Hyppää sisältöön

”Skandaalimainen romahdus, nöyryyttävää, absurdia” – Tanska järkyttyi MM-fiaskosta, Australian upea venyminen sai asiantuntijalle kylmät väreet

Tanskan upea jalkapallovire kääntyi Qatarin MM-kisoissa valtavaksi pettymykseksi. Tanskalaislehdet lyövät maajoukkuetta isoin kirjaimin. Australiassa sen sijaan ihmiset ottivat kadut haltuun keskellä yötä.

Tanska–Australia.
Tanskan kapteeni Christian Eriksen pettyneenä etualalla. Australian pelaajat riemuitsevat. Kuva: Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskan jalkapallomaajoukkueen taival jalkapallon miesten MM-kisoissa päättyi jo alkulohkoon. Se on valtava pettymys huimassa vireessä ennen MM-turnausta olleelle maalle.

Kesällä 2021 Tanska ylsi EM-välieriin. Syksyllä Tanska sijoittui Kansojen liigan A-tasolla lohkonsa toiseksi. Se voitti muun muassa Ranskan kahdesti, mutta Kroatia venyi lohkovoittoon. MM-karsinnoissa Tanska voitti yhdeksän peliä peräkkäin ja hävisi vasta viimeisellä kierroksella, kun lohkovoitto ja MM-kisapaikka olivat jo taskussa.

Tanskan jääminen MM-alkulohkoon varmistui, kun se kärsi keskiviikon päätöskierroksella 0–1-tappion Australialle. Voittomaalista vastasi seuratasolla kotimaansa Melbournea edustava Mathew Leckie, kun ottelua oli pelattu tunnin verran. Tanska oli aiemmin MM-turnauksessa hävinnyt Ranskalle 1–2 sekä pelannut 0–0 Tunisian kanssa.

Asiantuntijat: ”Tanska oli apaattinen, vaisu”

– Tanska oli tänään apaattinen, vaisu. Flegmaattisuus ei johtunut siitä, että asenne olisi ollut huono. Joukkue ei yksinkertaisesti löytänyt avaimia Australian todella tiiviin lukon avaamiseksi, ihmetteli Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala selostamossa.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand ja kapteeni Christian Eriksen poistuvat kentältä allapäin.
Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand ja kapteeni Christian Eriksen poistuvat kentältä allapäin. Kuva: Getty Images

Ylen studiossa asiantuntijana toimiva Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi odottaneensa selkeämpiä muutoksia Tanskan pelaamiseen ottelun aikana sekä selkeämpää reagointia tauolla. Tauolla Tanska vaihtoi oikean laitapuolustajan, kun Alexander Bah korvasi Rasmus Kristensenin.

– Miten se vaikutti peliin? En huomannut mitään merkitystä. Sitten 69. minuutilla Mikkel Damsgaard ja Kasper Dolberg sisään, kaksi puhdasta kärkeä. Edelleen ryhmitys se sama 4-3-3.

– Tanskan pelaaminen jäi hyvin tehottomaksi. Toki kunnia Australialle, niin uhrautuvasti he pelasivat, Kanerva totesi.

Tanska ei pystynyt juurikaan uhkaamaan tiiviin Australian puolustuslinjaa. Maaliodottama meni niukasti Australian eduksi 0,68–0,62, vaikka pallonhallinnan Tanska vei 69–31. Maalintekoyritykset menivät Tanskalle 14–8, mutta vedot maalia kohden Australialle 4–3.

Kanerva sanoi, että Australia teki maalinsa tilanteesta, jollaista ennakoitiin Tanskan heikkoudeksi, eli negatiivisesta tilanteenvaihdosta.

Alta voit katsoa ottelun maalikoosteen sekä sen, miten Australian voittomaalia puitiin studiossa.

Maalikooste: Australia–Tanska 1–0.
Ylen studio purki Australian voittomaalin.

Onko Tanskan päävalmentajana vuodesta 2020 työskennelleen Kasper Hjulmandin asema uhattuna? Kanerva uskoi, että luottoa löytyy. Hjulmand on valmentanut Tanskaa nyt 37 peliä, joista 22 voittoa. EM-karsinta alkaa jo maaliskuussa, Suomi pelaa samassa lohkossa.

Australian jatkopaikka: ”Kylmät väreet”

Ranska oli varmistanut jo lohkovoittonsa, joten se aloitti Tunisia-ottelun ”kakkosmiehistöllä”. Tunisia yllättikin hallitsevan maailmanmestarin 1–0. Voittomaalista vastasi ranskalaista Montpellieriä seuratasolla edustava Wahbi Khazri.

Kooste: Tunisia–Ranska 1–0.

Tunisian voitto ei kuitenkaan auttanut jatkopaikkaan Australian voittaessa oman matsinsa. Niinpä yhdeksi kisojen heikoimmista joukkueista arvioitu Australia meni jatkoon todella kovasta lohkosta.

– Aivan uskomaton suoritus. Kisojen suurin pommi. En kannustanut ketään, mutta kylmät väreet menee. Tämä oli niin huikea työn, hien ja yhteistyön voitto, hehkutti Australian Tanska-voittoa selostamossa asiantuntija Juho Rantala.

– Huikeata puolustuspeliä. Tämä joukkue on laittanut itsensä likoon ja ansaitsee kaiken saavuttamansa. Kaikella kunnioituksella, missä sarjoissa pelaajat pelaavat, tämä on uskomaton suoritus Australian joukkueelta. Australia tylsytti ehkä jo ennestään tylsän Tanskan kaikki terät.

Australian kokoonpano koostuu etenkin kotimaansa A-Leaguessa, Skotlannin Valioliigassa, Tanskan pääsarjassa ja Englannin Mestaruussarjassa pelaavista pelaajista.

Mathew Leckie.
Mathew Leckie juhlii osumaansa. Riley McGree ei ole uskoa tapahtunutta. Kuva: Getty Images
Milos Degenek ja Aaron Mooy.
Milos Degenekin ja Aaron Mooyn juhlaa. Kuva: Getty Images
Andrew Redmayne ja Mathew Ryan.
Kakkosvahti Andrew Redmayne (vas.) ja toisen nollapelin peräkkäin torjunut Mathew Ryan. Kuva: Getty Images

Tanskan lehdet huutavat: Noloa, skandaali, fiasko...

– Noloa ja nöyryyttävää, tiivistää tanskalaislehti Ekstrabladetin otsikko.

– Liian moni Kasper Hjulmandin pelaajista ei yltänyt tasolleen. Vastuu on hänen, mutta pelaajien on mentävä kotiin ja katsottava itseään peilistä, Ekstrabladet latasi todeten, että Tanskan maajoukkue vajosi pohjalle.

B.T.-lehden lööppi on täynnä toinen toistaan suuremmin kirjaimin Tanskan katastrofista kertovia otsikoita: ”Absurdeja tapahtumia”, ”Skandaalimainen romahdus”, ”Giganttinen fiasko”.

– Tanskan maajoukkueelle historian suurin pettymys, lehti kirjoittaa.

Asiantuntija Lasse Vøge sanoo jutussa, että Tanska on historiassaan pudonnut arvokisoista kolmella tappiolla ja myös MM-kisat 2010 olivat heikot.

– Mutta tässä joukkueessa on niin paljon laatua, he ovat parhaassa iässään ja he saapuivat Qatariin loistovireessä viimeisen puolentoista vuoden menestyksen perusteella. Ja joukkue sai alkulohkon, jossa oli kaksi joukkuetta (Tunisia ja Australia), jotka Tanskan pitäisi voittaa 19 kertaa 20:stä, Vøge selitti.

Tanskan yleisradio DR otsikoi, että joukkueelta puuttuivat rohkeus ja identiteetti. DR:n mukaan tanskalaiset pelasivat allapäin, ja joukkueelta puuttui myös vapautuneisuutta sekä johtajuutta. Tästä kritiikkiä sai erityisesti kapteeni Christian Eriksen.

Päävalmentaja Hjulmand otti joukkueen vajoamisen ”sataprosenttisesti omaan piikkiinsä”.

– Olen pettynyt ja turhautunut. Analyysien aika on myöhemmin. Nyt tunteet kuplivat liikaa.

Kasper Hjulmand.
Kasper Hjulmand lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen. Kuva: FIFA / Getty Images

Australiassa kadut täyttyivät keskellä yötä

Sen sijaan Australiassa tunnelma oli katossa, kun kello Australian itärannikolla oli noin 4 aamuyöllä. Videomateriaali muun muassa Melbournen keskusta-alueen Fed Squarelta levisi sosiaalisessa mediassa.

– Magic Mat! Leckien briljantti suoritus sinetöi ”Socceroosin” mahtavan voiton, Herald Sun hehkutti.

Australia hävisi turnauksen aluksi Ranskalle 1–4, mutta voitti sitten hienon puolustuksensa siivittämänä sekä Tunisian että Tanskan 1–0.

– Paljon uskoa, paljon kovaa työtä. Näillä pelaajilla on upea asenne. Olemme työstäneet tätä neljä ja puoli vuotta. Näin heidän silmistään, että he olivat valmiita tänä iltana, hehkutti Australian päävalmentaja Graham Arnold The Sydney Morning Heraldin mukaan.

Graham Arnold.
Australian päävalmentaja Graham Arnold ja hyökkääjä Mitchell Duke (numero 15) riemuitsevat. Kuva: Getty Images

Päävalmentaja Arnold sanoi, ettei vielä ole juhlan aika.

– Kuten sanoin pojille hienon Tunisia-voiton jälkeen. Ei juhlia, ei tunteita, ei sosiaalista mediaa. Unta.

Ranska pelaa neljännesvälierissä C-lohkon kakkosta, Puolaa vastaan. Australia saa vastaansa C-lohkon voittajan, Argentiinan.

Argentiina nousi keskiviikkona C-lohkon ykköseksi voittamalla Puolan 2–0. Meksiko voitti Saudi-Arabian 2–1, mutta jäi Puolan taakse lohkokolmoseksi. Saudi-Arabia jätettiin lohkon jumboksi, vaikka se teki jättiyllätyksen avaamalla kisat Argentiinan kaadolla.

Alla tähän mennessä jo loppuun pelattujen MM-lohkojen lopulliset tilanteet. Päivitetty 1.12. kello 00.18, kun C-lohkon ottelut olivat ratkenneet.

Lohko A:

OttelutVoitotTasapelitHäviötMaalieroPisteet
Hollanti32105–17
Senegal32015–46
Ecuador31114–34
Qatar30031–70

Lohko B:

OttelutVoitotTasapelitHäviötMaalieroPisteet
Englanti32109–27
USA31202–15
Iran31024–73
Wales30121–61

Lohko C:

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Argentiina32015–26
Puola31112–24
Meksiko31112–34
Saudi-Arabia31023–53

Lohko D:

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Ranska32016–36
Australia32013–46
Tunisia31111–14
Tanska30121–31

Suosittelemme