Hyppää sisältöön
Tunteet kävivät kuumina, kun EK:n vaalitentissä puitiin hallituksen tämän syksyn toimintaa. Annika Saarikko puolusti keskustan tekemisiä, vihreiden Atte Harjanne antoi tulla täyden laidallisen ja kokoomuksen Petteri Orpo pohti, tarvitaanko heitä ollenkaan.
politiikka

"Mihin tässä enää oppositiota tarvitaan", kokoomuksen Orpo piikitteli hallitusta EK:n tentissä

EK:n tenttiin osallistuivat keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton puheenjohtajat, sekä vihreiden ja SDP:n varapuheenjohtajat.

Elli Piirainen
  • Hallituskriisiä puitiin kovasanaisesti Elinkeinoelämän keskusliiton vaalitentin alussa. Hallituksen sisäiset riidat eivät jääneet piiloon muiden hallituspuolueiden ryöpyttäessä keskustaa. Jopa oppositiosta heitettiin, mihin heitä oikein tarvitaan.
  • Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti valtion taloudenhoitoa. Oppositiopuolueet ovat julkaisseet tällä viikolla omia vaihtoehtobudjettejaan.
  • Vihreät, keskusta ja kokoomus lyhentäisivät ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.
Elli Piirainen

Näin osallistujat kehuivat toisiaan

Tentin lopuksi jokainen osallistuja kehui vasemmalla puolellaan olevaa.

Riikka Purra kehui Atte Harjannetta hyvästä, insinöörimäisestä ajattelusta, ja lisäksi siitä, että vihreät ovat muuttaneet kantaansa ydinvoiman suhteen.

Atte Harjanne kehui Annika Saarikkoa siitä, että hän on pätevä valtiovarainministeri. Lisäksi Saarikko tuo hänen mielestään paneelikeskusteluissa arvot hyvin esiin.

Annika Saarikko kehui Niina Malmia, kuinka johdonmukaisesti hän tuo esiin palkansaajien laajan joukon, ja edustaa heitä johdonmukaisesti perinteisellä SDP:n linjalla.

Niina Malm kehui Petteri Orpoa, kun hän on johdonmukaisesti pitänyt esillä kasvua ja sen pohjaa. Lisäksi hän kiitti Orpoa paneelikeskustelujen vitsailusta, mikä osoittaa sen, ettei politiikka ole aivan haudanvakavaa.

Petteri Orpo sanoi, kuinka Li Andersson on äärimmäisen taitava ja perehtynyt poliitikko, vaikka he ovatkin melkein aina eri mieltä.

Li Andersson kehui Riikka Purraa, kuinka Purra on pariinkin otteeseen puhunut siitä, että ihmisellä pitää olla oikeus tulla toimeen omalla palkallaan.

Elli Piirainen

Hallituspohjakyselystä ei selkeää mielipidettä, vaan kaikki odottaisivat vaaleja

EK:n hallituspohjakyselyssä porvarihallitus saisi 28 prosenttia, nykyinen 21 ja sinipunahallitus 20 prosenttia. Kukaan ei suoraan kommentoinut sitä, mikä pohja olisi paras, koska he haluavat odottaa vaaleja.

– Tutkimustulos kertoo siitä, että ihmiset ovat kyllästyneitä nykyiseen hallituspohjaan ja haluavat vaihtoehtoa, Orpo sanoo.

Keskustakin on parissa hallituspohjavaihtoehdossa mukana. Saarikon mukaan keskusta on kahdeksan hallitusvuoden jälkeen ottanut osumaa, mutta toivoo ihmisten löytävän luoton keskustaan vaaleissa. Huomioitavaa on hänen mukaansa se, että keskusta näistä hallituspohjien vaihtoehdoista löytyy.

29 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaa kuitenkin jonkin muun kuin kyselyssä mainitut pohjat, Purra huomioi.

Elli Piirainen

Vihreät, keskusta ja kokoomus lyhentäisivät ansiosidonnaisesta

Vihreät, keskusta ja kokoomus olisivat valmiita lyhentämään ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Perussuomalaiset sen sijaan olisivat valmiita porrastamaan sitä.

SDP ja vasemmistoliitto eivät ollee lyhentämiseen valmiita.

– Sosiaaliturvasta ei pidä leikata silloin, kun energian hinta nousee, Niina Malm sanoo.

SDP:n Malm muistuttaa keskustelun yhteydessä kannustinloukuista, kuinka esimerkiksi ei ole varaa laittaa lapsia päivähoitoon työpäivien ajaksi.

Hallitus ajaa työperäistä maahanmuuttoa, joka nojaa sosiaaliturvaan, Purra heittää.

– Porrastaminen ei mene minun päähäni, miksi kaikki kannattavat sitä, Andersson perustelee vastaustaan.

Elli Piirainen

Saarikko puolustaa valtion taloudenhoitoa

Saarikko puolustaa valtion taloudenhoitoa kuluneen hallituskauden ajalta. Moni päätös on hänen mukaansa sellainen, ettei niiden hyöty ei näy lähivuosina.

Moni maa on joutunut ottamaan lisää velkaa koronan ja Ukrainan sodasta johtuvan energiakriisin takia, Li Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan Suomi ei ole ottanut kovin paljoa velkaa verrattuna muihin maihin.

Vaikka oppositiosta on kritisoitu hallituksen taloudenhoitoa pitkin syksyä, sieltä ei kuitenkaan suoraan tule suoraa vastausta siihen, mistä he olisivat säästäneet tällä kaudella.

Elli Piirainen

Orpo: Mihin oppositiota enää tarvitaan?

Politiikan viimeaikaiset myrskyt käsitellään heti alussa, ja jokainen avaa sanaisen arkkunsa hallituksen syksyn toiminnasta.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vakuutti heti tentin alussa, että hän on sitoutunut hallituksen työskentelyyn ja muistuttaa, että tuskin mikään puolue on synnitön vaalikauden lopussa, mitä tulee hallitustyöskentelyyn.

Mihin oppositiota enää tarvitaan, kun hallituspuolueet riitelevät jo keskenään, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo heittää.

– Hallituksen tatamilla on melkoinen melske. Pääministeri on ulkoistanut itsensä hallituksen johtamisesta, ja tämä on lopputulos, hän sanoo.

Elli Piirainen

Miten puolueet rakentaisivat hyvää Suomea?

Kuusi suurinta puoluetta vastasi tähän ja moniin muihin kysymyksiin keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä vaalitentissä.

Voit katsoa koko tentin alta tai Yle Areenasta.

Elinkeinoelämän keskusliiton puoluejohtajatenttiin osallistuivat keskustan Annika Saarikko, kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra, vasemmistoliiton Li Andersson, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm ja vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne.

Ennen tentin alkua EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoo liiton tavoitteista ensi hallituskaudelle.

Eduskuntavaaleihin on neljä kuukautta aikaa, ja politiikan vauhti kiihtyy

Tentti käydään kuumentuneessa ilmapiirissä.

Eduskuntavaaleihin on neljä kuukautta, ja hallituskauden loppua kohden hallitus on riidellyt julkisesti jo moneen otteeseen muun muassa luonnonsuojelulaista ja saamelaiskäräjälaista. Lisäksi oppositio on heittänyt löylyä kiukaalle useilla välikysymyksillä.

Ylen viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan suurimpia puolueita olivat kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Myös EK:n Taloustutkimuksella marraskuun loppupuolella (25.–29.11.) teettämän kyselyn mukaan porvarihallitus saa suomalaisilta suurimman kannatuksen.

Elinkeinoelämän keskusliiton puoluejohtajatenttiin osallistuvat keskustan Annika Saarikko, kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm, vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo perui osallistumisensa tänään.

Tentin juontaa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

Suosittelemme sinulle