Hyppää sisältöön

Pörssisähköllä lämmittävän painajainen jatkuu – jään kertyminen voi jopa pysäyttää tuulivoimaloita

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu tuulivoimatuotannon kannalta erittäin huonona. Tuulet ovat heikkoja ja voimaloiden jäätyminen jatkuu.

Tuulivoimaa on paljon esimerkiksi Etelä-Lapin Simossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Pörssisähkön hinta nousi selvästi marraskuun puolivälissä. Yksi iso tekijä hinnan nousussa on tuulivoimatuotannon vähäisyys.

12. marraskuuta teho kävi yli 4 000 megawatissa, minkä jälkeen se on alimmillaan käynyt alle sadassa megawatissa. Kilowattitunnin hinta on enimmillään ollut noin 70 senttiä.

Tuulivoiman vähentymiseen on vaikuttanut kaksi asiaa. Tuulet ovat heikentyneet ja tuulivoimaloihin on kertynyt jäätä. Ilmiöt myös liittyvät toisiinsa.

– Voimaloiden lapoihin kertyy jäätä, mikä aiheuttaa tehon heikentymistä ja voimaloiden pysäyttämistä. Jos tuulisi enemmän, se vähentäisi jäiden kertymistä, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Jäätä voi kertyä joko sateista tai kosteista pilvistä. Lumisateet eivät aiheuta jään kertymistä tuulivoimaloiden lapoihin.

Pahin mahdollinen sää jatkuu

Tuulivoimaloiden jäätymistä ei ole osattu ennakoida. Toteutunut tuotanto on jäänyt jopa alle puoleen Fingridin ennusteesta.

Pörssisähköä ostavan kuluttajan kauhun päiville ei ole näköpiirissä helpotusta.

– Jäätämistä esiintyy ainakin tämän viikon ajan. Tuuletkin ovat heikonlaisia. Näin on kauttaaltaan koko läntisessä Suomessa, kertoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta.

Suomen sää johtuu Venäjän puolella vallitsevasta laajasta korkeapaineen alueesta, minkä vuoksi lännen ja lounaan puolelta Suomeen ei pääse lämmintä ilmaa.

Keränen kertoo, että pitkään kestävä korkeapaine ei ole kuitenkaan poikkeuksellista vaan aika tyypillistä.

Korkeaa hintaa selittää myös sähkön tuonti ja Olkiluoto 3:n viivästyminen

Suomen tuulivoimatuotannon mahdollinen maksimi on lähes 5 000 MWh/h. Marraskuun puolivälin jälkeen tuotanto on ollut kaukana siitä. Esimerkiksi torstaina 30. marraskuuta kello 15.00 tuulivoiman tuotanto oli vain 65 MWh/h.

Sähkön korkeaa hintaa selittää myös se, että kotimaan tuotanto ei ole kattanut kysyntää. Kokonaistuotannon riittämättömyyteen on vaikuttanut erityisesti Olkiluoto 3:n tuotannon puuttuminen. Sen teho on 1 600 megawattia.

Mitä tehdä kun Olkiluoto 3 ei pyöri? Talven pakkasten tuomaan mahdolliseen sähköpulaan etsitään ratkaisua Baltiasta ja Puolasta. Uutispodcastissa Ylen taloustoimittaja Timo-Pekka Heima pohtii, riittääkö sähkö ja millaista hintaa siitä joudutaan maksamaan. Kuuntele:

Juttua korjattu 1.12.2022 kello 8.16 Korjattu sanajärjestys lauseesta ”Fingridin ennuste on jäänyt jopa alle puoleen toteutuneesta tuotannosta” muotoon ”Toteutunut tuotanto on jäänyt jopa alle puoleen Fingridin ennusteesta”.

Edit 1.12.22 kello 11.56: Juttuun on täsmennetty megawattitunti muotoon megawatti ja MW/h muotoon MWh/h.

Lisää aiheesta:

Suuret vaihtelut sähkön hinnoissa jatkuvat – Ylen sivuilta voi nyt seurata jatkuvasti päivittyvää tietoa sähkön hinnasta ja kulutuksesta

Suosittelemme sinulle