Hyppää sisältöön

Vangittu valkovenäläinen oppositiojohtaja joutui yllättäen tehohoitoon, ja lähipiiri vaatii nyt lisätietoja

Maryja Kalesnikava on yksi naisista, jotka johtivat historiallisia mielenosoituksia Lukašenkaa vastaan Valko-Venäjällä vuonna 2020. Hänen isänsä on viimein päässyt keskustelemaan lääkäreiden kanssa.

Pitkää vankeustuomiota kärsivän Maryja Kalesnikavan, 40, kerrottiin tiistaina joutuneen tehohoitoon. Hän on yksi Valko-Venäjän näkyvimmistä oppositiohahmoista.
Anne Orjala

Valko-Venäjällä vankeustuomiota kärsivän oppositiojohtajan Maryja Kalesnikavan, 40, joutuminen sairaalaan tehohoitoon herättää huolta lähipiirissä.

Kalesnikava on yksi kolmesta naisesta, jotka johtivat historiallisia mielenosoituksia maan itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa vastaan vuonna 2020.

Kaksi muuta ovat Svetlana Tsihanouskaja ja Veronika Tsepkalo. Kalesnikava on kolmikon ainoa, joka on yhä Valko-Venäjällä. Hänelle langetettiin viime vuonna 11 vuoden vankeustuomio osallisuudestaan mielenosoituksiin.

Kalesnikavan tehohoitoon joutumisesta kerrottiin tiistaina. Hänelle oli tiettävästi tehty leikkaus ennen tehohoitoon siirtämistä. Kalesnikava on hoidossa maan kaakkoisosassa Homelin kaupungissa sijaitsevassa sairaalassa.

Viime viikolla Kalesnikava joutui tiettävästi eristysselliin ”epäkohteliaan käytöksen” takia. Läheisten mukaan Kalesnikavan asianajaja ei ole päässyt tapaamaan häntä lähes kahteen viikkoon.

Isä pääsi keskustelemaan lääkäreiden kanssa, Kalesnikava tajuissaan

Valko-Venäjän oppositiojohtajista tunnetuin, Svetlana Tsihanouskaja, on vaatinut, että viranomaiset kertovat Kalesnikavan terveydentilasta.

Hän kirjoittaa Twitterissä, että Valko-Venäjällä poliittiset vangit eivät saa kunnollista hoitoa.

Myös Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on ilmaissut huolensa Kalesnikavan tilanteesta ja vaatinut, että hänet vapautetaan välittömästi.

Niin ikään vangitun oppositiojohtaja Viktar Babarykan lehdistöpalvelu kertoi aiemmin keskiviikkona Telegramissa, että he ovat odottaneet tietoa Kalesnikavan terveydentilasta koko yön ja aamun. Homelin sairaalasta ei ole vastattu heidän puheluihinsa.

Babyrykan Telegram-tililtä kerrottiin myöhemmin keskiviikkona, että Kalesnikavan isä on päässyt keskustelemaan lääkäreiden kanssa poliisien ollessa paikalla.

Telegram-tilillä kerrotaan, että Kalesnikavan tila oli vakava jo sairaalaan saapuessa. Hänen diagnoosiaan ei kuitenkaan kerrottu edes isälle. Syyksi on kerrottu, että siihen tarvitaan Kalesnikavan lupa.

Lääkäreiden kerrotaan sanoneen, että leikkausoperaatio meni hyvin ja Kalesnikava on tajuissaan. Hänen tilansa on kuitenkin yhä vakava.

Läheiset kertoivat jo aiemmin, että Kalesnikavan tila on vakava mutta vakaa.

Sisaren mukaan Kalesnikava ei ollut valittanut terveyshuolia

Kalesnikavan sisko vaati aiemmin, että tämän terveydentilasta ja syystä sairaalaan joutumiselle kerrotaan ”totuus”.

Siskon mukaan leikkauksen syystä ei ole kerrottu mitään eikä Kalesnikava ollut valittanut terveydestään.

Kalesnikavan isä kertoo, että hänen tyttärensä vaikutti energiseltä ja iloiselta vielä kuukausi sitten, kun hän viimeksi vieraili tämän luona Homelin kaupungissa sijaitsevassa vankilassa.

Reuters, AFP, AP

Lisää aiheesta:

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava sai 11 vuoden vankeustuomion

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Maryia Kalesnikava yritettiin muiluttaa väkisin Ukrainaan – Repi passinsa ja on nyt tiettävästi KGB:n kiinni ottamana

Suosittelemme sinulle