Hyppää sisältöön

Kiinan entinen presidentti Jiang Zemin on kuollut – uudisti Kiinan taloutta, suitsi toisinajattelijoita

Jiang Zemin johti Kiinaa 1980-luvun lopulta 2000-luvulle. Hänen kaudellaan Kiinasta kehittyi nykyisen kaltainen kansainvälisen talouden jätti.

Jiang Zemin kuvattiin lehdistötilaisuudessa Pekingissä vuonna 1994. Kuva: Lehtikuva

Kiinan entinen presidentti Jiang Zemin on kuollut, kertoo Kiinan valtion uutistoimisto.

96-vuotias Jiang sairasti leukemiaa. Uutistoimisto Xinhuan mukaan hän menehtyi kotikaupungissaan Shanghaissa tänään keskiviikkona.

– Toveri Jiang Zeminin kuolema on mittaamaton menetys puolueelle, asevoimille ja kaikkiin etnisiin ryhmiimme kuuluville ihmisille, lukee Xinhuan välittämässä ilmoituksessa, joka julkaistiin Kiinan kommunistisen puolueen ja asevoimien nimissä.

Tekstin mukaan Zemin oli erinomainen johtaja ja suuri marxilainen, valtiomies, sotilasstrategi, diplomaatti ja kommunismin taistelija.

Kiinan talousuudistusten luotsi

Kun Jiang nostettiin puolueen johtoon vuonna 1989, hän oli ulkomaailmalle suhteellisen tuntematon. Saman vuoden keväällä Kiina oli tukahduttanut verisesti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset Tiananmenin aukiolla Pekingissä.

Jiangin uskottiin aluksi olevan väliaikainen johtaja, mutta hän toimi kommunistisen puolueen pääsihteerinä vuoteen 2002 asti ja Kiinan presidenttinä vuosina 1993–2003.

Kiinan taloutta oli ryhdytty modernisoimaan Jiangin edeltäjän Deng Xiaopingin aikana. Jiangin kaudella talousuudistuksia jatkettiin, ja niiden myötä Kiina kehittyi nykyisen kaltaiseksi ”maailman tehtaaksi” ja kansainvälisen talouden jätiksi.

Kiina avautui Jiangin aikana monin tavoin ulospäin ja korjasi suhteitaan muun muassa Yhdysvaltoihin.

Samaan aikaan Kiina nujersi kotimaista toisinajattelua. Ihmisoikeus- ja demokratia-aktivisteja vangittiin ja muun muassa Falun Gong -liike kiellettiin, koska se katsottiin uhkaksi kommunistiselle puolueelle.

Valtakautensa jälkeenkin Jiang pysyi verkostonsa avulla merkittävänä taustavaikuttajana Kiinan politiikassa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Suosittelemme sinulle