Hyppää sisältöön
Pilapiirtäjä Ville Ranta.

Terävällä kynällä

Kulttuurivieras Ville Ranta taiteilee sananvapauden kaltevalla pinnalla. Pilapiirtäjän moneen suuntaan osuvasta satiirista loukkaantuvat herkästi etenkin miehet.

Jussi Mankkinen

Tuhti naisihminen seisoo kissaa imitoivan alastoman partajehun selässä ja jaarittelee, kuinka monisuhde tuo elämään lisäarvoa.

Muutama viikko sitten Ville Ranta, 44, teki pilapiirroksen, jossa hän irvaili polyamorian eli monisuhteisuuden kustannuksella. Arvatenkin Ranta sai piirroksesta runsaasti palautetta.

– Piirros nivoutuu aikamme keskustelukulttuuriin: jollekin uudelle parisuhdemuodolle keksitään viikoittain uusi nimitys, ja koko ilmiöstä puhutaan kukkaiskielellä. Moni otti piirroksen hyvin henkilökohtaisesti.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Ville Ranta työn touhussa: Ranta siirtyi vuonna 2019 Kirkko ja kaupunki -julkaisusta suuremman yleisön areenalle Iltalehteen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Missiona tekopyhyyden paljastaminen

Polyamoria-piirroksessa kiteytyy hyvin Rannan taiteen filosofia: mikään ei ole pyhää ja kaikkia sivalletaan puoluekannasta, sukupuolesta tai etnisyydestä riippumatta.

Useimmiten Rannan tavoitteena on ihmisten tekopyhyyden, inhimillisten heikkouksien ja kaksoisstandardien paljastaminen. Ihmisillä on hirveän suuri tarve olla toisten silmissä – ja tietysti myös omissa silmissään – hyviä ihmisiä.

– Syntyy surkuhupaisaa jälkeä, kun hyvät ihmiset eivät hoksaa toisinaan tekevänsä myös väärin ja toimivansa huonosti.

Ranta lähestyy paheiden ja heikkouksien kautta myös poliittisia kysymyksiä ja vallankäyttöä.

– Pilapiirtäjän pääasiallinen rooli on toimia vallankäytön kritisoijana ja pyrkiä riisumaan vallankäyttöä sellaisesta kunnioituksesta, jota se automaattisesti herättää.

Rannan työhön liittyy paradoksi: hän suomii vallankäyttäjiä, mutta on itsekin tavallaan sellainen. Onhan hänellä nykyään Iltalehdessä satojen tuhansien lukijoiden yleisö. Ranta korostaa, että vaikka hänellä ei ole päätösvaltaa asioihin, sananvaltaa löytyy sitäkin enemmän. Tämä on hyvä tiedostaa.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Ville Rannan mielestä sananvapautta rajoittava uskonrauhan rikkominen on aikansa elänyt rikosnimike. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Rannan kohdalla ei enää toimi pilapiirtäjille räätälöity moraalinen ohjeistus, jonka mukaan pitäisi aina lyödä yläsuuntaan, eikä koskaan alaspäin.

– Jos ajatellaan, että minulla on parisensataa tuhatta lukijaa ja hirveästi sananvaltaa, en saisi jatkossa varmaankaan pilkata muita kuin Sauli Niinistöä ja Tuomas Enbuskea.

Jumalanpilkka on aikansa elänyt rikosnimike

Sananvaltaan kytkeytyy sananvapaus, jonka nykytilanne esimerkiksi Suomessa on pohdituttanut Ville Rantaa jo jonkin aikaa. Pilapiirtäjän mukaan ilmassa on jotakin poikkeuksellista, sillä sananvapauden rajoja koetellaan, tarkastellaan ja ne ovat ehkä kaventumassakin.

Rannan islamiin liittyvistä pilapiirroksista, kuten kirjailija Salman Rushdien murhayrityksestä, tehtiin äskettäin rikosilmoitus. Epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen.

Rannasta on aiemminkin tehty useita rikosilmoituksia, mutta poikkeuksellisesti uusi tapaus on edennyt pidemmälle rikostutkintaan saakka. Rantaa tämä pöyristyttää.

– Totta kai olen pilapiirtäjänä tietoinen sananvapautta rajoittavista lainsäädännöistä ja otan ne työssäni huomioon.

Hän ei osaa sanoa miksi piirrokset olisivat voineet syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää kohtaan tai uskonrauhan rikkomiseen.

Suomi kuuluu niihin harvoihin länsimaisiin demokratioihin, joissa uskonrauhan rikkomisen kaltainen rikosnimike yleensä löytyy. Rannan mukaan on ongelmallista, että uskonrauhan rikkomiseen voi syyllistyä, jos vaikkapa halventaa uskonnollisten yhteisöjen pyhänä pitämiä asioita.

– Halventaminen on vanhanaikainen sana, joka voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. Minusta tällaista lakia ei nyky-Suomessa enää tarvita.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Ville Rannan mukaan sananvapaus on asia, joka on vaikea ja monimutkainen rakentaa, mutta hyvin helppo lakkauttaa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Sen sijaan yleisesti länsimaissa käytössä oleva kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimike on Rannan mielestä perustuslaillisten asioiden ja ihmisoikeuksien ytimessä, mutta sen käyttäminen poliitikkojen blogeja ja pilapiirroksia vastaan on kyseenalaista. Myös tämän rikosnimikkeen kohdalla käytetään sanoja, jotka voivat määritelmällisesti tarkoittaa mitä hyvänsä.

– Olen ajatellut ihan viime vuosiin saakka, että vaikka kyseisessä laissa lukee niin ja sen voisi tulkita näin, sitä ei kuitenkaan sovellettaisi Suomessa rajaamaan normaalia yhteiskunnallista keskustelua. Jokin on nyt kuitenkin selvästi muuttunut.

Muutoksella Ranta viittaa omaan rikostutkintaansa sekä Jussi Halla-ahoon, joka sai tuomion kutsuttuaan islamia pedofiiliuskonnoksi. Rikkana rokassa Rannan mukaan on kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen, joka joutui leivättömän pöydän ääreen sanottuaan homoutta synniksi. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet Räsästä vastaan maaliskuussa, mutta päätöksestä on valitettu hovioikeuteen.

Rannan mukaan edellä mainittujen mielipiteiden fiksuutta ja tärkeyttä kansalaiset pystyisivät itse arvioimaan oikeuskäsittelyn sijaan.

– Näiden tapausten perusteella sananvapautta ollaan ehkä rajaamassa uudestaan.

Kun Ranta määrättiin poliisikuulusteluihin, hän koki, että poliittisen satiirin ylle luotiin pelon ilmapiiri.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Ville Ranta suhtautuu skeptisesti maalittamislakiin: pahimmillaan siitä tulisi suojakilpi poliitikoille. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vaikka Ville Ranta suhtautuu luottavaisesti Suomen sananvapaustilanteen tulevaisuuteen, konkreettinen ääriesimerkki ihmisten systemaattisesta vaientamisesta löytyy aivan tuosta vierestä.

– Venäjällä on viimeisten 15-20 vuoden aikana hävitetty sananvapaus kokonaan: ensin vähän, sitten hiukkasen lisää ja kun viedään loputkin, ihmiset eivät sitä välttämättä enää edes huomaa.

Ranta tähdentää, että sananvapaus on asia, joka on vaikea ja monimutkainen rakentaa, mutta hirveän helppo lakkauttaa.

Mihin maalittamislakia tarvittaisiin?

Ville Rannan mukaan sananvapautta rajoittavat niin Suomessa kuin muissakin länsimaisissa yhteiskunnissa vihapuhe ja häirintä.

Ranta uskoo, että käsissämme on sananvapausongelma, jos ihmiset eivät uskalla kertoa mielipiteitään.

Vihapuheeseen limittyy myös maalittaminen, jonka rangaistavuutta – jopa vuoden mittaisella vankilatuomiolla – hallitus on suunnitellut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla jo tovin. Ville Ranta suhtautuu maalittamislakiin skeptisesti.

– Meillähän on jo laissa kunnianloukkauksen ja vainoamisen lisäksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Ongelmana on pikemminkin se, että poliisi ei ole puuttunut tai pystynyt puuttumaan kaikkeen sellaiseen häirintään, johon sen olisi pitänyt puuttua.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Ville Ranta on huolissaan Yhdysvaltojen tilanteesta: maan polarisoitunut poliittinen tilanne on tehnyt hallaa myös sananvapaudelle. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Rannan mielestä olisi parempi, että pystyisimme noudattamaan tarkasti olemassa olevia lakeja, jotka jo sinällään rajaavat sananvapautta. Maalittamislaki herättää Rannassa myös muutamia oleellisia kysymyksiä:

– Voisiko Yleisradiota syyttää maalittamisesta, jos se tekee useamman hyvin kriittisen jutun vaikkapa jostakin ministeristä tai kansanedustajasta? Poliitikot kutsuvat jo nyt itseensä kohdistunutta arvostelua maalittamiseksi.

