Hyppää sisältöön

Entistä kireämpi homopropagandalaki tuli voimaan Venäjällä – vähemmistöön kuuluva Aleksei lähti ja sinnittelee säästöillään uudessa maassa

Tiukempi laki tuli voimaan Venäjällä 1. joulukuuta. Haastattelimme venäläisiä LGBTI-aktivisteja.

Venäjän homopropagandalaki otettiin käyttöön ensi kertaa kymmenen vuotta sitten. Kuva mielenosoituksesta Saksassa marraskuussa 2022. Kuva: ullstein bild / AOP

Venäjän duuman marraskuussa hyväksymä tiukennus niin sanottuun homopropagandalakiin tuli voimaan 1. joulukuuta.

Aiemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertominen - ainakin positiivisessa hengessä - oli kielletty alaikäisille. Nyt ”homopropagandaa” ei saa Venäjän lain mukaan julkaista kenellekään, ikään katsomatta.

Kiristynyt propagandalaki ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut monelle vähemmistöön kuuluvalle viimeinen niitti, ja maastamuutto on kiihtynyt.

Myös nelikymppinen Aleksei jätti kotimaansa ja rakentaa nyt uutta, vapaampaa elämää Lounais-Euroopassa.

Aleksei ei esiinny jutussa sukunimellään, koska hän pelkää oman ja Venäjällä olevien läheistensä turvallisuuden puolesta. Hänen taustansa ja olinpaikkansa ovat Ylen tiedossa.

Ihmisoikeusaktivistin Valentina Lihoshvan mukaan elämä ei ole vähemmistöön kuuluvalle turvallista Venäjällä. Tulevaisuus näyttää hänen mielestään synkältä.

– Ensimmäinen joulukuuta voimaan tullut laki käytännössä kieltää ajattelemisen, Lihoshva lataa.

Lihoshva muistaa ajat, jolloin Venäjällä ei ollut pelkoa kuulua vähemmistöihin.

– Ihmiset olivat oikeastaan välinpitämättömiä LGBTI-yhteisöä kohtaan. Heille oli ihan sama. Muistan ne ajat.

Seksuaalista suuntautumista tai kuulumista LGBTI-vähemmistöihin ei katsota Venäjällä ihmisoikeudeksi, Valentina Lihoshva sanoo. Kuva: Valentina Lihoshva

Lihosvan mukaan moni ei ottanut kymmenen vuotta sitten voimaan tullutta homopropagandalakia kovinkaan vakavasti. Muutos näkyy kuitenkin nyt selvästi venäläisessä yhteiskunnassa.

– Laki kuitenkin vaikuttaa vakavasti massoihin median ja television kautta. Se lietsoo vihaa LGBTI-yhteisöä kohtaan, Lihoshva sanoo puhelinhaastattelussa Moskovasta käsin.

Lihoshva työskentelee LGBTI-ihmisten yhteisössä. Se ei ole enää vuosiin ollut virallinen järjestö, koska virallinen järjestöksi rekisteröityminen tehtiin laittomaksi tai ainakin mahdottomaksi. Nykyään venäläiset kutsuvat järjestöjään yhteisöksi tai ”aloiteryhmiksi”.

Myös ”propaganda pedofiliasta ja sukupuolen vaihtamisesta” kiellettiin

Kiristyneen lain myötä Venäjällä kiellettiin joulukuun alusta myös ”propaganda pedofiliasta ja sukupuolen vaihtamisesta”.

Venäjän valtioduuman puheenjohtaja Vjatsheslav Volodin sanoi Telegramissa 24.11.2022, että uudella lakipaketilla halutaan ”suojella lapsiamme ja maatamme pimeydeltä, jota Yhdysvallat ja Euroopan valtiot levittävät”.

LGBTI-asian, pedofilian tai sukupuolen korjaamisen mainitsemisesta voi saada jopa kymmenen miljoonan ruplan eli noin 170 000 euron sakot.

Valentina Lihoshvan mukaan ei vielä tiedetä, miten hänen edustamansa järjestö voi toimia tästä eteenpäin tai vaikuttaako tiukentunut laki suoraan aktivisteihin.

– Ainakin se vaikuttaa kustantamoihin, kirjailijoihin ja toimittajiin, valokuvaajiin ja taiteilijoihin. Laajaan joukkoon ihmisiä. Vielä ei ole tietoa, miten lakia tulkitaan. Se selviää varmaankin puolen vuoden kuluessa.

Aleksein työ opettajana katsottiin propagandaksi

Itsekin ihmisoikeusjärjestöjen toimintaan vuosien ajan osallistunut Aleksei joutuu nyt käyttämään säästöjään uuden elämän aloittamiseen uudessa maassa.

Venäjällä hän työskenteli kulttuurialan ammattilaisena ja opettajana, mutta työpaikalla tuli ongelmia.

Opettamisen ei katsottu sopivan hänelle, koska hän kuuluu seksuaalivähemmistöön. Aleksein toimiminen opettajana voitiin katsoa homopropagandaksi.

– Työssäni sain kokea painostusta etenkin, kun työskentelin lasten parissa, Aleksei kertoo

Tällä hetkellä hänellä on joitakin projekteja, joista hän saa palkkaa. Sopeutuminen uuteen maahan vaatii aikaa ja työtä.

– Mutta koetan sopeutua, haen turvapaikkaa, opettelen kieltä ja etsin työtä. Säästöni ovat rajalliset ja ne loppuvat jossain vaiheessa.

Aleksein ainoa omaisuus on auto, jota hän yrittää myydä rahoittaakseen elämäänsä.

”Viharikosten määrä noussut”

Viharikosten määrä on noussut propagandalain myötä Venäjällä joidenkin tutkijoiden mukaan, Valentina Lihoshvan kertoo. Hänen mielestään viharikokset ovat valtiotason provosoimia aggressiivisia tekoja LGBTI-yhteisöä vastaan.

LGBTI-yhteisössä on jo pitkään huomattu muuttoliikettä, hän kertoo.

– Pienistä kaupungeista muutetaan isoihin, lähinnä Moskovaan ja Pietariin. Isoissa kaupungeissa voi piiloutua ja voi itse määritellä oman elinpiirinsä, elää omien ystävien ja tuttavien kanssa. Ei tarvitse olla esillä.

Lihoshva ei halua kertoa, mistä järjestö saa rahoituksen tai kuka maksaa hänelle palkkaa.

Hän ei voi kertoa rahoituksesta luultavasti siksi, että Venäjän lakien mukaan muun muassa ulkomailta saatava rahoitus on kiellettyä. Ulkomailta rahoitusta saavat ihmiset tai organisaatiot voidaan julistaa ulkomaalaisiksi agenteiksi. Se vaikeuttaisi toimintaa entisestään.

”Epätoivottujen organisaatioiden” rahoittamisesta voi joutua vankilaan pisimmillään viideksi vuodeksi, kertoo Lihoshva. Näin ollen LGBTI-yhteisöjen rahoittajat haluavat varmasti pysyä poissa julkisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ahtaalla

Uhkaavia viestejä somessa, vastamielenosoituksia, väkivaltaa ja väkivallan uhkaa, hyökkäyksiä, jopa tappouhkauksia ja myös tappoja on ollut vuosien varrella LGTBI-vähemmistöjä kohtaan Venäjällä, kertoo Lihoshva.

Hän on itsekin kokenut uhkailua ja tehnyt tutkintapyyntöjä poliisille.

– Venäjän viranomaiset eivät nähneet uhkauksissa rikoksen tunnusmerkkejä.

”Homopropagandalaki” tuli voimaan Venäjällä vuonna 2013, eli tiukat ajat täyttävät kymmenen vuotta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kirjoittaminen oli jo silloin sakon uhalla kiellettyä, jos julkaisun saattoi nähdä alaikäinen eli alle 18-vuotias.

2010-luvulla Venäjällä säädettiin muitakin lakeja, jotka ovat ahdistaneet kansalaisyhteiskuntaa. Ulkomaalaiseksi agentiksi julistaminen on vaikeuttanut järjestöjen toimintaa ja olemassaoloa. Nyt 2020-luvulla tilanne kiristyy entisestään.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 2.12. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle