Hyppää sisältöön

Ruotsin hallitus maksaa sähkötukea kotitalouksille, mutta apu yrityksille yhä auki

Epäselvyys yrityksille maksettavasta tuesta suututtaa elinkeinoelämää, joka pelkää konkurssien lisääntyvän.

Ruotsin hallitus tiedotti energia-asioista keskiviikkona. Energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch on kuvassa toinen vasemmalta. Kuva: Pelle T Nilsson / AOP
Pirjo Auvinen

TUKHOLMA Ruotsin energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch ilmoitti keskiviikkona aamulla, että korvauksia kalliista sähköstä aletaan maksaa kotitalouksille helmikuussa. Yrityksien tuesta ei ole vielä varmuutta.

Ruotsi on jaettu sähkön hinnoittelussa neljään alueeseen. Erityisesti kahdella eteläisimmällä alueella sähkön hinnat ovat olleet huipussaan.

Oikeistopuolueet lupasivat syksyn vaalitaistelun aikaan, että korvausta sähkölaskuista aletaan maksaa marraskuun alusta. Se ei ollut käytännössä mahdollista, vaan korvaukset Keski- ja Etelä-Ruotsin kotitalouksille alkavat helmikuussa.

Korvaukset maksetaan Ruotsin Kelan kautta automaattisesti, eikä tukea tarvise hakea.

Keski-Ruotsissa eli niin kutsutulla kolmosalueella korvaus on noin viisi senttiä kilovattitunnilta ja eteläisimmällä eli nelosalueella vajaat kahdeksan senttiä kilovattitunnilta.

Tuki maksetaan toteutuneen kulutuksen mukaan lokakuun 2021 ja syyskuun 2022 väliseltä ajalta.

Buschin mukaan eteläisimmässä Ruotsissa keskiverto-omakotitaloasujat saavat tukea noin 16 000 kruunua eli vajaat 1 500 euroa ja Keski-Ruotsissa noin 900 euroa.

Yritykset joutuvat vielä odottamaan

Ministeri Busch korosti, että hallitus aikoo maksaa tukea myös yrityksille, mutta siihen liittyvät käytännön selvitykset ovat vielä kesken.

Sähkön huippuhinnat ovat piinanneet monia yrityksiä rankasti. Osa on ratkaissut ongelman siirtymällä pelkkiin yövuoroihin, jolloin sähkön hinta on alempi.

Jotkut kasvihuoneyrittäjät ilmoittivat heti alkusyksystä, ettei esimerkiksi tomaattien kasvatus ole nykyisillä sähkönhinnoilla kannattavaa.

Epäselvyys yrityksille maksettavasta tuesta raivostuttaa elinkeinoelämää, jossa pelätään konkurssien lisääntyvän.

– Tämä aiheuttaa suuria vaikeuksia yrityksille, joiden on vaikea selvitä laskuistaan ja siksi rahaa olisi tarvittu tässä ja nyt, yrittäjien etujärjestön toimitusjohtaja Günther Mårder arvioi uutistoimisto TT:lle.

Voit keskustella aiheesta to 1.12. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle