Njuike sisdoaluide

Yksi näkyvimmistä saamelaiskäräjälain vastustajista muutti mieltään – lain puolella nyt 80 prosenttia saamelaiskäräjien edustajista

Saamelaiskäräjien täysistunto hyväksyi tiistaina Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälaista yhdellä muutoksella. Aiemmin esitystä vastustanut Anu Avaskari äänesti nyt sen puolesta.

Anu Avaskari siirtyi saamelaiskäräjälakiesityksen kannattajien leiriin.
Suvi-Tuuli Fofonoff

Saamelaiskäräjien jäsen Anu Avaskari on ollut yksi saamelaiskäräjälakiesityksen näkyvimmistä vastustajista. Yllätys olikin suuri, kun Avaskari tiistaisessa saamelaiskäräjien täyskokouksessa siirtyi kannattamaan lakiesitystä.

Saamelaiskäräjien täysistunto hyväksyi Suomen hallituksen esityksen saamelaiskäräjälaiksi yhdellä muutoksella äänin 15–3. Lakiesitystä puoltaa 80 prosenttia saamelaiskäräjien täyskokoukseen osallistuneista.

Esitystä vastustivat Inka Kangasniemi, Pigga Keskitalo ja Kari Kyrö. Irja Seurujärvi-Kari äänesti tyhjää.

Kokouksessa hyväksyttiin Anu Avaskarin ehdotus siitä, että tulevaisuudessa saamelaiskunnilla olisi saamelaiskäräjillä korkeintaan kaksi kiintiöpaikkaa nykyisen kolmen asemasta. Näin ollen saamelaiskäräjillä tulee olemaan vähintään kaksi varsinaista ja yksi varajäsen Enontekiöltä, Utsjoelta ja Inarista sekä Sodankylän kunnasta Lapin paliskunnan alueelta.

– Lakiesitykseen tuli lisäys, ja se on ollut minulle hyvin tärkeä asia aina täällä saamelaiskäräjillä, että jos laki etenee, niin sinne jää sitten tämä pykälä. Olen tyytyväinen, toteaa Avaskari.

Avaskarin hyväksytyn ehdotuksen mukaan saamelaiskäräjien loput 13 jäsentä valitaan äänimäärän perusteella siten, että vähintään viiden jäsenen on oltava saamelaisten kotiseutualueelta.

– Minusta se, että edustetaan koko alkuperäiskansaa, on tasapainoisempi tällä mallilla.

Enemmistön päätös syntyi neuvottelun tuloksena

Anu Avaskari ja saamelaiskäräjälakiesitystä vastustanut Kari Kyrö on totuttu näkemään saamelaiskäräjillä samassa rintamassa. Kyrö kuuli Avaskarin päätöksestä vasta eilisessä täyskokouksessa.

– Totta kai se on jonkinlainen yllätys, mutta ei ehkä kuitenkaan niin kovin suuri. Minä olen hänen liikehdintää tottunut näkemään jo aikaisemmin, Kyrö sanoo.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso on tyytyväinen täyskokouksen päätökseen.

– Tuntuu hyvältä, että näin suuri enemmistö on esityksen takana. Se on todella hyvä lähtökohta viedä asiaa eteenpäin. Toivottavasti eduskunta voi nyt kunnioittaa saamelaisten itsemääräämiselimen toivetta.

Saamelaiskäräjien täyskokouksen päätös saamelaiskäräjälakiesityksestä syntyi Avaskarin koolle kutsuman neuvottelun tuloksena. Neuvottelu pidettiin täyskokousta edeltävänä päivänä.

Avaskari sanoo seisovansa uuden saamelaiskäräjälakiesityksen takana.

– Laki on ollut jo lähetekeskustelussa eduskunnassa, että mitä liikkuvaan junaan vielä voi vaikuttaa, niin se on nyt tässä tärkeintä.

Päivitetty 1.12.2022 klo 9.41: Korjattu Pigga Keskitalon nimi.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia