Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto kommentoi Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-keskusteluja: ”Suomen osalta ehdot ovat monella tavalla täyttyneet”

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit kommentoivat Turkin kanssa käytyjä kolmenkeskisiä neuvotteluja. Turkki ei ole vielä ottanut kantaa siihen, milloin jäsenyyshakemukset voidaan ratifioida.

BUKAREST Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset keskustelut käytiin rakentavassa, asiallisessa hengessä.

Maiden ulkoministerit keskustelivat eilen Naton Bukarestissa pidettävän ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Haaviston mukaan Suomi on onnistunut täyttämään Turkin kanssa sovittuja sitoumuksia.

– Saatiin vahvistus siitä, että myöskin Suomen osalta ehdot ovat monella tavalla täyttyneet, mistä aikaisemmin sovittiin.

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat keskustelivat eilen Bukarestissa. Kuva: Joona Suni / Ulkoministeriö

Turkilla ei Haaviston mukaan ollut ilmoittaa tarkkaa aikaa sille, milloin Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset voitaisiin ratifioida.

– Todettiin, että keskustelut jatkuvat. Sekä virkamiestasolla että varmasti poliittisella tasolla tulee lähiaikoina olemaan Suomen ja Turkin välisiä yhteyksiä.

Ruotsin Billström: Edistystä on tapahtunut

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billströmin mukaan Turkin kanssa käytävissä neuvotteluissa on tapahtunut edistystä.

– Kaikki kolme osapuolta totesivat tapaamisen jälkeen, että edistystä on tapahtunut Madridissa sovitun yhteisymmärrysasiakirjan osalta.

Billströmin mukaan Ruotsin ja Turkin väliset keskustelut jatkuvat lähiaikoina.

– Tulen matkustamaan Ankaraan keskustellakseni turkkilaisen kollegani kanssa.

Myös Unkarin hyväksyntä viipyy

Turkin ohella Nato-jäsenhakemusten ratifiointia odotetaan myös Unkarilta. Pääministeri Viktor Orbánin mukaan Unkarin parlamentti voisi hyväksyä Suomen ja Ruotsin jäseniksi ensi vuoden alussa.

Suomi, Ruotsi ja Unkari keskustelevat tilanteesta tänään ulkoministerikokouksen toisena päivänä.

– Unkariin on pidetty jatkuvasti yhteyksiä. Parlamentin käsittelyn aikataulu on muutamia kertoja siirtynyt. Tänään kuulemme varmasti, missä Unkarin kohdalla mennään.

Haavisto kertoo ilmaisseensa kollegalleen Péter Szijjártólle pettymyksensä siitä, että Unkarin aikataulut ovat siirtyneet.

Suomella Nato-maiden tuki

Haaviston mukaan tunnelma kaikkien keskeisten Nato-toimijoiden keskuudessa on, että Suomen ja Ruotsin olisi aika päästä Naton jäseniksi.

Mahdollisuus vaikuttaa jäsenmaiden parlamentteihin on kuitenkin rajallinen.

– Emme voi vaikuttaa Turkin poliittiseen päätöksentekoon Suomena ja Ruotsina niin paljon, mutta voimme vaikuttaa siihen, mitä itse teemme, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan jäsenyyteen liittyvissä neuvotteluissa vaaditaan kärsivällisyyttä.

– Lehmän hermoja tämä vaatii.

Suosittelemme sinulle