Hyppää sisältöön

Opiskelija teki kantelun, koska Hoas ilmoitti jättävänsä saunat kylmiksi talvella: Diktatuurimaista toimintaa

Otaniemen opiskelija-asuntojen asukkaat arvostelevat Hoasin päätöksentekokulttuuria yksipuoliseksi. Hoas perustelee päätöstä uhkaavalla energiakriisillä.

Hoas pitää saunat suljettuina ensi vuoden alusta alkaen kolmen kuukauden ajan. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) kertoi eilen jättävänsä yhteiskäyttösaunat lämmittämättä kaikissa kiinteistöissään tammi-maaliskuussa ensi vuonna. Päätöstä perustellaan energiakriisillä ja sähkön säästämisellä.

Otaniemen opiskelijat eivät niele päätöstä sellaisenaan: OtaHoasin varapuheenjohtaja Ville Takio on tehnyt asiasta aluehallintovirastolle (Avi) kantelun. OtaHoas on Hoasin omistamien Otaniemen opiskelija-asuntokohteiden yhteinen asukastoimikunta.

Takion mukaan Hoas on anastanut saunapäätöksellä itselleen toimivaltaa, joka lain mukaan kuuluu asukastoimikunnalle. Päätös tehtiin Hoasissa asukkaita kuulematta. Takio teki kantelun yksityishenkilönä, OtaHoas päättää mahdollisesta omasta kantelustaan tänään keskiviikkona.

Takio sanoo ymmärtävänsä energiansäästön ja sitä kautta saunojen sulkemisen. Kantelun perusteet liittyvätkin hallinnolliseen menettelyyn.

– Asukastoimikuntien pitäisi tehdä näitä päätöksiä. Hoas on aiemminkin päättänyt esimerkiksi autopaikkojen jaosta itsenäisesti, eikä niitä mitenkään pahoitella. Toiminta on paikoin diktatuurimaista.

Hoas päätti yksipuolisesti

Hoasin kiinteistöjohtajan Kim Lindholmin mukaan määräaikaisen päätöksen saunojen sulkemisesta voi tehdä myös yksipuolisesti, koska tilanne on poikkeuksellinen.

– Olemme mahdollisesti ajautumassa tässä maassa tilanteeseen, jossa joudutaan hallitusti katkomaan kuluttajilta sähköjä. Sanoisin, että jokaisen vastuullisen toimijan on etsittävä keinoja, joilla tältä voidaan välttyä.

Energiakriisi on kuitenkin ollut tiedossa jo kuukausien ajan. Kuka siis asiasta Hoasissa nyt päätti ja miksi asukkaita ei kuultu?

Kiinteistöjohtaja Lindholm ohjaa kysymyksen Hoasin asiakkuusjohtajalle Pia Jaakolalle, joka kommentoi asiaa sähköpostitse. Jaakolan mukaan päätös on tehty Hoasin johtoryhmässä.

– Hoasilla on lähes sata asukastoimikuntaa. Olisi ollut hyvä kuulla heitä tässä asiassa, mutta toisaalta halusimme tiedottaa asukkaille hyvissä ajoin, ja valitettavasti nyt riittävä kommunikaatio asukastoimikuntiin jäi tekemättä.

OtaHoasin puheenjohtaja Emil Fihlman näyttää Aralta saamansa ohjeistuksen, jonka mukaan näin merkittävää asukkaita koskevaa päätöstä ei voi yksipuolisesti tehdä.

– Saunavuorojen rajaaminen oikeasta tarpeesta ei ole ongelma. Me kuitenkin haluamme, että tällaiset asukkaiden elämään vaikuttavat toimenpiteet tehdään rajatusti, oikein kohdistetusti ja että niistä päätetään yhteistyössä ja lain mukaan, Fihlman sanoo.

Voit keskustella aiheesta 1.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle