Hyppää sisältöön

Itsepalvelukassa on jo vakiovaruste Hämeen isoimmissa kaupoissa – omatoimisille tulee linjasto joka marketiin viimeistään seuraavassa remontissa

Osuuskauppa Hämeenmaan kaikissa Prismoissa on jo itsepalvelukassat, Hämeen Citymarketeista niitä on kaikissa yhtä kauppaa lukuun ottamatta.

Mies maksaa itsepalvelukassalla ruokaostoksiaan.
Itsepalvelukassojen suosio vaihtelee jonkin verran eri kaupoissa asiakaskunnan mukaan. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Sini Ojanperä

Kauppaketjujen mukaan yhä useampi asiakas hakeutuu itsepalvelukassalle. Keskolla ja Osuuskauppa Hämeenmaalla on jo pikakassat monissa marketeissaan, ja loppuihin ne tulevat viimeistään seuraavissa remonteissa.

Keskon Citymarketeista Hämeessä itsepalvelukassat puuttuvan enää Heinolasta. Ketjun K-Supermarketeista puolet on varustettu niillä. Osuuskauppa Hämeenmaan kaikissa Prismoissa on pikakassat, samoin lähes kaikissa S-marketeissa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtajan Taina Penttisen mukaan korona-aika näyttää vauhdittaneen itsepalvelukassojen käyttöä.

– Kun ihmiset ovat halunneet välttää kohtaamista ja käteisen määrä maksuvälineenä on vähentynyt, se on ohjannut asiakasvirtoja itsepalvelukassojen puoleen, Penttinen toteaa.

Kehitykseen on Penttisen mukaan vaikuttanut ylipäätään maksamisen digitalisoituminen.

Pikakassa imee asiakkaita nopeasti läpi

Ketjujen mukaan itsepalvelukassat laajentavat mahdollisuuksia palvella asiakkaita. Keskon Etelä-Suomen aluejohtajan Mika Sivulan mukaan tavoite on aina se, että kassalle pääsisi mahdollisimman helposti, eikä jonoja kertyisi.

– Itsepalvelukassoilla on hyvä välityskyky. Ne tuovat lisää kapasiteettia kassoille. Isompien kauppojen itsepalvelukassa-alueet nehän imevät todella paljon, sillä niillä voi olla jopa 15 kassaa. Moni etenkin pienempien ostosten kanssa tuleva asiakas tykkää siitä, että pääsee nopeasti ja saa asiansa hoidettua, Sivula sanoo.

Muutosta on edistänyt myös se, että kassalaitteita ja -pöytiä on entistä laajempi valikoima.

Sekä Keskon että Hämeenmaan mukaan kaikkiin marketeihin tulee pikakassat viimeistään seuraavissa remonteissa. Pienimmissä kaupoissa niille ei välttämättä ole tarvetta eikä tilaa.

Itsepalvelu ei ole vienyt myyjän töitä

Suosio vaihtelee silti kaupoittain: paikoin itsepalvelulla on hyvinkin iso rooli, paikoin asiakasvirta painottuu perinteisille kassoille.

Itsepalvelukassoille tarvitaan yhä ihmisiä opastamaan asiakkaita ja valvomaan esimerkiksi alkoholituotteiden myyntiä. Hämeenmaan toimialajohtaja Taina Penttinen vakuuttaa, ettei ostosten omatoimisen maksamisen yleistyminen ole viemässä töitä perinteisiltä myyjiltä.

– Päin vastoin uutta työtä tulee esimerkiksi itsepalvelukassan valvonnassa ja verkkokaupassa. Ne vaativat uuden oppimista. sama henkilö saattaa työskennellä hyvinkin paljon monipuolisemmin kuin aiemmin.

Voit keskustella aiheesta 1.12.2022 klo 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Itsepalvelukassat yleistyvät eikä niistä oikeastaan kenelläkään ole pahaa sanottavaa – kaupan työntekijätkin kiittävät, kun rankkaan kassatyöhön tulee vaihtelua

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle