Hyppää sisältöön

Video näyttää, kuinka Kiinan koronaprotestit kärjistyivät viime yönä: mielenosoittajat heittivät esineitä, mellakkapoliisi otti ihmisiä kiinni

Mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Guangzhoun miljoonakaupungissa. Protestit puhkesivat alueella, josta suuri osa on ollut pitkään sulkutilassa.

Maria Tolsa

Kiinassa mielenosoitukset tiukkoja koronarajoituksia vastaan kärjistyivät tiistain ja keskiviikon välisenä yönä yhteenotoiksi eteläisessä Guangzhoun suurkaupungissa.

Sosiaaliseen mediaan ladatuissa videoissa näkyy esineitä heittäviä mielenosoittajia ja valkoisiin suoja-asuihin pukeutuneita mellakkapoliiseja Guangzhoun Haizhoun alueen kaduilla.

Yhdellä uutistoimisto Reutersin saamalla videolla kymmenet mellakkapoliisit kilpineen etenevät hajotettujen kulkuesteiden yli. Toisella videolla näkyy, kun ihmiset heittävät esineitä mellakkapoliisia kohti. Myöhemmin kuvissa viedään pois ihmisiä, joiden kädet on kahlittu. Yhdellä videoista väkijoukkoon lentää kyynelkaasukranaatti.

Guangzhoussa asuva Chen kertoi uutistoimisto AFP:lle nähneensä Haizhoun alueella noin sata poliisia ja kolmen ihmisen kiinnioton.

Reuters ja AFP sanovat varmistaneensa videoiden kuvauspaikan. Reuters sanoo, että se ei ole voinut varmistaa tarkkaa kuvausajankohtaa, videolla näkyvien tapahtumien järjestystä eikä yhteenottojen syytä.

Mistä protesteissa on kyse ja seuraako niistä taas verilöyly? Kuuntele:

Mielenosoituksia eri puolilla Kiinaa

Useissa Kiinan kaupungeissa on protestoitu viime viikonlopusta alkaen Kiinan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan. Australialaisen tutkimuslaitos ASPI:n mukaan mielenosoituksia on ollut 22 eri kaupungissa.

Uusimmat protestit saivat vauhtia, kun kymmenen ihmistä kuoli koronasulussa olleen rakennuksen tulipalossa Urumqin kaupungissa Xinjiangin alueella. Mielensoittajien mukaan ihmisiä ei saatu pelastettua rakennuksesta sulun takia. Viranomaiset ovat kiistäneet tämän.

Mielenosoittajat kokoontuivat Pekingissä maanantaina. Kuva: Noel Celis / AFP

Kiinan turvallisuuskoneisto on pyrkinyt tukahduttamaan koronapolitiikkaa vastustavat mielenosoitukset nopeasti.

Guangzhoun kaupungissa suurin osa koronatapauksista on havaittu juuri Haizhoun alueella, jolla mielenosoitukset puhkesivat. Alueella asuu lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Suuri osa alueesta on ollut sulkutilassa lokakuusta alkaen. Asukkaat ovat osoittaneet mieltään rajoituksia vastaan myös aiemmin tässä kuussa. Tuolloin someen ladatuissa videoissa näkyi satoja ihmisiä, jotka repivät alas kulkuesteitä ja lähtivät kaduille.

Kiina on pitänyt ainoana maana maailmassa kiinni niin sanotusta nollakoronapolitiikasta ja pyrkii edelleen taudin tukahduttamiseen. Pienetkin tautimäärät voivat johtaa kokonaisten kaupunkien sulkuihin ja karanteenimääräyksiin. Se on tehnyt ihmisten arjesta ennalta-arvaamatonta ja syönyt Kiinan talouskasvua.

Esimerkiksi Shanghaissa koettiin aiemmin tänä vuonna erittäin tiukka koronasulku, jonka aikana monilla kaupungin asukkailla oli pulaa ruuasta.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Suosittelemme sinulle