Hyppää sisältöön

Apua saa myös puhumatta sanaakaan puhelimessa – Essoten etävastaanottoa käytetään pari tuhatta kertaa kuukaudessa

Viime vuoden keväällä avattua palvelu laajenee lähitulevaisuudessa koko maakuntaan ja sosiaalipalveluihin.

Puhelin, jonka näytölle on avattu Essoten digilääkärin alkunäkymä.
Essoten etävastaanottoa käyttävät Pertun mukaan myös iäkkäämmät, esimerkiksi hiljattain eläköityneet ihmiset. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle
Vilma Ruokoski

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Essotessa digiterveyskeskuksen suosio kasvaa joka kuukausi.

Esimerkiksi lokakuussa chatin kautta Essoteen otettiin yhteyttä 2 000 kertaa. Ensimmäisenä asiakas kohtaa chatin sairaanhoitajan, joka arvioi tilanteen.

– Yhteydenotoista karkeasti puolet ohjataan digilääkärille. Puolet pystyy hoitamaan sairaanhoitaja tai hän ohjaa asiakkaan eteenpäin toiselle ammattilaiselle, tulevan hyvinvointialueen sote-keskuspalveluiden palvelualuejohtaja Mika Perttu kertoo.

Tyypillisesti digiterveyskeskuksesta haetaan apua nopeisiin, kiireellisiin asioihin kuten virtsatietulehduksiin tai lasten sairasteluun. Chatista voi saada avun nopeasti myös vaivoihin, joista asiakas pystyy lähettämään valokuvia. Tällaisia ovat silmätulehdukset ja iho-oireet.

– Chatin kautta selvitetään myös aidosti hoidontarvetta. Silloin ihminen kertoo oireensa ja kysyy, mitä hänen pitäisi tehdä.

Sairaanhoitaja voi ohjata esimerkiksi selkäkipuja potevan ihmisen suoraan fysioterapeutille. Aina ei tarvita lääkäriä.

Palvelu on saanut kiitosta esimerkiksi Facebookissa Mikkelin Puskaradiossa, jossa ihmiset ovat kehuneet etävastaanottoa nopeaksi. Lapsiperheet kiittävät, ettei sairaan lapsen kanssa ole tarvinnut lähteä päivystykseen.

Myös Pertun mukaan palaute on ollut valtaosin myönteistä.

Vapauttaa vastaanottoaikoja

Ensi vuonna digiterveyskeskuksen palvelut ovat kaikkien eteläsavolaisten käytettävissä, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle.

Lähitulevaisuudessa myös sosiaalipalveluja on saatavilla chatin kautta, kun nykyinen digiterveyskeskus laajenee digitaaliseksi sote-keskukseksi.

– Ensi vuoden alkupuolella digipalvelut ovat melkein samat kuin fyysisessä sote-keskuksessa.

Perttu vakuuttaa, ettei digipalvelun tarkoitus ole korvata lähipalveluita. Etämahdollisuudella halutaan tarjota palvelua kaikille maakunnan asukkaille tasapuolisesti.

Kun osa avuntarvitsijoista saa vastauksia ja apua etänä, jää vastaanottoaikoja vaivoihin, jotka vaativat kasvokkaista tapaamista.

– Aina ei tarvitse lähteä kotoa, vaan asian voi hoitaa kirjaimellisesti kotisohvalta.

Työntekijät innostuvat digityöstä

Kuntayhtymän työntekijöillä on Pertun mukaan enemmän kiinnostusta etänä tehtyyn asiakastyöhön kuin Essotella on tarjota mahdollisuuksia.

– Elintapaohjaajat kysyivät juuri mahdollisuutta etäpalveluihin. Myös lastenlääkäreillä on ollut kiinnostusta, Perttu sanoo.

Digiterveyskeskuksen työt aiheuttivat palvelualuejohtajan mukaan aluksi ihmetystä ja pelkoa, mutta alun jälkeen ammattilaiset ovat innostuneet digitöistä.

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla etäpalvelujen puhuttavan nuoria lääkäreitä ja lääkäriopiskelijoita. Opiskelijoita edustava Suomen medisiinariliitto toteaa kannanotossaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että etävastaanotto ei sovellu opiskelijan tai vastavalmistuneen lääkärin työhön.

Myös Perttu toteaa etävastaanottotyön vaativan kokemusta perinteisestä vastaanottotyöstä. Hän kertoo kaikkien Essoten lääkäreiden ja muiden ammattilaisten tekevän enemmän tai vähemmän myös perinteistä vastaanottotyötä.

Suosittelemme sinulle