Hyppää sisältöön

Tampere luopui ilotulitteista ja säväyttää näyttävillä valaistuksilla – mallia on otettu Euroopan joulutoreilta

Tampereelle tulee itsenäisyyspäivänä talvivalaistus Keskustorin alueen rakennuksiin. Järjestäjät eivät paljasta vielä yksityiskohtia, mutta uutta on ainakin Tampereen teatterin valaisu.

Kun itsenäisyyspäivän perinteinen ilotulitus jäi vuonna 2020 koronarajoitusten vuoksi väliin, kaupunki ilahdutti tamperelaisia valaisemalla seitsemän keskustan rakennusta. Video: Antti Eintola / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen uskoo, että tippa on linssissä itsenäisyyspäivänä noin puoli kuudelta illalla.

Silloin kolmen eläköön-huudon jälkeen Keskustorin alueen rakennukset saavat taas talvivalaistuksen. Valokuviot jäävät nähtäville loppiaiseen saakka.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän kansanjuhla jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi, mutta Keskustorin juhlavalaistusta koronatilanne ei estänyt.

Valaistuksia kehutaan, osa kaipaa rakettejakin

Tampere on luopunut ilotulitteista ja alkanut satsata valaistukseen. Keskustan näyttävä valaistus on saanut ihmisiä tulemaan joulutorille ja keskustaan.

Perinteinen ilotulitus keräsi arvostelua melun, ympäristöseikkojen ja kotieläinten pelkäämisen takia. Lisäksi ilotulitusten järjestäminen kaupungin keskustassa oli Saarteisen mukaan jo kallista ja vaikeaa. Turva-alueet kasvoivat vuosi vuodelta.

Valaistukset saavat kehuja, mutta osa kaipaa myös raketteja.

– Mielipiteet tuntuvat jakaantuvan tasan. Osan mielestä muutos ei ole tarpeellinen, osan mielestä se on tätä päivää, Saarteinen sanoo.

Lisää: Tampereen kaupunki aikoo luopua ilotulitteista, tilalle ympäristöystävällisiä ratkaisuja – tapahtumapäällikkö: ”Kuuluuko ilotulitus enää nykypäivään”

Ideoita haettu kuuluisilta joulutoreilta

Valaistuksen yksityiskohdat ovat vielä salaisia. Se jo tiedetään, että ideoita on otettu Saksan ja Italian joulutoreilta. Uutena paikkana valaistaan tällä kertaa Tampereen teatteri.

Valaistuksen toteuttavan Profilightin perustaja Mika Yli-Jyrä sanoo, että valaistuksessa hyödynnetään uutta tekniikkaa.

Tampere satsaa ilotulitteiden sijaan näyttävään valaistukseen. Valot toteuttavan Proflightin perustajan Mika Yli-Jyrän mukaan valoissa käytetään uutta tekniikkaa. Kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen kertoo, että vaikka valot saavat kehuja, osa kaipaa rakettejakin. Kuva: Katri Tapola / Yle

Ala on kehittynyt paljon, ja mallia katuvalaistukseen on saatu festivaalien ja keikkojan screeni- ja videototeutuksista. Moni valaistus syntyy tietokoneen ruudulla rakennukset mallintamalla.

– En olisi osannut kuvitella, että se on tällaista nykyään, alalla jo 25 vuotta ollut Yli-Jyrä sanoo.

Valaistus uutta, muutoin juhlat sujuvat perinteiseen malliin

Valaistus on uutta, mutta muuten Tampereen itsenäisyyspäivä sujuu perinteisin menoin. Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhlan vuonna 1927, nykyisen muotonsa juhla sai vuonna 1954.

Juhlassa esiintyy Erinin lisäksi Tampereen työväenyhdistyksen soittokunta, Mieskuoro Laulajat, Poikakuoro Pirkanpojat sekä Nuorisokuoro Sympaatti. Kaupungin tervehdyksen tuo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja juhlassa runoja lausuu tamperelaisnäyttelijä Karoliina Blackburn. Tapahtuman juontaa toimittaja Salla Paajanen.

Kaupunki suosittelee saapumaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen.

Miltä suunnitelmat kuulostavat? Aiotko osallistua itsenäisyyspäivän juhlintaan Keskustorilla? Voit kommentoida juttua 1. joulukuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle