Hyppää sisältöön

Äärioikeistoryhmä Oath Keepersin johtajaa uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan ryhmän johtaja teki kannattajineen suunnitelman aseellisesta kapinasta vastustaakseen Yhdysvaltain hallintoa voimakeinoin.

Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes kuvattuna 5. tammikuuta 2021. Kuva: Amy Harris/Shutterstock/All Over Press
STT

Yhdysvaltalaisen äärioikeistoryhmä Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes on todettu syylliseksi kapinalliseen salaliittoon roolistaan maan kongressitalon valtauksessa.

Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat valtasivat kongressitalon tammikuussa 2021 estääkseen vallan vaihtumisen. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Rhodes kannattajineen teki suunnitelman aseellisesta kapinasta vastustaakseen Yhdysvaltain hallintoa voimakeinoin.

57-vuotias Rhodes perusti Oath Keepers -ryhmän vuonna 2009.

Samassa oikeudenkäynnissä ryhmän toinen jäsen todettiin myös syylliseksi kapinalliseen salaliittoon, mutta kolme muuta vapautettiin syytteistä.

Enimmäisrangaistus kapinallisesta salaliitosta on 20 vuotta vankeutta.

Kaikkien viiden syytetyn todettiin kuitenkin syyllistyneen virallisen menettelyn estämiseen. Kongressitalon hyökkäys tapahtui juuri kun päättäjät olivat kokoontuneet vahvistamaan presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa.

Oikeusministeriölle päättyneen oikeudenkäynnin lopputulos oli hyvä uutinen tulevia oikeuskäsittelyjä ajatellen. Samoja syytteitä on tarkoitus käsitellä oikeudessa myös Proud Boys -äärioikeistoryhmän jäseniä vastaan.

Sadat Trumpin kannattajat ovat saaneet vähemmän vakavia syytteitä kongressitalon valtaukseen liittyen.

Syyttäjän mukaan Rhodes johti kannattajiaan kenraalin tavoin

Oikeudenkäynnin aikana syyttäjät syyttivät Oath Keepers -ryhmän jäseniä aseiden varastoinnista läheiseen hotelliin. Syyttäjien mukaan Rhodes ei itse mennyt sisälle kongressirakennukseen, mutta ohjasi kannattajiaan kenraalin tavoin.

Todistajanlausunnossaan Rhodes itse kielsi ryhmänsä suunnitelleen hyökkäystä kongressitaloon ja sanoi heidän olleen Washingtonissa turvatakseen mielenosoituksia.

– Meidän tarkoituksenamme ei ollut mennä kongressirakennukseen sisälle mistään syystä, Rhodes sanoi.

Rhodesin mukaan toinen salaliitosta syylliseksi todettu Oath Keepersin jäsen oli ”idiootti” viedessään väkensä sisälle rakennukseen.

– Mielestäni oli typerää mennä sisälle kongressirakennukseen. Se avasi oven meidän poliittiselle vainoamiselle, ja tässä me nyt olemme, Rhodes sanoi oikeudessa.

Syyttäjät näyttivät valamiehistölle Rhodesin ja hänen kannattajiensa välisiä tekstiviestejä. Viesteissä kehotettiin toimintaan, jos Trump ei itse pystyisi estämään vallan vaihtumista.

Suosittelemme sinulle