun Real Madrid–Celtic, Eurooppa-liigan otteluita sekä miesten Kansojen liigan maaotteluita.

Ennen turnauksen alkua Frappart totesi, että hän on saapunut Qatariin kilpailun, ei ympäristön takia. Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että naispuolisten erotuomarien mukaan ottaminen Qatariin ”saisi asioita tapahtumaan laajemmallakin tasolla”.

– Se on vahva merkki Fifalta ja viranomaisilta, että maahan tulee naistuomareita, Frappart tuumasi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Fifan erotuomarikomitean puheenjohtaja Pierluigi Collina sanoi ennen turnausta jalkapallosivusto FourFourTwolle (siirryt toiseen palveluun) olevansa erittäin iloinen, että turnaukseen on voitu kutsua ensi kertaa naispuolisia erotuomareita.

– Tämä päättää pitkän prosessin, joka alkoi useita vuosia sitten naispuolisten erotuomareiden mukaantulolla Fifan miesten turnauksiin. Tällä tavalla korostamme selvästi, että meille ratkaisee laatu eikä sukupuoli. Toivon, että tulevaisuudessa naispuolisten huipputuomareiden valinta tärkeisiin miesten kilpailuihin nähdään normaalina, eikä enää sensaatiomaisena.

Ennen turnauksen alkua Collina myös kiisti epäilyt, etteivät naiset voisi toimia tuomareina tiettyjen, konservatiivisempien maiden otteluissa. Rajoitukset voivat liittyä siis esimerkiksi kielitaitoon tai vastaaviin tekijöihin, Collina kertoi.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten Collina kommentoi ennen turnauksen alkua lehdistötilaisuudessa sitä, että mukana on ensi kertaa naistuomareita.

Collina hehkutti erotuomaritoiminnan kehitystä

Pierluigi Collina, nyt 62-vuotias, on legendaarinen erotuomari, joka vihelsi muun muassa kuuluisan Mestarien liigan finaalin 1999, kun Manchester United löi Bayernin. Collina tuomaroi myös MM-finaalin 2002, kun Brasilia päihitti Saksan.

Collina selitti ennen MM-turnausta ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun), että tuomareiden osalta karsintaa on käyty heti edellisistä MM-kisoista 2018 lähtien.

Qatarin turnauksessa 139 tuomarin joukko asuu samassa hotellissa ja harjoittelee yhdessä. Ennen MM-kisoja Fifa järjesti turnauksen harjoituksena ja koulutuksena tuomareita varten.

Jokaisesta MM-ottelusta analyytikko työstää tuomareille koulutusmateriaalia. Collina muisteli ESPN:lle, että hänen huippuaikoinaan 1995–2005 sellaisesta ei ollut puhettakaan.

– Muistan, kun minua pyydettiin vuoden 2002 finaaliin Brasilian ja Saksan välillä, minun piti itse pyytää VHS-nauhoituksia otteluista, joita joukkueet olivat pelanneet siihen asti. Lukkiuduin huoneeseeni, tein muistiinpanoja ja katsoin jokaisen ottelun jokaisen minuutin. Koska erotuomarin tavoite on olla askeleen edellä, tietää, mitä tapahtuu ennen kuin se tapahtuu.

– Silloin oli epätavallista valmistautua tuolla tavalla, mutta olen ylpeä siitä, että nyt se on normaalia erotuomarin valmistautumista.

Collina jakoi kiitosta Fifan nykyiselle puheenjohtajalle Gianni Infantinolle siitä, että nykyisin Fifan erotuomarikomiteaa johtavat ihmiset, joilla on kokemusta erotuomaroinnista. Esimerkiksi vielä 2010 näin ei Collinan mukaan ollut.

Pierluigi Collina seuraamassa Saksan ja Japanin MM-ottelua 23.11.2022. Kuva: Getty Images

Lisäksi erotuomaripomo korosti VAR-osaamista (video assistant referee). MM-kisoissa 2018 VAR oli ensimmäistä kertaa käytössä. Collina totesi, että kun tekniikka on kehittynyt ja kokemus karttunut, erotuomareiden päätöksenteko on nopeutunut, vaikkakin ”tarkkuus ja nopeus eivät aina kulje käsi kädessä”.

Collina kommentoi naiserotuomareiden tuloa miesten MM-kisoihin myös EPSN:n haastattelussa.

– Heillä kaikilla on kokemusta miesten otteluista, ei vain kotimaassa, vaan myös Fifan kilpailuissa. Ymmärrän, että se on melko suuri uutinen, koska se on ensimmäinen kerta MM-historiassa. Mutta olisin iloinen, jos se ei olisi uutinen, vaan jos kohtelisimme heitä vain kuutena erotuomariryhmän jäsenenä.

Suosittelemme sinulle