Sosiaalisen median kauhukuvat

Sananvapauden globaaleihin uhkatekijöihin taas kuuluu poliittinen islam. Pariisin vuoden 2015 terrori-iskusarjassa islamistit murhasivat yli 130 ihmistä. Tämän jälkeen moni taiteilija on joutunut pohtimaan, mitä enää uskaltaa piirtää, mitä ei.

– Tiedän ja tunnen pilapiirtäjänä, että Pariisin terrori-iskujen vaikutus alaan oli valtava, Ville Ranta myöntää.

Islamiin kohdistuvan satiirin rajoittaminen on tullut ajankohtaiseksi myös Ruotsissa. Lähiöissä hyvin menestyneen uuden Partiet Nyans -puolueen agendaan kuuluu kieltää lailla kaikki profeetta Muhammedia esittävät pilakuvat.

Ville Ranta piirtämässä pilapiirtäjän näkemystä uusista parisuhdemuodoista.

Ville Ranta nostaa globaalien sananvapausongelmien keskiöön etenkin sosiaalisen median.

Rannan mielestä on karmaisevaa, että käytännössä kaikki ihmiset poliitikoista taiteilijoihin ovat riippuvaisia sosiaalisesta mediasta.

– Instagram kehittyy suuntaan, jossa algoritmit valitsevat sen, mitä me näemme ja Twitterin on juuri ostanut maailman rikkain mies, joka vaikuttaa epävakaalta tapaukselta.

Entäpä sitten Yhdysvallat? Rannan mukaan sananvapauden mallimaa on tällä hetkellä suoranaisessa alennustilassa; Amerikkalainen yhteiskunta on jakautunut kahtia ja molemmat osapuolet yrittävät rajoittaa toistensa sananvapautta, minkä ehtivät.

– Toiset haluavat päästä määrittelemään, millä tavalla ja millä sanoilla ihmisistä ja asioista saa puhua, toiset taas yrittävät estää tasa-arvon edistämisen ja keskustelun seksuaalisuudesta.

Miehet ovat herkkänahkaisia

Vuosikymmen sitten Ville Rannan pilapiirroksille älähtivät nimenomaan perussuomalaiset. Syynä oli Rannan mukaan osittain se, että vuoden 2011 jytkyn jälkeen perussuomalaiset koki pikemminkin edustavansa kansaa kuin olevansa perinteinen puolue.

Pilapiirtäjä Ville Ranta.
Rannan työt tunnetaan Suomen lisäksi erityisesti Ranskassa, jossa on julkaistu laajasti hänen tuotantoaan. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

– Heillä oli tuolloin äärimmäisen alhainen kritiikin sietokyky, ja sain heiltä valtavasti vihaista palautetta. Nyt tilanne on selvästi muuttunut.

Rannan mukaan ajan henkeen kuuluu, että erilaiset ryhmät ja ryhmittymät loukkaantuvat säännönmukaisesti itseensä kohdistuneista pilapiirroksista ja vaativat itselleen kunnioitusta.

– Satiiri ja kritiikki tulkitaan nykyään mielellään vihaksi ja vihapuheeksi.

Rannan kokemuksen mukaaan etenkin miehet loukkaantuvat helposti. He saattavat heittää ”lapaset hankeen” ja triggeröityä täysin, jos piirroksen aiheena on bensan hinta tai pakolaisuus.

– Jos piirros taas liittyy seksiin, seksuaalisuuteen tai sukupuoleen, ihmiset ovat herkkänahkaisia – eivätkä välttämättä omasta vaan myös muiden puolesta.

Edellä mainittuun liittyy myös Rannan taannoinen woke-piikittely, joka poiki ”tympeää ja vihamielistä persu-syyttelyä”. Pilapiirtäjää huvittaa, että jonkun ilmiön olemassaolo kielletään. Tai että siitä vaaditaan puhumaan tietyillä sanoilla tai tavalla.

– Nämä ovat näitä tämän vuosikymmenen surkeita keskusteluja, joille varmaan tullaan jälkikäteen nauramaan samalla tavalla kuin 1970-luvun poliittiselle jargonille.

Millaisia ajatuksia sinulla on sananvapaudesta? Voit keskustalla aiheesta 12.12. kello 23:een saakka.

Lisätty kello 18.53 maininta, että käräjäoikeus hylkäsi syytteet Päivi Räsästä vastaan ja että tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Lue lisää: