Hyppää sisältöön

Espoossa Aalto-yliopistolla osoitettiin mieltä Iranin naisten puolesta

Yli sadalla yliopistokampuksella ympäri maailman on järjestetty tänään tukimielenosoituksia Iranin naisille.

Jani Parkkari,
Jani Nivala

Espoossa Aalto-yliopiston kampuksella pidettiin iltapäivällä mielenilmaus Iranin naisten oikeuksien puolesta. Paikalla oli arviolta reilut sata ihmistä.

Campus Rally for Iran -verkoston järjestämässä tilaisuudessa kuultiin useita puheita, joissa nostettiin esiin naisten heikko asema iranilaisessa yhteiskunnassa.

Yksi tilaisuudessa esiintyneistä puhujista oli kansalaisaktivisti Sanna Saastamoinen-Barrois.

– En voi ymmärtää, miten koulutetut poliisit ja sotilaat voivat hakata kepeillä nuoria tyttöjä kuoliaaksi. Siellä tapahtuu aivan järkyttäviä juttuja. Ja vielä muka jumalan nimeen. Eihän semmoista voi tehdä, Saastamoinen-Barrois sanoi.

Espoossa järjestetty mielenosoitus oli osa laajempaa protestia. Tänään yli sadalla yliopistokampuksella ympäri maailman on järjestetty mielenilmauksia Iranin naisten tueksi.

Iranissa maan hallintoa vastaan on protestoitu jo yli kahden kuukauden ajan. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli jouduttuaan ensin siveyspoliisin pidättämäksi. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet pahoinpidelleensä Aminia.

Iranin levottomuuden ovat laajimpia sitten vuoden 1979 islamistisen vallankumouksen. Ihmisoikeusaktivistien mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin 450 ihmistä ja yli 18 000 on pidätetty.

Lue lisää:

Katso, mitä on ”trubaanituuppaus” Iranissa – uusi ilmiö kertoo muutoksesta, jossa ovat mukana myös hallintoon kypsyneet miehet

Ajatollahin siskontytär kuvaili Iranin hallintoa murhanhimoiseksi ja lapsia tappavaksi – pidätettiin

Yhdysvaltain jalkapalloliitto poisti Iranin lipusta islamilaisen symbolin vuorokaudeksi – ”Halusimme osoittaa tukemme Iranin naisille”

Suosittelemme sinulle