Hyppää sisältöön

Hetki lyö -elokuvan ikäraja nousi ahdistavuuden takia ja Free Skaten väkivaltaisuuden – ennätysmäärä elokuvia koki ikärajan noston viime vuonna

Elokuvien ikärajoja nostetaan ja lasketaan. Nuoret valittavat liian korkeista ikärajoista, toisia kiusaa kielenkäyttö. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI päättää luokituksesta.

Jos elokuvan ikäraja vaikuttaa liian matalalta tai korkealta, voi siitä antaa palautetta KAVIn nettisivujen kautta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Julmuus, väkivalta ja ahdistavuus ovat syitä nostaa elokuvan tai tv-ohjelman ikärajaa.

Keskiviikkona kerrottiin, että Hetki lyö -elokuvan ikäraja on noussut 16 vuoteen. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI on uudelleenluokitellut J-P Valkeapään ohjaaman kotimaisen rikoselokuvan yleisöpalautteen perusteella.

Elokuvan aiempi ikäraja oli 12 vuotta, koska kuvaohjelmaluokittelija piti sisältöä melko ahdistavana. Nyt ikäraja nousi juuri ahdistavuuden takia.

Marraskuun alussa puolestaan Free Skate -elokuvan ikäraja nousi 16 vuoteen yleisön tahdosta. Elokuva on väkivaltainen. Speak No Evil kiellettiin alle 18-vuotiailta julmuuden takia.

Myös sekä Hyökkäys USA:n kongressiin -dokumentin ikäraja että Sisarelleni-elokuvan ikärajat nousivat audiovisuaalisen instituutin päätöksellä. Kovaa kyytiä ja kaunokaisia -elokuvan ikäraja nousi jo kesällä, samoin Kuoleman hellän kosketuksen.

Voit katsoa kaikki muuttuneet ikärajat täältä (siirryt toiseen palveluun).

Yleisön palaute vaikuttaa

Kuvaohjelmien luokittelun tekevät Suomessa pääosin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kouluttamat luokittelijat.

Valvontaluokitteluiden määrä ei ole syksyn aikana juuri yleistynyt, mutta instituutti on panostanut tiedottamiseen, sanoo erityisasiantuntija Leena Karjalainen.

Jatkossa elokuvateatterit saavat hetimiten sähköpostitse tiedon elokuvateattereissa levityksessä olevan elokuvan muuttuneesta ikärajasta. Lisäksi teattereille lähtee tieto vanhasta järjestelmästä.

Jos elokuvan tai tv-ohjelman ikäraja vaikuttaa liian matalalta tai korkealta, voi palautetta antaa KAVIn nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Nuorilta tulee valituksia korkeista ikärajoista. Kiroilu poikii palautetta, mutta KAVI ei puutu kielenkäyttöön.

Erityisasiantuntija kertoo, että esimerkiksi Hetki lyö -elokuvasta tuli yleisöpalautteita.

– Me teemme lakisääteistä valvontaa. Luokittelumuutokset perustuvat omaan valvontaan tai yleisöpalautteisiin.

Luokittelijat seuraavat myös muiden maiden ikärajoja.

Viime vuonna ennätysmäärä ikärajanostoja, koska luokittelijoita saatiin lisää

Kaikkiaan tänä vuonna 31 ohjelman tai elokuvan ikäraja on noussut, 20 laskenut.

Viime vuonna ikäraja nousi peräti 58 kuvaohjelman kohdalla, koska erityisasiantuntijoita saatiin lisää. Vain kahdeksan ikärajaa laski.

Vuonna 2020 tilanne oli se, että yhdeksän ikärajaa nousi ja kolme laski. Sekä 2019 että 2018 ikärajoja nostettiin 26 kuvaohjelman kohdalla.

Voit keskustella aiheesta 2.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle